Ynt: L200 İçin Hangi Chip Tuning?
Chip tuning , ...chips, chipletmek, = aracın motor ateşleme beyin (modele göre, bilgisayar bağlantısı kablosundan, veya beyin sökülerek, içi açılıp çip yükleme moduna alınarak) haritası alınıp, bilgisayar programı ile değerleriyle oynanarak geri yüklenmesi işlemi.
box = aracın beyin kablosuna ek paralel kablo ve kutu koyularak aracın sensörlerinin ölçüm değerlerinin, kutu üzerinden değiiştirilerek beyne farklı bilgi verilmek suretiyle ateşleme programının değiştirtilmesi işi.
sensörü kandırmakla, chiplemek arasında performans farkından başka, vereceği zarar ve riskler hemen hemen aynı.
çip tuningde , A,b,c markalarıın birbirinden farkı yok, kimi %20 performans göre ayarlayıp yıpranmayı artırır, kimi %10 da keser.
çipçilerin söylediğine göre enjektörle bir işleri yok, tamamen yakıt-hava karışımında havayı arttırarak daha verimli yanma (sonucu daha yuksek ısı sebebiyle turbo ve manifold yıpranması) sağlamaları şeklindedir. yakıt ortalamam çok değişmediği için şimdilik itirazım yok. (4 aydır kullanıyorum 800tl ye yapıyorlar sanırım şuan)
EGR temizliğini herhangi bir mekaniker, EGR yi sökerek , benzin püskürtme yoluyla kurumları temizleyebilir. sökmeden yapılması pek mümkün olan bir işlem değildir, o yüzden turbodan biryerden temizliyorum lafı palavradan öte olamaz. kemiklemiş kurumdan bahsediyoruz, basınçlı benzin püskürtülerek temizleniyor.
Carbon clean dizellerde de yapılabiliyor, ben yaptırdım bir başarısını görmedim, makale yazdım, dyno sonuçları ve db ölçer ile ses seviyelerini raporlamıştım. ne ses değişti, ne dyno daki güç grafiği.