Ynt: Orta Asya Seyahati İçin Hangi Land Cruiser?
Afrikada yasiyorum, Etyopya, kenya ve Uganda da cok seyehat yapıyorum. 2009 yilinda Rusyada yasarken Kazan Ulan Ude arasini kendi aracimla gittim.
Afrilkada buyuk sehirler disinda benzin bulmak sorunlu, dizel daha cok var, ne yaparsanız yapın menzilinizi minimum 1000 km ye cikarin. Toyıotanin degisik araclarini kullandim benzin konusunda hepsi Afika sartlarina tolerasyonlari var.
Yeni nesil dizellere gelince belli km ler sonra dusuk kalite mazotla problem cikariyorlar. D4D motorlarda oncelikle EGR iptal yaptirin, ekstra mazot su ayırıcısı koydurun ve bol bol setan arttirici katki kullanin. Suan Hilux 3.0 otomatik kullaniyorum, arac 65 bin km lere geldi yavas yavas duman atmalar basladi, detayli karbon ve enjeksiyon temizligi yaptirmak sart. Ama afrikanin hemen hemen her yerinde Toyota parcasi ve servisi bulabilirsiniz, dedigim gibi menzilleri iyi hesaplayip ufak koylerden vs yakıt almamak cok onemli. Yedek depoyla menzilinizi 1000-1200 km cikarirsaniz cok iyi olur.
Rusyada hemen hemen butun buyuk sehirlerde Euro dizel bulabiliyorsunuz, bulamadıgınız yerde normalini kullanin Toyota icin 10-15 bin km normal dizel birsey farkettirmez.
Hayırlı yolculuklar