Ynt: Motokaravan Ruhsatı ve Uygulamalardaki Belirsizlikler
AB uyum yasaları çerçevesinde şekillenen yeni trafik yönetmeliği ve bizleri ilgilendiren diğer kanun maddeleri çelişkili ya da uygulamaya geçirmenin imkansız olduğu maddelerle bezeli...
Hal böyle iken uygulama ve denetlemede belirsizlikler yaşanması ve her görevlinin bunu kafasına göre yorumlaması normal bir durum. İşin kötü yanı, bizler dış kapının dış mandalları sayıldığımız için bu belirsizliklerin en azından kısa vadede giderilmesini ummak hayalden öte bir şey değil.
Henüz kanunlarda bile yerimiz yok. Ruhsatımızda "motokaravan" yazıyor olduğu halde, konaklama pozisyonundaki olası bir denetleme durumunda araç mı yoksa hane mi sayılacağımız bilinemiyor? Evlerde arama yapmak için savcılıktan özel izin gerekirken karavanımıza paldır küldür dalıp arama ve kimlik kontrolü yapılabilir mi, henüz bilmiyoruz?
Motokaravanlarda özel CE belgeli ve TSE onaylı, sızdırmazlık raporlu lpg tankları olmadığı hallerde lpg ile çalışan karavan ocaklarının projesine onay verilmiyor. Yeni alınacak olan ruhsatlarda hepsi elektrikli ocak olarak gösteriliyor. Ancak ben şu ana kadar elektrikli ocağı olan karavan görmedim.
Arka koltuklar yatak olarak gösteriliyor, çünkü aynı şekilde koltukların da CE belgeli ve çarpışma testi dahil olmak üzere bir dizi testlerden geçmiş olması gerekiyor.
Bunların hepsi iyi güzel... Hepsi can ve mal güvenliğimizi sağlamaya yönelik önlemler de... Bu ülkede hala kamyon kasasında insan taşınıyor. Bu araç trafik polislerinin gözü önünden geçiyor ve çevrilmiyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Basiretsizlik mi, yetkisizlik mi, vurdumduymazlık mı, göz yumma mı, siz karar verin. Çok uzatmaya gerek yok, ülkenin durumu ortada. Yasama çalışıyor ama yürütme ve denetleme organları çok yetersiz. Yalnızca trafik değil, her konuda böyleyiz.
Sorularınıza gelince; Elbette yük taşıma amaçlı aracınızın panel bölümünde istediğiniz malzemeyi taşıyabilirsiniz. Hatta içini de istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. İçeride koltuk yoksa muayenede bile sorun çıkmayabilir. Bu şekilde kullanan bir çok tanıdığımız insan var. Ruhsata işlenmek ve yine panelvan olarak kalma kaydıyla cam da açtırabilirsiniz. Ama yasal olarak panel bölümünde yolcu taşıyamazsınız ve sürücü kabinini kargo bölümünden ayıran sac perdeyi çıkaramazsınız. İstanbul için 1. köprüden geçemezsiniz ve belirli saatler dışında şehir içi trafiğine giremezsiniz (bu şehir içi trafiğe girme meselesini de kim denetliyor anlayabilmiş değilim) Aracınız ticari ise SRC belgesi gerekebilir ve taşıdığınız yük konusunda maliye ile sorun yaşayabilirsiniz. Aracınız dönüşüm halinde ÖTV gerektirecek şekilde 5 yaşından küçükse ve sabit donanımlarla çok belirgin şekilde karavana dönüştürülmüşse yine maliye ile sorun yaşayabilirsiniz.
Yasal olmayan bir durumu özendirmek ve teşvik etmek amacıyla yazmıyorum, herkes yapacağı uygulamadan kendi sorumludur. Aslında yasal olmayan bu durumu onaylamıyorum da... Ancak yaşam tecrübem bu ülkede her zaman dürüst, ahlaklı, yasalara saygılı ve borcuna sadık insanların ezildiğini gösterdi bana. Kamyon kasalarında insan taşınıyor hala... Burası Türkiye.