Motorun Isınması ve Otomatik Jikle

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,874

veteriner

www.bagbasiveterinerklinigi.com
Yer
DENİZLİ
Web
www.bagbasiveterinerklinigi.com
Arkadaşlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde motorun ısıtılması ve jikle devrede iken sürüş ile ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Sorularım şunlar:
1- Sabah motor ilk çalıştırıldığında aracın ısınması beklenmeli midir yoksa hemen hareket edilebilir mi? İnternette bu yönde yaptığım araştırmalar sonucu çelişkili bilgiler edindim. Şöyle ki bu konuda genel kanı motorun ısıtılmasının gereksiz olduğu yönünde. Motor ısınana kadar boşuna benzin yakmaktansa bu sırada hareket edip yol almanın daha mantıklı olduğu söyleniyor. Fakat aynı kaynaklarda soğuk bir motorun ilk 4 km'de 40lt/100km hatta 70 lt/100km yakıt harcadığı söylenmiş! Örneğin benim aracın el kitapçığında hararet ilk çizgiye gelmeden hareket etmeyin yazıyor. Ben bunu 10 derece sıcaklıkta deniyorum süre rolantide ve otomatik jikle devrede olarak 8-9 dk sürüyor.
2-Eğer ısıtma gerekli ise bunun ortalama süresi ne kadardır? Otomatik jiklenin kapanmasını bu konuda bir ölçü kabul edebilir miyiz?
3- Otomatik jikle 1600cc benzinli bir araçta 10 derece sıcaklıkta kaç dakikada kapanmalıdır? Veya hareket halinde kaç km'de kapanmalıdır? Otomatik jikle kapandığında motor suyu kaç dereceye gelmiş olur?
4- 1600 cc benzinli bir aracın soğuk havada otomatik cikle devrede iken rolantide beklemesi esnasında saatte benzin tüketimi kaç litredir?

Etiketler
Ynt: Motorun Isınması ve Otomatik Jikle

Yeni nesil benzinli araçlarda rolantide aracı ısıtmak tarih oldu. Düşük devirde yavaş yavaş yol almak işin gerçeği.
Unutulmaması gereken bir konuda, motor normal çalışma ısısına ulaşsada, genelde tüm şanzımanlar 20. km.den sonra normal çalışma ısısına ulaşıyor. Bu süre zarfında aşırı performanslı kullanılmamasıda gerekir.
Diğer sorularınız hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilir. Benim detaylı bilgim yok :smiley:

Arkadaşlar konuyu başlattığım "rolantide araç jikle ile çalışırken jikle devreden çıkana kadar ısıtılmalı mı?" sorusuna çok net bir cevap bulamadım. Daha doğrusu Onno Usta dahil internet ortamında konuyu sorduğum kişiler genelde kitapçıkta yazanın tersine aracı çalıştırınca en fazla 1 dk bekleyip yürümeyi tavsiye ettiler.
Aracımın bekleme esnasında dakikada ne kadar benzin tükettiğini ve soğuk motorda hareket esnasında kilometrede ne kadar tükettiğini araştırıp kıyaslamak istedim. Fakat o konuda da ne internette ne de danıştığım servislerde net bir cevap bulamadım. Sadece başka marka araçlardan yol bilgisayarı olan 1.6 araçların rolantide saatte 0,7-1 lt arası benzin tükettiği bilgisine ulaştım. Bu tüketim de zannedersem jiklesiz bir tüketim.
Yaklaşık 15 gündür aracımın jikle tamamen devreden çıkmadan yürütmedim ve yakıt tüketimini test ettim. Sonuç ilginç; vitara 1.6 jlx aracın sabah ısınmak için ortalama 8 dk bekletmeme rağmen yakıt tüketiminde bir artış yok. Ağırlık şehir içi kullanımda ve 15 defa her seferinde 8 dk ısıtmak için beklememe rağen tüketim 8 lt / 100 km.
Şimdi işi bilen arkadaşlara şunu sormak istiyorum; İnternette konuyu araştırırken "Rolantide bekleyen motorun yoldakine göre daha yavaş ısındığı bu esnada uzun süre soğuk çalıştığından yolda hareket halinde ısınan motora göre daha çok yıprandığı" şeklinde bir görüşe rastladım. Bu doğru mudur? Motoru rolantide ısıtıyoruz derken acaba ömrünü mü kısaltıyorum?

Moror konusunda uzman ve donanımlı makine mühendisleri ( tüm dünyada ) bu konuda bir türlü tam bir fikir birliğine varamamışlardır.
Ve nerede ise ikiye bölünmüşlerdir.
1.görüş mororun çalıştırıldıktan sonra belirli bir müddet rölantide beklenmesi gerektiğini
2.görüş motor çalıştırıldıktan bir kaç saniye sonra hareket edilmesinin daha randımanlı olacağını
savunmaktadırlar.

Benim bu konudaki görüşüm ve bugüne kadar edindiğim tecrübeler ışığında

Özellikle düz vites araçlar konusunda görüşüm 2. nci görüş ile uyuşmaktadır.
Otomatik şanzımana sahip binek ve 4x4 araçlar ile ilgili olarakta ( özellikle ot. şanzıman ustalarının bilgi ve birikimleri doğrultusunda )
rölantide bir müddet beklemenin faydalı olacağı yönündedir.

Kafalar karıştı değil mi ? ;D
Ama mak mühendislerinin bile tek ve net bir görüş koyamadıkları bir durumda biz daha fazla ne yapabilirizki ?
En güzeli kişisel tecrübelerle yola devam.

Herkese İyi Geceler 16 Yaşındayım 1600cc Tofaş Şahinim Var Aracım Tek Marşta Çalışıyor Fakat 3 Dk Kadar Isıtmadan Yürütmek Pek Mümkün Değil. Yokuşta Olsun Düz Yolda Olsun 2.Vitese Takınca Devir Düşüyor Seri Değişmeme Ragmen Fakat Araç Kendini Zor Topluyor Ve Ve Süreklü Gazı Pompalamak Zorundayım Kasiste Dururken Felan Yoksa Stop Ediyor.Ama Rölantide Çalıştırıp Isıttıgımda Aracı 3 Dakika Kadar Ne Stop Ediyor Nede Devirden Düşüyor Devir Saati YOk Ama Motor Sesinden Tahminimce 2000/2200d/d Vites Degiştiriyorum Ve Çekişi Oldukçada İyi.... Baya Uzun Oldu Ama :smiley:

Emre Fırat' Alıntı:
Herkese İyi Geceler 16 Yaşındayım 1600cc Tofaş Şahinim Var Aracım Tek Marşta Çalışıyor Fakat 3 Dk Kadar Isıtmadan Yürütmek Pek Mümkün Değil. Yokuşta Olsun Düz Yolda Olsun 2.Vitese Takınca Devir Düşüyor Seri Değişmeme Ragmen Fakat Araç Kendini Zor Topluyor Ve Ve Süreklü Gazı Pompalamak Zorundayım Kasiste Dururken Felan Yoksa Stop Ediyor.Ama Rölantide Çalıştırıp Isıttıgımda Aracı 3 Dakika Kadar Ne Stop Ediyor Nede Devirden Düşüyor Devir Saati YOk Ama Motor Sesinden Tahminimce 2000/2200d/d Vites Degiştiriyorum Ve Çekişi Oldukçada İyi.... Baya Uzun Oldu Ama :smiley:

Aracın sorunu lpg de iken ise, motordan beyine sıcak su gelip beyini ısttması ve lpg nin yeterli derecede ısınması gerektiğinden olabilir. Ama yeterli ısınma olmadan hareket ettiğinde lpg aracı boğuyordur.

Sn Emre Fırat;
Aracınızda otomatik jikle varsa marş basmadan gaza 1 kere hızlıca sonuna kadar basıp jikleyi kurun ve marş basarken kesinlikle gaza dokunmayın böylece aracınız jikle ile çalışır ve soğukken stop etmez bu şekilde çalıştırmadığınızdan belki jikle devreye girmiyor ve bahsettiğiniz sorunları yaşıyorsunuzdur. Marş basarken gaz verirseniz jikle devreden çıkar.

Öncelikle Zahmet Edip Cevap Verdiginiz İçin Teşekkür Ederim.Aracımda Lpg Yok.. Otomatik Jikle Var Çalıştırırken Pompalamadan Çalışmıyor Denedigimde 25 30 Sn Kadar Marş Dönüyordu Fakat Araç Almadı...Pompalayıp Çalıştırıyorum 3 Sn İçinde Çalışıyor Araç Abi Zaten Otomatik Jikle Oldugu İçin Araç Isınmadan Atmıyor Biraz Isındıktan Sonra Gaza Sert Basıp Çektigimde Ayagımı Jikle Atıyor Fakat Stop Ediyor Bir Süre SOnra Motor Tamamen Isınıp Jikle Otomatik Attıktan Bir Süre Sonrada Stop Ediyor Ama Isındıktan Sonra Gayet Normal Çekişindeki Farkı Hissedebiliyorum..

Jeep34' Alıntı:
Yeni nesil benzinli araçlarda rolantide aracı ısıtmak tarih oldu. Düşük devirde yavaş yavaş yol almak işin gerçeği.
Unutulmaması gereken bir konuda, motor normal çalışma ısısına ulaşsada, genelde tüm şanzımanlar 20. km.den sonra normal çalışma ısısına ulaşıyor. Bu süre zarfında aşırı performanslı kullanılmamasıda gerekir.
Diğer sorularınız hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilir. Benim detaylı bilgim yok :smiley:

havalar soğudundan beri benim cj ilk 15 20 dk ses yapıyor debriyaja basınca bu soğukla alakalı degılmı

Emre Fırat' Alıntı:

bizim 2001 tdi passat var, o bile bir iki dakika ısınmadan kıçını kaldırmıyo

soguk sıcak hiç farketmez onemli olan motorun ilk çalıştırldıgında tamamen yaglanması buda en fazla 10-15 saniye sürer beklemenin anlami yok sadece ilk 1km zorlamadan gitmek en iyisi .

yunusbager e katılıyorum , bende aracı çalıştırdıktan sonra yaklaşık 15 sn kadar bekliyorum , yanlız bu esnada vitesi ileri yada geri olarak yapacağım harekete göre değiştiriyorum , yani N den D ye alıp hatta 1 ve 2. viteslerde vites değiştirip şanzıman yağı çevirdikten sonra hareket ediyorum , yağ ısınmamış olsa bile en azından hareketli parçalar yağlanmış oluyor... motor içinse yaklaşık 1-2 km kadar gaza fazla yüklenip devri yükseltmeden kullanmaya gayret ediyorum... araç hareket halinde rölantide olduğundan daha kısa zamanda ısınıyor...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,919
Kayıtlı Üye Sayımız
166,946
Kaydolan Son Üyemiz
hnscl198

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR