Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan burcinhan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 54,273
Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Bol sohbetli neşeli bir gecenin ardından, sabah erkenden kalkıyoruz. İki gün boyunca bize ev sahipliği yapan Volgograd'daki evimizi derleyip topluyoruz. Bu arada evde çamaşır makinasının olması, bizim için büyük nimetti. Kirlenen eşyalarımızı güzel şekilde yıkayıp, üstü başı sıfırlayıp yola çıktık

Volgograd'dan sonra, Ukrayna'ya giriş için iki adet sınır kapısı var. Birincisi 350 km mesafedeki Lugansk (Ukrayna'da bir şehir) kapısı, diğeri 580 km lik Rostov üzerinden gidilen ikinci kapı. Biz ilkini tercih ettik, çünkü Rusya girişinde yaşadığımız sıkıntıdan sonra, her türlü gecikme ihtimaline karşın en kısa yoldan Ukrayna'ya kendimizi atmanın çaresini aradık.





Sınıra gelmeden önce, karnımızı doyurmak için kısa bir mola veriyoruz.



Karşıya doğru giden yol, Moskova Asfaltı



Bu Tırlarda sanırım Rus malı, yollardan epeyce var.



Sınıra gelmeden hemen önce bir markette, elimizdeki rubleleri, uUkrayna parası grivna ya (Hrivna) çeviriyoruz. Rusya sınırında Rus plakalı araçlarla diğer araçlar arasında bazı statü farklılıkları var (normaldir). Rus araçları daha hızlı ilerleyen ayrı bir gişeden işlem yapıyorlar. Sıra bize geldiğinde evraklarımızı gişedeki memura veriyoruz. Bingo yine aynı sorun karşımıza çıkıyor, ''göçmenlik kartlarınız nerede '' hay göçmeninize de size de diye başlayacakken, bir kadın memur o kağıtdan doldurmamız için, bize iki tane veriyor. Neymiş bu meşhur kağıt diye uzun uzun baktım, insanın kafayı sıyırmaması elde değil, o forma sadece ama sadece ad, soyad, uyruk ve pasaport numarası yazılıyor. Rusya imparatorluğunun, yedi ceddinin kulaklarını nasıl çınlattığımı, siz tahmin edersiniz...

Neyse evrakları doldurup, Ukrayna tarafına geçiyoruz. Kapıdaki asker bize greencard sigortası soruyor, olmadığını söylüyoruz, yapacak yer varsa yapın diyoruz. Bizi 10 dakika kadar beklettikten sonra (bu arada gelen her rus arabasından 1000 ruble yaklaşık 60 lira alıp cebe indiriyorlar) boş bir sıraya sokuyorlar (iyiye işaret değil sanırım ) abilerle başbaşa kalıyoruz. Polisin işi bittikten sonra, bilin bakalım bize doldurmamız için bize ne veriyorlar. Doğru tahmin Rusya sınırında doldurduğumuz deklarasyon kağıdının aynısından, daha da kötü olanı bu evrak Ukraynaca. Gerçi bize ikiside farketmiyor Allahtan Rusya'da doldurduğumuzu atmamışdık , ona bakarak aynı yerleri dolduruyoruz, hemen hemen aynısı zaten. Sonra gümrük memuru bizi binanın içine çağırıyor, kendisi için de 10 euro istiyor, biz ona cebimizde kalan bozuk rus rublelerini gösteriyoruz, rubleyi istemiyor, al takke ver külah, en son 10 dolara fit oluyor, Gürcü taksici Vasili'nin verdiği, 1 dolarlardan, 10 doları denkleştirip Ukrayna'ya adım atıyoruz. Rusya sınırı dahil toplam geçiş süresi 2.5 saat, ve ortada Greencard yok

Ukrayna'ya girer girmez yollar size hoşgeldin diyor, cidden kötü. Planımız Lgansk olasada, vaktin erken olması nedeniyle geceyi geçirmek için rotamızı Donetsk'e çeviriyoruz..





Sanırım burada Navigasyonun azizliğine uğruyoruz, zira gittiğimiz yollar, anayol yerine daha çok köylerden geçiyor. Donetsk'e 50 km kala yolda benzin için duruyoruz. Pompacımız, senden benden Türk Saim kardeşim çıkıyor. Kendisi Ahıska Türkü, sürgünden sonra anavatanına en çok bu kadar yaklaşabilmiş, abisi Bursa'da oturyormuş, (kısmet belki okur) . Kendisne gece Donetsk'de kalacağımızı söylüyoruz, kesinlikle gece şehre girmemmizi, Kırım yolu üzerinde oteller olduğunu, şehir trafiğinin çok çetin olduğunu söylüyor. Allahtan onu dinliyoruz, sınır stresinden sonra, Donetsk trafiğini hiç çekemezdik doğrusu.



Saim'in tarif ettiği gibi bir otele yerleşiyoruz fakat sanırım bizim otel o biçim bir yer, anladığımız kadarıyla saatlik oda tarifesi mevcut

 

Etiketler
Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Bugün artık gezimizin son durağı eşimin anavatanı Kırım'a doğru inmeye başlıyoruz.

Rotamız..



Yola çıktıktan sonra, 200 km sonra benzin aldığımız yerdeki kafede Türk bayrağı olduğunu görüp duruyoruz, İşletmecileri Türkiye sevdalısı Ukraynalı'lar. Hazırda mercimek çorbalarının olduğunu söylüyorlar,karnımız tok olduğu için sadece çay istiyoruz. Rusların domuz yağından yapılan borc çorbasından sonra, mercimek kelimesi müthiş haz veriyor.

Süpriz Yaklaşık 10 gün sonra , ince belli bardaktaki demli çaya kavuşuyoruz



Kedinin deliside hiç çekilmiyor, zerre huzur vermede namussuz kedi





Lan oğlum bak gittttt, , içine ettin montun iplerinin



Mariupol şehrinin girişi, denize yaklaştık





Meydanda güzel bi pizzacı var, öğlen yemeği için duruyoruz.



Ukrayna'yı Kırım'a bağlayan tuzla geçişindeyiz. (haritadaki ince boğaz)





Kırım haritası



Ayşe'nin memleketi Sudak'a yaklaştık..

 

Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Sudağa doğru giderken yolda, daha önceden misafir olduğumuz, Sadove köyünden geçtiğimizi farkediyorum, hemen rotamı Reşat abilerin evine doğru çeviriyorum, çat kapı süprizin tadı da süpermiş

Bir gece orada kalıp, ertesi gün yalı boyuna inmeye karar veriyoruz.



Sohbet güzeldi ama, benim suratım neden o hali almış bilemiyorum.



Reşat abi ile kardeşi Rüstem



Diğer ev ahalisi...



Sonunda ok şükür yeşile kavuştuk











Karadeniz dağların ardından, mavi yüzünü gösteriyor bize..



Yolda Ruske köyünde Ayşe teyzelere uğruyoruz. Partizanların, sürgün yıllarında pamuk tarlalarında çalıştırdıkları işçilere ödül olarak verdikleri madalyalar.



Evin çoçukları



Nihayet Ayşe'nin köyü Kapiskor'a ulaşıyoruz. Rüstem ve Meryem ablanın torunu Adil..



Kapiskor sahili



Ölen ünlü bir rock sanatçısının hatırasına, kamp yaptığı yere dikilen gitar heykeli..







Çobankale..





Karşısı, Yalta Ayı Dağı



İki gün Kapiskor'da kaldıktan sonra Türkiye'ye geri dönüş yoluna çıkıyoruz.



Feribota problemsiz şekilde biniyoruz.







Ukrayna bayrağı boynunu bükmüş, Ay Yıldız, Anadoluya doğru dalgalanıyor...



Yekvatoria'dan hareket ediyoruz..



Elveda Kırım





24 saatlik yolculuğun ardından Zonguldağa ulaşıyoruz, bir gece Zonguldakta kalıp,ertesi sabah 4 saatlik yolculuğun ardından Ankaraya evimize geliyoruz.



SON
 

Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Harika bir gezi, bize de aktardığınız için teşekkürler...
 




Güzel bir gezi olmuş keşke orayakadar gitmişken yalta ve sevastopolu da görseydiniz. Anlatım için elinize ağzınıza sağlık bizleri oralara götürdünüz. Birde feribot ücreti olarak nekadar ödediniz ve hergün var mı feribot.
 

Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna


2011 senesinde Kırm'a gittiğimde Yalta ve Sivastapol'u detaylı gezmiştim, bu yüzden bu sene vakit ayırmadım. Feribot iki günde bir oluyor, motosiklet+yolcu 350 USD
 



Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Gerçekten harika bir gezi.resimler açıklamalar süper. bu ay içi bende gürcistana gidip 3-4 günlük gezi yapmayı planlıyorum.kutaisi yi övdünüz.batumdan tiflisden güzel diye merak ettim çok daha önce ben kobuleti ve potiye gittim. . sırf övdüğünüz için gidebilirim.. otel fiyatı çok uygundu adı neydi tam olarak yer belirtme imkanınız var mı..gece hareketli mi eğlence açısından.
 



Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Aslında Kutaisi çok daha sakin ve düzenli bir şehir, benim zevkime bu tip karmaşadan uzak yerler çok daha fazla hitap ediyor, gece eğlenceleri konusunda açıkçası çok bir fikrim yok ama tahminim Batum gib olmadığıdır.
 

Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Kardeşim çok teşekkür ediyorum bu kadar görsel malzeme ile ve dipnotlarla maşallah 21.YY evliya çelebisi gibisin. Bende kafa dengi arkadaş/lar bulsa idim otomobille gezecektim ata yurtlarını ve rusyayı ama maalesef olmadı... Kendinize iyi bakın saygılar.
 


Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna


Otomobille gidecekseniz altı yüksek bir araç tercih edin, zira yollar çok bozuk
 

Ynt: Motosikletle Gürcistan-çeçenistan-dağıstan-rusya-ukrayna

Güzel gezi,harika yerler,rota ilginç.