Devam eden sürece dair birkaç resim ekleyeyim;
Aracın geniş yüzeylerinin vibrasyonunu azaltmak için bitümlü malzeme yapıştırıldı.
Aracın önemli bölümü 3cm lik EPS straforla kaplandı. Bazı bölgelerde ise 2cm lik EPS kullanıldı.
Tavan kirişlerine daha sonra lambirileri vidalamak üzere 6cm lik şerit kontraplak vidalandı. Bunun için somun perçin kullanıldı.
Tavan lambiri kaplamalarına geçmeden önce kablo kanalları çekildi. EPS nin üzerine ikinci bir yalıtım katmanı olması için Alüminyumlu Polietilen Şilte kaplandı.
Tavandaki lambiriler için düşündüğüm iki renk. Ancak boyama konusunda henüz karar vermedim. Sadece Keten Yağı ile de koruma uygulayabilirim.
Nihayet lambirileri döşemeye başladım. Bu sırada tavan aydınlatmaları da son şeklini almaya başladı.
Duş kabinin üzerine denk gelecek şekilde fanlı bir havalandırma montajı yaptım. Bu sayede araç içerisinde oluşan nemi hızlı bir şekilde aracın dışına tahliye edebileceğiz. Bunun yanında güneş paneli kablolarını araç içerisine göndereceğimiz aparatı da çatıya sabitledik.
Çatıda yaptığımız kesim işlerinde açığa çıkan demir tozları ilk yağmurla pas lekelerine dönüştü ve aracın boyasına yapıştı. Oluşan paslı ve çirkin görüntüyü uygun bir oto temizlik kimyasalı ile temizledik. Sonuç pırıl pırıl oldu.
Aracı 4 kişilik olacak şekilde planladığımız için öne bir adet tekli koltuk almıştım. Arka tarafa da ikili koltuk hazırlanmıştı. Bütünlük sağlaması için aracın kendi şoför koltuğu ile birlikte tüm koltukları döşemecide suni deri kaplattık. Görüntü içimize sindi ama kullanım da ne olur şimdilik bilmiyoruz
Güneş panelleri de çatıda yerini aldı. Montaj için kendi yaptığım bir aparatı kullandım ve bu sayede aracın kendi bağlantı noktalarına tutturdum. Herhangi bir yapıştırıcıya gerek kalmadı.
Güneş panelleri de çatıda yerini aldı. Montaj için kendi yaptığım bir aparatı kullandım ve bu sayede aracın kendi bağlantı noktalarına tutturdum. Herhangi bir yapıştırıcıya gerek kalmadı. Ekli dosyayı görüntüle 517739Ekli dosyayı görüntüle 517740
Bende karavanımda paneller için benzer bir aparat kullandım. 7-8 yıl sonra bir tamir için paneli sökmem gerektiğinde vidaların bașlarını kesmek zorunda kaldım. Paneli tekrar takarken vidalama sistemini değiștirdiğimi hatırlıyorum.
Aküler koltuğun altına sabitlendi. Hemen üzerine bir pano şeklinde akıllı invertör, akü sigortaları ve 220V sigorta kutusu yerleştirildi ve bağlantıları yapıldı.
Yatak kısmına pencere koymadım ama kullanımda sorun yaşarsam büyük pencere yerine sadece gece hava almak için lumboz tarzı birşeyler düşünebilirim. Yatak kısmındaki duvarlar mobilyalara müdahale etmeden sökülebilir şekilde planladım.
Forumdaki tecrübeli karavancı dostlara bir sorum olacak. Ben arka taraftaki yataği ranza şeklinde yapmayı planlıyorum. Üst yatağı resimde işaretlediğim sütunlara sabitlesem sizce yeterince dayanıklı olur mu. Dört noktadan somunlu perçinle bu dikmelere tuttursak yaklaşık 250 kg tahmini ağırlığı kaldırabilir mi yoksa yerden itibaren kendi ayakları mı olmalı yatağın ?
direkler o yükü muhtemelen taşır içiniz rahat etsin diye ilave profil de koyabilirsiniz. ranza dediğiniz için soruyorum, alt üst iki yatak mı olacak? öyle olacaksa işaretlediğiniz yere göre yataklar arası çok dar olmaz mı?