Doğu Karadeniz yöresine özgü, tereyağı, mısır unu, telli peynir ve su kullanılarak yapılan yemek. Artvin ve yöresinde sıkça yapılır.
Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan mısır unu, balıkların kızartılırken bulandıkları mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum'a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır. Sıcak servis yapılır.
Muhlamada mısır unu yok, sadece Trabzon telli peyniri veya kolot peynirinin eritilmesiyle yapılıyor ve bence kuymaktan çok daha lezzetli oluyor Kuymakta veya muhlamada Erzurum'un telli peyniri olur mu olmaz mı hiç denemedim, deneyeni de duymadım Ayrıca muhlamada da kuymakta da en makbulu tavanın dibini sıyırmaktır
Peynirle yapılanın adi peynir kayanasi sadece Rize bölgesi için konuşuyorum öteki bölgeler hakkında kesin bir bilgiye sahip değilim.
Sıyırma konusunda haklisiniz. En makul yeri tavanın dibi zaten üstündeki yağdan birde dibindeki yanikdan anlaşılır yapanın marifeti.
Muhlamada mısır unu yok, sadece Trabzon telli peyniri veya kolot peynirinin eritilmesiyle yapılıyor ve bence kuymaktan çok daha lezzetli oluyor Kuymakta veya muhlamada Erzurum'un telli peyniri olur mu olmaz mı hiç denemedim, deneyeni de duymadım Ayrıca muhlamada da kuymakta da en makbulu tavanın dibini sıyırmaktır