Kurtarma Teknikleri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan xano Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,761
Ynt: Kurtarma Teknikleri

Evet ama gerekli donanıma sahip olması durumunda diye biliyorum. (rescue boats, life jackets vs.) Aksi taktirde yine aynı şeyi söylüyorum." Çok büyük bir risk alırsınız."

Etiketler

Haklısınız, bizim iştede kitaba uymadıgımız, yada kitaba uydugunda etrafında ki insanlara (yaralı yakınlarına, izleyenlere) açıklayamayacagımız durumlar oluyor. Bu da bu işin profesyonelliğin bir cilvesi sanırım. Aslında bu konularda söylenecek çok sey var ama yine bu işi yapan bizlerde kalsın.

işimiz hiç kolaydeğil.

Sağlıklı ve Mutlu günler diliyorum.

Müdahale etmek için kişinin bilincini kaybetmesinin beklenmesi gerektiğini ben de yeni öğreniyorum. Mantık olarak evet doğru birşey ama boğulan kişinin yakınlarından da dayak yeme riski var :D Bilgiler için teşekkürler.

meseregan' Alıntı:
...
Yutulan suyun çıkarımasına kesinlikle gerek yok cigere sandıgınız kadar su gitmiyor. Bu zaman kaybı.Diğer bir konu ise bogulan kişiye bilinci yerindeyken asla yaklaşmamak. Bilincinin kapanması beklenmeli ve kişiye bundan sonra yaklaşmalı.
...

Çok eski bir konuyu hortlatıyorum ama biz de ilk yardımcı eğitimimizi alırken aynen böyle öğrendik. İkinci konu, ilkyardımı yapanın önce kendi sora çevre güvenliğini sağlaması gerekliliği ile uyuşan bir ayrıntı.

Tabi yanlış anlaşılmasın, konu mürekkep eğitim + sertifikadan öteye götürdüğüm bir konu değil. Şükür ki kullanmak gerekli olmadı.

Akciğerlere başlangıçta su girmez çünkü gırtlağa deyen her yabancı cisim gırtlağın şiddetle kasılmasına yol açar ve gırtlak kendini kapatır. Tıpta buna 'Laringospazm' denir. En basit açıklama olarak boğazınıza parmağınızı sokmayı deneyin. Kazazede bilincini yitirince kaslar gevşer ve akciğerlere su dolmaya başlar. Eğer suda boğulma, CO zehirlenmesi vb. oksijen yokluğuna bağlı kalp durması düşünülmüyorsa suni solunum yapılamyabilir. Burada önemli olan 'aralıksız kalp basısı' ingilizcesi 'Hand only CPR' uygulamaktır. Dolaşım durduğunda kan içinde kalan oksijen profosyonel ekipler gelene kadar zaten az olan oksijen harcanmasını karşılayacaktır. Üstelik günümüzde Hepatit B, C, HİV gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ağızdan- ağıza suni solunum önerilmemektedir. Ağzınızdaki bir çürük diş, diş eti kanaması ya da dudaktaki bir çatlaktan bu hastalıkları kapabilirsiniz. Unutmayınız ki bizim (112 Acil Servis) tıbbi cihazlarımız bunu engellemektedir.

xano' Alıntı:
yutulan su konusunu işin doğrusu tam bilemiyorum. bu konuyu tam konusunda uzman bir hekime danışana kadar yetkili bir arkadaşın silmesini rica ediyorum.
bilincinin kapanmasını beklemek çok riskli olabilir. bilinci kapansın diye beklerken adam ölmesin sonra.
buradaki bilgilerin tamamı o an orada hazır bulunan insanlar için geçerli bilgiler. cankurtaran veya kurtarma işi yapan insanlar için önerilmiş bilgiler değildir. bu bilgiler arasında eksik veya güncellenmesi gerekenler muhakkak vardır. tıpkı ilkyardım bilgileri gibi. her yeni vaka yeni bir bilgiyide beraberinde getiriyor. bu bilgiler yüzünden yapılabilecek teknikler güncellenip ilgililerce duyurusu yapılıyor. takipetmekte hepimize düşüyor.

buradaki bilgilere kaynak belirtmemişim. bu bilgiler www.ssgm.gov.tr adresinden alıntıdır.

Yani bu international club larin kurallarina gore ,kazazedeyi ilk once oldurecez,sonra canlandircaz !!! Bu konu bence, durum - egitim - fiziksel kondisyon - pratik - kullanilan ekipman ve kadro ile paralel durumundadir. Her kazazede panikler ve o anda saniyeler cok onem tasir,kurtarici drumdan gorev cikartmasini dogru tahlil etmelidir.
Bu arada; kazazedenin surunun kapanmasini beklemek degil, bazen suhurunu kaybetmesini saglamak yada etkisiz hale getirmek gereke bilir. Amac kisiyi bulundugu ortamdan en az hasarla kurtarmaktir.

bunlar benim eski tatbikat görüntülerim . trafik kazası müdehale igili , tuzlada olması lazımdı.
ben beşiktaş sivil savunma eski eğitmenlerindendim.
şimdi BSS yi kapattılar eskisi gibi eğitim yapamıyoruz , taş gibi ekip dağıldı.

sivil savunma a.jpg

sivil savunmma.jpg

sivll savun.jpg

Bir ayrıntı bilgide benden,
Beyin kanaması geçiren,yada geçirdiğini düşündüğünüz birine acil olarak yapılacak ilk müdahale,
Hemen soğuk suyun altına sokun başını,bir süre tutun öylece.
Bu çok önemlidir,muhtemel kanamayı durdurabiliriniz.
Tecrübe ile sabittir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,029
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR