Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)
Sayın yaybek, 10 yıldır moto karavan kullanıyorum. Bu sürede en büyük sorunu soğutucularda yaşadım. Kışın Erciyes Dağ'ında karlar altında webastom bozuldu,yedek götürdüğüm katalitik sobanın tüpü donduğundan çalıştıramadık. Ancak ocakta ısıttığmız suları şişelere doldurup uyku tulumlarında üşümeden geceyi geçirdik.Yani soğuğa bir şekilde çare bulurken yazın sıcaklarında buzdolapsız kalmanın tek çaresi eğer bulabilirseniz buz..
Soğutmada en yi performansı 12 V kompresörlü coolmatic soğutucuda aldım. Araç seyir halinde iken direk alternatörden aldığı akımla mükemmel sonuç veriyor. Konakladığınız yerde 220 var ise redresör aracılığı ile de sorunuz çalışıyor.Ancak, kamping dışı konakladığınızda 105 amperlik akü, en idareli kullanımda 30-35 saat yetiyor. Tam boşalmış aküyü yeniden doldurmanın yolu 10 saat şarj etmek ya da en az 500 km yol gitmek . Veya akü tam boşalmadan yüksek amperli bir cihazla (20 amper gibi) jenaratör aracılığı ile her gün 2,3 saat şarj ederek akünün tam boşalmasını önlemek.
3 sistem amonyaklı soğutucular en iyi performansı lpg modunda yani alev ile veriyor. Amonyağın verimli dolaşması için soğutucunun su teraziside olması önemli. Uzun süre kullanılmayınca amonyak dibe çöktüğü için dolabın ters çevrilip yarım gün beklemesinde yarar var. Üsten açılan RC 1600 eloktrolux dolabımı ters çevirmede sorun yaşamıyordum. Sizin düşündüğünüz soğutucuyu monte edeceğinizden ters çevirmeniz oldukça güç.Kapağını da çok sık açmamak gerekiyor. Bütün bunlara karşın performansı da hiç bir zaman kompresörlü soğutucular kadar değil.
Sizin düşündüğünüz Kleo marka dolap Kayseride üretiliyor.Bu ana kadar kullananlar çok memnun değillerdi. Şimdiki fiyatı da oldukça yüksek belki daha performanslı bir model geliştirdiler..?
Geçen sene alkovenli karavanımın yerine, Panelvandan dönüştürülen camperım'a Sinbo marka A sınıfı soğutucu (220 Tl) 'Sinboyu seçme nedenim A sınıfı olması ve boyutları idi'.Linetech modifiye sinüs inverter (300TL) Attlas marka 4 zamanlı 1KVlık jenaratör (310 TL) Toplam akü ile birlikte 1000 TL'ye mal oldu.
Bugün benzer büro tipi soğutucular(şenocak,sinbo,regal,seg vb) 300TL ,1000 W modifiye inverter 300TL, 4 zamanlı jenaratör 490 toplam 1100 Tl civarında. İstanbul, Selanik Pasaj'ında inverterlerin daha ucuza bulunabileceğini duymuştum.Böylece sizin söz ettiğiniz 3 sistem dolabın fiyatına daha performanslısını kullanabilirsiniz. Tabiki bu anlattıklarım kendi deneyimim,soğutuculardan beklentilerim ve daha çok kamping dışı konaklamamla ilgilidir.Özellikle, Eloktrolux/Dometic marka amonyaklı soğutuculardan memnun olan kullanıcılarda var.
Kolay gelsin.