Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (aka)
Su depomuzun göstergesinin açık şeması.
Elektronikle uğraşanların bildiği, çok basit ve her isteyenin yapabileceği bu şemayı anlaşılır olabilmesi için düz sembollerle çizdim.
öncedende anlattığım gibi bağlantı sırasında led lerin uzun ve kısa bacaklarına dikkat edilmesi gerekiyor, şemada uzun ve kısa olarak çizdim,
Ben göstergemde toplam 5 kademe seçtim, bunlar 2.5 , 5, 10, 15 ve 20 LT olarak, fakat istenirse sadece kırmızı olan led kullanılarak sadece full olduğundada görmek mümkün.
Devredeki anahtar, ledlerin sadece dolum anında yanması veya ne kadar su kalmış bakılması için o anda açılır olmasını sağlar, sürekli yanık bırakmak bana göre gereksiz.
Devre şöyle çalışıyor, suya bir noktadan EKSİ voltaj veriyoruz, tüm ledlerin bir ucunada anahtardan geçirip ARTI voltaj veriyoruz, suyu devreyi tamamlaması için iletken olarak kullanıyoruz, önceden litresine göre belirlediğimiz noktalara ulaşan su devreyi tamamlayarak ledin göstermesini sağlıyor.
Normalde led 2 volt ile yanar, fakat bir burada suyun kötü bir iletken olmasından dolayı 12 volt kullanıyoruz,
Suyun içindeki gösterge çubuğunu nasıl yaptığımı, bittiğinde anlatırım.