@EvliyaCelebi2
merhabalar efenimm.
Evet, tiradınızda %100 haklısınız mesut bey.. binlerce ev-mutfak-banyo-yatak tasarlamış olmama rağmen, karavanda sadece 1 gece geçirmiş birisi olarak epey panikteyim açıkçası.. (toplamda 100 gece kadar kamp yapmışlığım var)
Geleyim cevaplarıma
*** konuya kat planı ile başlama demişsiniz mesut bey.. ben yalnızca burdaki konuya kat planı ile başladım.. bir yerde yazmıştım, karavan hayalim benim 15 yıldır var
en önemli konu olan hanımla başladım ben
türkçesi fazla yok rahat rahat konuşayım burda
.. çok net söylüyorum, nişanlım karavana hevesli olmasaydı, nişanımız büyük ihtimalle gerçekleşmezdi
Hayallerim>hanım>bütçe>vize>süre>rota>kat planı>ehliyet>araç>yolculuk şeklinde ilerliyorum bu yolda.. “süre”yi de hallettim baya baya, sırada diğerleri..
*** ilk karavanımı, asla ve kat-a yapmak veya yaptırmak istemiyorum.. 1-2 yaşında, ikinci el, az zarar edeceğim bir araç arıyorum..
burda yanlış anlatmışım kendimi.. bu tasarımdaki bir karavan, niçin avrupa’da hemen hemen hiç bulunmuyor diye üzülüyorum sadece.. california da çok var çünkü..
İlk alacağım karavanda, olmazsa olmaz tek bir konu var.. yatak/yemek kısmının fotolardaki gibi arkada olması.. onun dışındakiler hiç önemli değil.. (wc konusu zaten zurnanın son deliği
..
@Akdeniz45 hüseyin bey sağolsun, o konuda baya yardımcı olduğu için, konu öne çıktı)
Az bir ihtimal şu sorun ortaya çıkabilir.. eğer bu tasarımı ikinci el bulamazsam, o zaman sıfırını almaya veya yaptırmaya değer mi acaba diye şimdiden ufak ufak araştırma yapıyorum.. (maalesef rahatsızlık verir derecede b planı yapma hastalığım var)
*** couchsurfing de olmazsa olmazım işin doğrusu.. bir çok açıdan! ..
1) konaklama maliyeti..
2) duş,traş vb işlerde rahatlık..
3) çamaşır yıkama, kurulama..
4) yerel insanlarla tanışma..
5) hiç kimseden öğrenemeyeceğiniz yerel bilgiler öğrenme.. (esnaf lokantaları, private club ler, tanış mekan sahibi sayesindeki ayrıcalıklar/indirimler vb..)
6) yerel evleri içeriden inceleme, aileleri, kültürleri daha yakından tanıma..
7) karavanımızı bedava çekebilecek yer bulma.. Ben avrupa’da CS yaptığımda, kiralık binek aracımızı genelde bedava ve güvenle, ev sahibimizin gösterdiği yere çektik.. inanın bizi bekleyen baya bi garaj var Avrupa’da
Dolayısı ile couchsurfing de olmazsa olmazımız..
*** Karavanı veya panelvanı avrupadan alma konusu:
Bunu ben de hiç istemiyorum.. Çünkü -dediğiniz gibi- panelvan fiyatları buraya çok çok yakın..
i) 1-2 yaşında bir araç istediğimiz için, belki ÖTV konusunu bu şekilde aşabiliriz diye düşünüyorum .. Ama çok çok meşakkatli bir yol..
ii) Avrupa’da karavan çeşidi çok daha fazla olduğundan, belki daha rahat bulabilirim diye düşünüyorum..
- bu arada, geçen sene, sahibinden de, izmir’li bir arkadaş (hakan bey), istediğim tasarımdaki aracını 120.000₺ ye satıyordu.. 2 kez aradım kendisini.. çok hoş sohbet birisi idi..
2 yıl sonraki seyahat için, araç satın almak çok mantıksız geldiğinden, almadım aracı.. ama hakan beyin telefonu hala kayıtlı.. kime sattıysa, bu yaz sonlarında arayıp, o kişiden almaya çalışıcam
)
Emeğiniz, harika yazınız ve yönlendirmeleriniz çok çok teşekkür ederim.. müsadenizle ara ara rahatsız edicem sizi..
Son, valla şimdilik son
ama çok önemli bir sorum olucak:
resimlerimdeki aracın dolu ağırlığı kaç ton olur yaklaşık ve daha önemlisi bunu hangi sınıf ehliyetle kullanabilirim acaba ??
Saygılarımla..