Kuymak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,123

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
Doğu Karadeniz yöresine özgü, tereyağı, mısır unu, telli peynir ve su kullanılarak yapılan yemek. Artvin ve yöresinde sıkça yapılır.

Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan mısır unu, balıkların kızartılırken bulandıkları mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum'a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır. Sıcak servis yapılır.

Etiketler
kuymak

Ynt: Kuymak

Rizede muhlama ya trabzon yada giresunda mıhlama başka bir ismi daha var il il degişiyor galiba

Muhlamada mısır unu yok, sadece Trabzon telli peyniri veya kolot peynirinin eritilmesiyle yapılıyor ve bence kuymaktan çok daha lezzetli oluyor :smiley: Kuymakta veya muhlamada Erzurum'un telli peyniri olur mu olmaz mı hiç denemedim, deneyeni de duymadım :smiley: Ayrıca muhlamada da kuymakta da en makbulu tavanın dibini sıyırmaktır ;)

Peynirle yapılanın adi peynir kayanasi sadece Rize bölgesi için konuşuyorum öteki bölgeler hakkında kesin bir bilgiye sahip değilim.
Sıyırma konusunda haklisiniz. En makul yeri tavanın dibi zaten üstündeki yağdan birde dibindeki yanikdan anlaşılır yapanın marifeti.

yol' Alıntı:
Muhlamada mısır unu yok, sadece Trabzon telli peyniri veya kolot peynirinin eritilmesiyle yapılıyor ve bence kuymaktan çok daha lezzetli oluyor :smiley: Kuymakta veya muhlamada Erzurum'un telli peyniri olur mu olmaz mı hiç denemedim, deneyeni de duymadım :smiley: Ayrıca muhlamada da kuymakta da en makbulu tavanın dibini sıyırmaktır ;)

Sedat üstat tespitler doğrudur,hem gezen hem yiyenbilir :smiley: Sevgi ve Selamlar...

yöresel lezzetler adı ne olursa olsun,başımızın üstünde yeri vardır...ama yeni nesil maalesef bu lezzetlere dudak büküyor...

Karadeniz'de her ikisinde de yemiştik ve nefis bir yemek. :smiley:

Kahvaltıda genelde çok yemem ama, orda ''tavanın dibi'' için yarıştık nerdeyse... :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,986
Kayıtlı Üye Sayımız
166,733
Kaydolan Son Üyemiz
kayin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR