Nayla - Serender

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,349

mogzilla

Toys4BigBoys
Mesajlar
3,791
Tepkime Puanı
11
Yaş
69
Yer
Istanbul
Web
www.canpeyzaj.com
KARADENİZ'DE NAYLA (SERENDER) KÜLTÜRÜ

Nayla yada serender denilen ve mısır ambarı olarak kullanılan küçük yapılar eski evlerin vazgeçilmez komşularıydılar. Her evin yanında görülen küçük, zarif, ahşap yapılar, eski mimarinin en güzel mümessilleri ve süsleme bölümleri ile, en güzel ağaç oyma eserleri idiler.
Başta Rize olmak üzere Artvin, Trabzon ve Giresun'da da evlerin yanıbaşında yer alan ve kültürün bir parçası olan naylalar, sadece Doğu Karadeniz'le de sınırlı değildir. Batı Karadeniz'de, mesela Kastamonu'da da nayla yahut serender kültürü mevcuttur. Kastamonu Turizm İl Müdürlüğünün hazırladığı 2002 tarihli Turizm Broşüründen alınan resim, nayla (serender) yapısının ana hatları ile benzer olduğunu göstermektedir.
Serenderlerin mimari güzelliklerini ve zarafetlerini bir tarafa bırakarak işlevlerine bakalım. Esas maksat, o dönemin ekmek hammaddesi olan mısırı kurutmak ve saklamaktı. Mısırdan başka ceviz ,fındık, hurma ve fasulye de naylalarda kurutulurdu. Bunların çürümeden kuruyabilmesi için naylalar karşıdan karşıya rüzgâr geçecek şekilde yapılmışlardır. Ahşaptan kafes biçiminde delikli olarak yapılan naylanın bir veya iki çeperi içeriye devamlı hava girmesine sebep olur ve kurutma işlemini yerine getirir.
Dört direk üzerine kurulan naylanın altı tamamen boştur. Dört adet direk üzerinde birer yuvarlak ağaç tekerlek bulunur ve onların üzerine de nayla yerleştirilmiştir. Bu ağaç tekerleklerin sebebi naylaya fare ve diğer zararlıların çıkmasını engellemek içindir. Yine aynı sebeple sabit bir merdivenleri de yoktur. Naylaya çıkılacağı zaman portatif merdiven getirilerek, naylanın merdiven dayamak için özel olarak bırakılan çıkıntısına dayandırılır ve öylece yukarıya çıkılır.
Kurutulacak olan mısır ve diğer yiyecekler naylanın pencerelerindeki yatay ağaç kollara asılır ve kuruduktan sonra naylanın içerisine alınarak orada muhafaza edilir.
Görüldüğü gibi, önemli bir işlev gören ve özel bir mimariye sahip olan naylalar, bütün Karadeniz illerimizde yaşayan ortak Türk kültürünün bir örneğini oluşturmaktadırlar.
Ali Rıza SAKLI
 

Etiketler
Ynt: Nayla - Serender

224362.jpg


Kastamonu

224363.jpg
 



Ynt: Nayla - Serender

bu da bizim köyden ;)

ambarı destekleyen tahtalarla ambarın birleştiği yerde bulunan disk gibi yuvarlaklar farelerin ambara ulaşmasını engellemek için...

DSC03896.jpg


bu arada öndeki açık yeşillerin arkasında kalan koyu yeşil yapraklı ağaç karayemiş (taflan) ağacıdır. sadece trabzon ve bölgesinde yetişir...
 




Ynt: Nayla - Serender

Sedat çok güzeller ya.
İstanbulda eskitilmiş ağaç ile yapan çok ama,ama bu yılları eskitmişlerin yerini nedense tutmuyor.
Biz Of'tan 1 adet orijinal numaralayıp sökerek Bolluca'ya getirmeyi düşündük ama , gerçekleştiremedik bir türlü.
 


Ynt: Nayla - Serender

mogzilla' Alıntı:
Sedat çok güzeller ya.
İstanbulda eskitilmiş ağaç ile yapan çok ama,ama bu yılları eskitmişlerin yerini nedense tutmuyor.
Biz Of'tan 1 adet orijinal numaralayıp sökerek Bolluca'ya getirmeyi düşündük ama , gerçekleştiremedik bir türlü.
nadir abi keşke daha önce haberim olsaydı... fotoğrafını gönderdiğim dedemin serenderi bu yazın başında yıkıldı, değermiydi bilmiyorum ama alır getirirdin istanbula...
 




Ynt: Nayla - Serender

İzmit Yuvacık'tada serender görmemiz mümkündür tabi bu kadar güzelini asla :smiley:
 

Ynt: Nayla - Serender

Evet Özlem Istanbulda da bir çok yerde var ama orijinalleri kadar ilgi çekmiyorlar.

Misiri guruttun mi
Anbara toldurdun mi
Ninen çarik giyerdi
Bunlari unuttun mi

Türkülere mal olmuş bu ata eserlerimizi de korusak ne güzel olur.
 

Ynt: Nayla - Serender


siz çok yaşayın nadir bey. beni alıp 7-8 yaşıma götürdünüz .dedem (hangi dönem olduğunu bilmiyorum)saman doldururlardı.bende en tepesine çıkıp samanları içine atlardım.bu yaz gittiğimde mutlaka fotografını çekeceğim.
 

Ynt: Nayla - Serender

Sedat'ın bahsettiği karayemiş ( taflan ) hakkında biraz bilgi verelim.

KARAYEMİŞ (TAFLAN ya da LAZ KİRAZI)

Gen merkezi Anadolu olan meyve türlerinden birisi de karayemiştır. Botanikte Rosaceae familyası, Prunoideae ali familyası, Prunus cinsine girer (Prunus lauroceasus L.) Bitkinin doğal yayılma alanı Anadolu'da Karadeniz'in doğu bölgeleri, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara ve Kafkaslar*dır. Tohumla veya kök sürgünleriyle yöre halkı tarafından çoğaltılan bu meyve türünde, özellikle kalitesi iyi olan Karayemiş türlerinin kök sürgünleriyle çoğaltılarak devamı sağlanmaktadır. Yaz-kış yaprağım dökmeyen (herdaim yeşil) boyu çalı veya ağaç hali de bulunur. Yetiştiriciliği yapılan karayemişler 5-8 m. kadar boylanabilmektedirler. Derme giden kuvvetli kök sistemi vardır. Düzgün ve genellikle dik bir gövde yapar. Sert odun dokusu, kuvvetli dal sistemi vardır. Elips biçiminde, 5-25 cm. uzunlukta, deri gibi sert ve koyu yeşil olan yapraklar kısa saplı, sivri uçlu, tam kenarlı ve kenarları seyrek dişlidir. Beyaz renkli çiçekler, 5-15 cm. boyunda bir eksen üzerinde dik duran bir salkımda toplanmıştır. Her bir çiçek üzerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, l dişi organ ve 15-20 erkek organ bulunur. Meyveleri çekirdekli, sulu ve 6-25 mm. boyundadır. Öncelin yeşil renkte olan meyveler olgunlaşınca tiplere göre değişik renk almakla beraber genellikle siyaha yakın koyu bir renk alır. Çekirdeği, düzgün sivri bir zeytin biçimindedir. Yaprağı, çekirdeği ve meyvesi halk hekimliğinde kullanılmaktadır. Karayemişler tatlı, buruk ve acı arasında değişen yeme özcUikicrine sahiptir. Meyvenin olgunlaşma tarihi haziran sonundan eylül basma kadar uzamaktadır. Bölgede, ülkemizde ve dünyada karayemiş yetiştiriciliği konusunda başvurabileceğimiz herhangi bir literatür mevcut değildir. Karadeniz Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan karayemişlerin
kalitesi birbirinden farklıdır. Bölge halkı bu meyveyi severek tüketmekte; hemen her evin bahçesinde, yol kenarlannda bu bitki türüne rastlanılmaktadır. Yetiştiriciliğinin yapıldığı birçok il veya ilçelerde bu genetik kaynaklar mevcut olup, kendilerine uzanacak eli beklemektedir. Sonuç olarak: Karadeniz Bölgesfnde yaygın olarak yetiştirilen, halkın severek tükettiği ve değişik şekillerde değerlendirilen bir meyve olan karayemiş üzerinde çalışmalara başlanılmalı, özelliklerinin ortaya çıkarılarak bu türün gerçek değerinin belirlenmesi ülkcmiz için önemli faydalar sağlayacağı inancındayız.
KARAYEMİŞÎN ANAYURDU VE ÖZELLİKLERİ

Doğu Karadeniz birçok meyve ve bitkinin olduğu gibi taflanın da anavatanıdır. Familya olarak kiraz ve vişneyle aynı kategoride olan taflanın bugün bilimsel sahada kullanılan Latince ismi "Prunus Laurocererasus'tur. Dolayısıyla kiraz gibi, vişne gibi karayemiş de Rize ile derin bir alakaya sahiptir. Zira kiraz gibi, vişne gibi taflan da (en azından Latincedeki) ismîni Rize'den almıştır. Doğu Karadeniz kıyıları haricinde taflanın diğer bir anayurdu kuzey İran ve Balkanlarıdır. Her ne kadar bu bölgelerde de taflan gal ortamda kendiliğinden yetişebilse de en sık ve yoğun rastlanıldığı yöre Karadeniz, özellikle de Doğu Karadeniz'dir. Öyle ki bugün Karadeniz'de pek çok yerleşim birimine de ismini vermiştir. Örneğin Samsun'un Merkez ilcesine bağlı bir Taflan bucağı vardır. Giresun'da da bazı köylerin yeni adı Taflan olarak belirlenmiştir. Gülgiller familyasından olan taflan, kışın yapraklarım dökmeyen kısa boylu bir ağaçtır. Taflan ağacının boyu en çok 5-6 metre olabilir.
Uzunca ve büyük yapraklan vardır. Üst yüzleri parlak koyu yeşil, alt yüzleri açık renkli ve tüysüzdür. Çiçekleri beyaz, 5-10 cm
boyunda bir eksen üzerinde salkım halinde topludur. Meyvesi 8-10 mm. boyunda zeytinsi bir meyvedir. Önceleri yeşilken
olgunlaşınca siyahımsı bir renk alır. Etli ve buruk lezzetlidir. Taflan makasla istenilen biçimde budanabildiği için süs bitkisi ve çit
olarak da kullanılır. Parkçılıkta kullanılan başka taflan çeşitleri de vardır. İnce yapraklı taflan, koyu yeşil yapraklı taflan, bol çiçekli taflan vb.

KARAYEMİŞ, TAFLAN VE LAZ KİRAZI

Giresun yöresinde taflan olarak bilinen bu meyve diğer Karadeniz illerinde de genellikle bu adla bilinir. Bugün başta İstanbul olmak üzere, diğer bölgelerimizde ise taflan yerine daha ziyade Karayemiş adı kullanılmaktadır. Bu ad taflanın kirazı andıran siyaha yakın, morumsu, kırmızı meyvelerinden dolayı verilmiştir. Şimdi size taflanla ilgili bugün pek fazla bilinmeyen bir bilgiyi de aktarmak istiyoruz. Anavatanı Doğu Karadeniz olan, dünyada doğal olarak en yoğun Doğu Karadeniz'de yetişen, bilimsel alanda kullanılan ismi "Prunus Laurocerasus"u Gresun'dan alan, yöredeki bazı yerleşim birimlerine adım veren. Doğu Karadeniz halkı tarafından yemiş olarak bol miktarda tüketilen, hatta Gresun'da yemeği (Taflan Tuzlusu) bile yapılan bu meyvenin Anadolu'da bir başka adı daha vardır. Bu ad bugün de az çok bilinmekte ve kullanılmaktadır. Karayemiş meyvesin! Doğu Karadeniz aracılığıyla tanıyan Anadolu ve İstanbul insanı, kiraza aşın derecede benzemesinden ve de az önce yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü bu meyveye yöre halkının ismini vererek "Laz Kirazı" demişlerdir. Nasıl bugün en yoğun Gresun'da yetiştirildiği için Tombul Fındığa Karadeniz Fındığı" veya "Karadeniz yağı ve balı" denilmekteyse, karayemişe de "Laz Kirazı" demektedir. Aslında bu kullanımdan yola çıkarsak çok önemli bir noktaya ulaşmaktayız. Taflan Anadolu ve İstanbul'da bu adla bilindiğine göre, bu durum bize bir zamanlar yöremizden diğer yörelere taflan ihracatı yapılmış olduğunu gösteriyor. Yani Türkiye'de başka hiçbir yörede yetişmeyen taflandan bu yolla gelir elde edilmiştir, ekonomik anlamda faydalanılmıştır. Bugün ise maalesef taflanın ekonomik alanda getirişi "sıfır" denecek düzeydedir. Yukarıda da özelliklerinden kısaca bahsettiğimiz taflan Karayemiş meyvesi Doğu Karadeniz kıyı illerinde, özellikle de Giresun. Trabzon ve Rize'de yiyecek olarak tüketilir. Giresun'da aynı kiraz gibi taflanın da yemeği yapılır. Taflan Tuzlusu olarak bilinen bu yemeğin yapılışı kiraz tuzlusuyla aynı şekildedir. Tadı ilk yenildiğinde insana biraz değişik, acayip ve nahoş gelse de yenilmeye, en
azından denemeye değer. Özellikle köylerimizde taflanlar olgunlaştıktan sonra mevsimi geçene kadar bu yemek bir hayli sevilerek yenir.
KARAYEMİŞİN Taflan-laz kirazı) Faydaları

* İdrar söktürücüdür.
* Karayemiş taze ve genç yapraklanndan elde edilen Karayemiş Suyu, halk hekimliğinde yatıştırıcı, öksürük kesici, bulantı ve karın ağrılarım dindirici olarak kullanılır. Ayrıca zamanla zehirli bir glikozit içeren taflan yapraklarının kullanılması oldukça tehlikelidir.
* Mide ve bağırsak tembelliğini tedavi eder.
* Karayemiş taze meyveleri, fırında kurutulup toz haline getirilerek diyabete karşı da kullanılır. Suda kaynatıp damıtılarak da aynı işlevi görür. KARAYEMİŞ: Afrika ve Avrupa'da uzun yıllardır prostat problemleri için kullanılan bir bitkidir. Özellikle gece sık idrara gitmeyi önler.

Derleyen: Özcan BEYAZ

225480.jpg


Karayemiş tuzlusu

225481.jpg
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,994
Mesajlar
1,526,982
Kayıtlı Üye Sayımız
166,745
Kaydolan Son Üyemiz
kreasus

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst