Ynt: Kene İle Bulaşan Hastalıklar (kırım Kongo Kanamalı Ateşi-kkka,lyme,tularemi)
TULAREMİ HASTALIĞI
Tularemi dünyanın pek çok farklı coğrafyasından rapor edilen önemli bir zoonotik yani hayvan kaynaklı bir hastalıktır. “Francis” hastalığı, geyik sineği ateşi, tavşan ateşi ve “Ohara” hastalığı gibi değişik isimler de bu hastalığı tanımlamak için kullanılmıştır.
Tularemi özellikle Kuzey Yarımkürede, Asya ve Avrupa’da 30°-71° enlemler arasında daha sık görülmektedir. Kuzey Amerika’da iki epidemiyolojik formu tanımlanmıştır. Çoğunlukla
tavşan ve kene kaynaklı; daha az olarak da su kaynaklı bulaş söz konusudur.
Hastalık Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde orta-batı ve dağlık yerlerde endemik olarak görülmektedir. İkinci Dünya Savaşından sonra, Doğu Avrupa ülkelerinde, özellikle Rusya’da tularemi salgınları meydana gelmiştir. 1982 yılında, İtalya’nın Toskana bölgesinde su kaynaklı orofarengeal formda salgın gözlenmiş; Ekim 1999-Mayıs 2000 tarihleri arasında da savaş sonrası Kosova’da farenjit ve servikal lenf adenopati (LAP) ile seyreden bir salgın bildirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kosova’daki salgının biyolojik savaş nedeniyle değil, doğa kaynaklı olduğu belirtilmektedir. Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya ve İsveç’te tularemi endemiktir. Avusturya, Almanya, İspanya, Macaristan ve Bulgaristan’da da tek tek vakalar halinde bildirilmektedir.
Ülkemizde ilk tularemi salgını 1936 yılında Lüleburgaz’dan bildirilmiştir. Samsun, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Antalya, Edirne, Ankara ve Kars’tan farklı yıllarda salgınlar rapor edilmiştir. Ülkemizde yaşanan salgınların su kaynaklı oldukları belirtilmektedir. Bursa’nın Karacabey ilçesinde 2000’li yıllarda yeni bir salgın başlamış olup özellikle Marmara Bölgesinde aktivitesini devam ettirmektedir. Yaz aylarında kene sayısının belirgin olarak artması, kış aylarında ise bazı yörelerde yabani tavşan avcılığının artması tularemi vaka sayısının artmasına neden olduğu düşünülmektedir.
F. tularensis’in konağı kabul edilen 125’ten fazla hayvan türü bildirilmektedir. Tavşan,çeşitli vahşi kuşlar, sıçan, fare, sincap, kene, kedi, köpek, koyun ve ayı gibi pek çok hayvan,bakteri için konak görevi yaparlar. İnsanlara hastalık genelde enfekte hayvanlarla veya bunların sekresyonlarıyla yani sıvılarıyla temas sonucunda bulaşır. Kene veya çeşitli böcek ısırıkları bulaşa neden olabilirler.
RİSK GRUPLARI
• Enfeksiyonun endemik veya hiperendemik olduğu bölgelerde kırsal kesimde yaşayanlar;
- Köylüler,
- Çiftçiler,
- Avcılar,
- Kasaplar,
- Ahçılar,
- Endemik bölgeye seyahat edenler.
• Laboratuar personeli (tularemi bakterisi izolasyonu ile uğraşanlar).
KLİNİK BULGULAR
Tularemide klinik bulgular bakterinin giriş yeri, inokülasyon dozu, virülansı ve konağın immün durumuna göre değişir. Subklinik seyreden hafif klinik tablolardan, ağır sepsis klinik tablolarına kadar değişen, hatta ölümle sonuçlanan farklı klinik tablolar görülebilir.
Yani burada anlatılmak istenilen hiçbir belirti vermeyede bilir veya çok şiddetli belirtiler de verebilir.
Hastalığın inkübasyon periyodu genelde 2-10 gündür (1-21 gün arasında değişebilir). Hastada inkübasyon periyodundan sonra semptomlar baş ağrısı, halsizlik, artralji ve ateş gibi akut semptomlarla başlar. Takip eden semptomlar hastalığın lokalizasyonuna göre değişir.
Enfekte hayvan ile temas veya kene ısırığı sonrası gelişen deri lezyonları ve lenfadenopati (yani lenf bezlerinin şişmesi) hastalarda tularemi hastalığını akla getirmelidir. Mikroorganizmanın giriş yerinin etrafında kırmızı renkli papüler (papüle kısaca deriden hafif sert yapıda kabarıklık da diyebiliriz) bir lezyon oluşur. Papülün oluştuğu yere yakın bölgede lenfadenopati (yani lenf bezlerinin şişmesi) ortaya çıkar. Daha sonra ülserasyon gelişir,
birkaç hafta içerisinde iyileşir ve eskar (yani scar izi) bırakır. Bunun dışında tularemide deride eritema nodozum, makülopapüler döküntü ve eritema multiforme gibi belirtiler görülebilir. Döküntü genelde semptomların yani belirtilerin ikinci haftasında ortaya çıkar.
Tularemi Vakalarının İllere Göre Dağılımı (Türkiye, Ocak-Haziran 2010) Kaynak: Sağlık Bakanlığı TSHGM Tularemi eğitimi slaytlarından alıntıdır.