Bekir hocanın tavsiyeleri bittiğine göre bende görüşlerimi aktarayım.
Seyfettin hocam, elindeki cihaz için harcama yapmaya değmez, alman standartlarında, güç olarak piyasamızdaki mevcut aletlerden daha zayıf, ve bildiğim kadarıyla 21 yada 23 kanal olması lazım, tek cazip yanı bizde alışılmış AM modilasyonun yanı sıra FM modilasyonunada sahip olmasıdır.
Yusufun aleti ise bir zamanların efsane dedikleri aletlerdendir, bunun da gücü max 5W cıvarıdır, ayrıca ufak bir değişiklikle, normalde 40 kanal olan cihaz 120 kanala kadar çıkabilir, bunda bildiğim kadarıyla FM mevcut değil ( belkide vardır ), fakat USB, LSB gibi yan bantların olması lazım.
Küçük el aletlerden şehir ortamında çok verim beklenmez. buradaki görünenler üst sınıf oyuncak gibiler.
Fakat birde işin başka yanı var, eskiden oldukça popüler olan CB, yani halk bandı artık nedense cazibesini yitirmiş haldedir, koca CB bandı bomboş duruyor, ( iş GSM lere kaymış vazyette ), bu bandı son olarak tüpçüler ve sucular kullanırdı, yakın geçmişte az dinlediğimde artık onlarında bu bantta olmadıklarını gördüm, eskiden AM modilasyonda yapılan görüşmeler artık FM modilasyon a kaymış ( çok mantıksız çünki FM modilasyon AM gibi yol katetmez ), hala 3-5 kişi görüşmekte fakat genelleme yapıldığında, hepsi demiyorum ama bir çoğuna selam bile vermeye değmez, o tür insanlar kalmış.
Ama ben aracımda adam gibi bir CB cihaz olsun isterim, konvoy türü yolcukuklarda, hangi aracın nerede ne vazyette olduğunu anında öğrenebilirsiniz., sürekli fikir alışverişinde bulunabilirsiniz ( bedava ) , yani demem o ki karavanlar arası inanılmaz güzel bir ietişim aleti olabilirler, iyi bir araç anteni ile 50-100 km gibi mesafelerde sorunsuz konuşabilirsiniz.