Motokaravanda Ehliyet Sınıfı Nedir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Yılmaz Gün Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 108,686

Yılmaz Gün

Kamp I
Saygıdeğer Karavan Dostları,
Cehaletimi maruz görün, bu işe yeni başlamayı düşündüğümden birçok konuda bilgi eksikliğim var.
Motokaravan kullanabilmek için, normal otomobil ehliyeti yeterlimi?

Etiketler
Ynt: Motokaravanda Ehliyet Sınıfı Nedir?

Yılmaz bey merhaba,
Motokaravan için özel bir ehliyet tipi yoktur. 2918 sayılı karayolları kanununa göre ;

SÜRÜCÜ BELGELERİNE AİT ESASLAR:

Madde 39 - Sürücü belgelerine ait esaslar şunlardır;
a) Araçları kullanma yetkisi:
1. A 1, F, G ve H sürücü belgeleri ile yalnız kendi sınıflarındaki araçlar,
2. A 2 sınıfı sürücü belgesi ile A 1,
3. B sınıfı sürücü belgesi ile F, ( 14+1 e kadar minibüs ve 3500kg a kadar kamyonet. Oğuz)
4. C sınıfı sürücü belgesi ile B ve F,
5. D sınıfı sürücü belgesi ile C, B, ve F,
6. (Değişik alt bent: 17/10/1996-4199/17 md.) E sınıfı sürücü belgesi ile B, C ve F, Sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.
(Ek fıkra: 17/10/1996 - 4199/17 md.) E sınıfı sürücü belgesi sahipleri D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen araçları kullanabilmeleri için römorklu veya yarı römorklu araçlarla uygulamalı sınava tabi tutulurlar.
Sürücü belgesi sahiplerinin sürücü belgesinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmeleri yasaktır.
b) Römork takarak taşıt kullanma:
B, C ve E sınıfı sürücü belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 Kg. ‘a kadar olan (750 Kg. dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler.
Yüklü a ğırlığı 750 Kg. ‘ ı geçen römorkları taşıtlarına takarak kullanmak isterlerse ayrı bir sınavdan geçirilirler ve römorklu taşıt kullanabilecekleri belgelerine işlenir.

2918 sayılı kanunun Yönetmeliğinden....

BEŞİNCİ KISIM

Sürücü Belgeleri, Müracaat Esasları ve Sürücülere Dair Diğer Esaslar

BİRİNCİ BÖLÜM

Sürücü Belgeleri, Müracaat Esasları ve Verilme Şartları

Sürücü Belgelerinin Sınıfları

Madde 75- Sürücü belgeleri, Karayollarında sürülecek araçların cins ve gruplarına göre aşağıdaki sınıflara ayrılır.
-“A1” Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motorlu bisiklet kullanacaklar için),
-“A2” Sınıfı Sürücü Belgesi ( Motosiklet kullanacaklar için),
-“B” Sınıfı Sürücü Belgesi (Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklar için),
-“C” Sınıfı Sürücü Belgesi (Kamyon kullanacaklar için),
-“D”Sınıfı Sürücü Belgesi (Çekici kullanacaklar için),
-“E” Sınıfı Sürücü Belgesi (Otobüs kullanacaklar için),
-“F” Sınıfı Sürücü Belgesi (Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için),
-“G” Sınıfı Sürücü Belgesi (İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklar için),
-“H” Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),
-“K” Sınıfı Sürücü Belgesi (Sürücü adaylarının alacağı sürücü belgesi sınıfına uyan araçları sürmeyi öğrenmeleri için),
-Uluslararası Sürücü Belgesi: Alındığı ülkenin sürücü belgesine dayanılarak bu Yönetmeliğin 80 inci maddesindeki esas ve usullere göre sınıfına uyan araçların sürülmesi için uluslararası kuruluşlarca verilen sürücü belgesidir.

Oğuz

Yılmaz bey,
Zamanımı ayırıp size "motokaravan için özel bir ehliyet sınıfı yok" diye yazdım, kanun ve yönetmeliklerden hangi sınıf ehliyetle hangi aracı kullanabileceğinizi belirttim ve siz
tüm bunları es geçip B sınıfı ehliyetle kullanabilir miyim diye soruyorsunuz, biraz saygı lütfen....
Oğuz

Oğuz Bey,
Özür dilerim, konuya çok uzağım ve inanın verdiğiniz bilgileri anlayamadım. Öğrenmek istediğim B sınıfı ehliyetle karavan kullanıp kullanamayacağım.

Yılmaz bey,
Eğer kullanacağınız motokaravan otomobil,minibüs ya da kamyonet sınıfında ise B sınıfı ehliyetle , kamyon sınıfında ise C, otobus ise E sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Oğuz

Benimde bir sorum olacak ben %74 engelliyim ama asıl engelim sağ kol bilekte kaza sonucu %40 kayıp var ve 9 mt uzunluk, 2.5 mt genişliği olan bir moto karavan yaptıracağım ve 365 gün içinde yaşamayı planlıyorum. Sorum şu alacağım engelli ehliyetiyle kullanabilirmiyim yanıtlarsanız sevinirim.

Benimde bir sorum olacak ben %74 engelliyim ama asıl engelim sağ kol bilekte kaza sonucu %40 kayıp var ve 9 mt uzunluk, 2.5 mt genişliği olan bir moto karavan yaptıracağım ve 365 gün içinde yaşamayı planlıyorum. Sorum şu alacağım engelli ehliyetiyle kullanabilirmiyim yanıtlarsanız sevinirim.

Selamlar,

Artık h sınıfı ehliyetler kalktı. 2020 sonuna kadar özel kodlu b ehliyet alacaksınız. Kodlara göre araca özel tertibat yapıp ruhsata işlenecek. Dolayısıyla bu şartlarda motokaravan kullanırsınız.

Ancak, özel kodlu b engelli ehliyetlerine ticari araç kullanamaz kodu veriliyor. Kasalı araçlarda direk hususi değilde ticari olarak ruhsata işli olduğu için onu kullanamazsınız. Ama kasalı değilde 8+1 caravelle tarzı araçlar hususi olarak geçtiğinden onları kullanabilirsiniz. Onlarda boyutları sebebiyle motokaravan olmuyor, camper oluyor.

Yılmaz bey,
Eğer kullanacağınız motokaravan otomobil,minibüs ya da kamyonet sınıfında ise B sınıfı ehliyetle , kamyon sınıfında ise C, otobus ise E sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Oğuz

Hocam yazdıklarını okudum ancak aklıma takılan bir konu var affınıza sığınarak bişey sormak istiyorum. sahibinden.com sitesinde bir motokaravan var satılık. Mercedes 0 403'den yapılmış. Bu araç otobüs sınıfındaki bir araç normalde sizin söylediğinize göre E sınıfı ehliyet ile kullanılması gereken bi motokaravan ancak sahibi B sınıfı ehliyet ile kullanılır yazmış. Araç sahibini aradım görüştüm "aracın önceden hangi amaç ile kullanıldığı önemli değil karavan olduğunda B sınıfı ehliyet ile kullanılır" diyor. Şimdi bu aracı kullanmak için E sınıfı ehliyet mi gerekir yoksa sahibinin dediği gibi B sınıfı mı gerekir ?

Şayet sahibinin dediği gibiyse bende otobüs ile bi karavan yapıp kullanmak istiyorum internette araştırma yaparken buldum bu siteyi size sormak istedim. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim...

B sınıfı ehliyet ile yüklü ağırlığı 3500 kg geçen hiçbir aracı kullanamazsınız . Madem ısrarcılar test sürüşü isteyin satıcı tarafı kullansın, b sınıfı ehliyetle en yakın trafik kontrol noktasına girin.

Selamlar,

Artık h sınıfı ehliyetler kalktı. 2020 sonuna kadar özel kodlu b ehliyet alacaksınız. Kodlara göre araca özel tertibat yapıp ruhsata işlenecek. Dolayısıyla bu şartlarda motokaravan kullanırsınız.

Ancak, özel kodlu b engelli ehliyetlerine ticari araç kullanamaz kodu veriliyor. Kasalı araçlarda direk hususi değilde ticari olarak ruhsata işli olduğu için onu kullanamazsınız. Ama kasalı değilde 8+1 caravelle tarzı araçlar hususi olarak geçtiğinden onları kullanabilirsiniz. Onlarda boyutları sebebiyle motokaravan olmuyor, camper oluyor.

Hocam Selamunaleykum. İyide yaptırmakta olduğum araç Otomatik vitesli Otokar Doruk 190L ruhsatında M1 ibaresi var bunu hangi ehliyet kullanıyor? Ben biraz araştırdım M1 otomobil sınıfına giriyormuş ve B sınıfı ehliyet kullanır diye yazıyorlar bu nasıl oluyor. Trafiğe sordum projede B kullanır ibaresi olacak diyor polis arkadaşlar

Son düzenleme:

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,689
Kaydolan Son Üyemiz
topraky

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR