Osmanlı Mutfağı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,668

Etiketler
Beğendili Kebap

MALZEME:

Patlıcan 6 adet
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Un 3 kahve fincanı
Süt 2 su bardağı
Kaşarpeyniri l çay bardağı
Limon l adet
Kuzu kuşbaşı 750 gr.
Kuru soğan l adet
Salça l çorba kaşığı
Domates 2 adet
Su 5 su bardağı
Baharat
Tuz

YAPILIŞI:
1. Patlıcanları 3-5 yerinden bıçağın ucu ile delin. Bütün olarak közleyip sıcakken soyun ve kararmaması için limonlu suyun içine bırakın. 2. 2 çorba kaşığı yağı eritip unu ekleyin. Çırpma teli ile 3-4 dakika orta ateşte karıştırın. Soğuk sütü ilave edin ve karıştırın. 5-6 dakika pişirdikten sonra, patlıcanları doğrayıp ezerek iyice sıkın ve sosa ilave edin. Tahta spatula ile karıştırıp tuz ve peyniri ilave edin. 3. Bir çorba kaşığı tereyağını eritip etleri ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip l dakika sonra un ve domatesi ekleyerek karıştırın. Tuz ve baharat ilave edip pişmeye bırakın. 4. Hazırladığınız beğendiyi servis tabaklarına paylaştırın etleri de beğendinin üzerine paylaştırın. Arzu ederseniz üzerini közlenmiş sivri biber ve domateslerle süsleyip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)
 

Dırdır Kebabı

MALZEME:

Koyun kuşbaşı 1,5 kg.
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Zeytinyağı 4 çorba kaşığı
Et suyu 2 çay bardağı
Sirke 3 tatlı kaşığı
Mercanköşk 1 tutam
Domates 4 adet
Un
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:
l. Bir cezvede 3 tatlı kaşığı sirke ve l tutam mercan köşkü l saat bekletin. Mercanköşk sirkeyi emip, cezvede 2 kaşık sirke kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakın. 2. Et parçalarını una bulayın. Tereyağı ve zeytinyağı karışımını bir tavada kızdırın. Una bulanmış et parçalarını ilave edip etler nar rengini alıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. 3. Etlerin üzerine daha önce hazırladığınız mercan köşklü sirkeyi gezdirin. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatın. 2 çay bardağı et suyu ilave edin. 4. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayarak etlere ekleyin. Tavanın kapağını kapatarak etler yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin. Ocağı kapatıp bir süre dinlemeye bırakın. 5. Dırdır kebabını servis pirinç pilavıyla tabağına alın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)
 

Etli Bulgur Pilavı

ETLİ BULGUR PİLAVI


MALZEME:

Pilavlık bulgur 2 su bardağı
Kuşbaşı kuzu eti 300 gr.
Tereyağı 4 çorba kaşığı
Soğan 3 adet
Domates 3 adet
Sivri biber 3 adet
Domates salçası 1 tatlı kaşığı
Su 4 su bardağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:
1. Tereyağını tencerede eritin. Soğanları ince ince kıyarcasına doğrayın. Kuşbaşı doğranmış kuzu etleriyle soğanı tereyağına ilave edip karıştırarak kavurun. İnce doğranmış sivri biber ve küp doğranmış domatesleri ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin. 2. Salça, tuz, karabiber ve 2 bardak kaynar suyu etlere ilave edin. Etler yumuşayınca kalan kaynar suyu ve bulguru ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. 3. Kısık ateşte pilav 15-20 dakika piştikten sonra tencerenin kapağını açıp gazete kağıdı ile örtün. Birkaç dakika demlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın. (8 kişilik)
 

Göce Çorbası

MALZEME:

Tereyağı 3 çorba kaşığı
Mısır tanesi 1 su bardağı
Tavuk suyu 8 su bardağı
Süt 2 su bardağı
Nişasta 1 çorba kaşığı
Yumurta sarısı 2 adet
Yoğurt 2 çorba kaşığı
Su 1 kase
Tuz

YAPILIŞI:
1. Tereyağını tencerede eritip mısırları ilave edin. 2-3 dakika kavurduktan sonra süt ve tavuk suyunu ilave edin. 10-15 dakika ağır ateşte kaynatın. 2. Terbiyesi için verilen malzemeleri bir kasede iyice karıştırıp çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra servis kaselerine boşaltıp sıcak olarak servis yapın. (6 kişilik)
 



İshakiye

MALZEME:

Süt 2 su bardağı
Margarin 1 kahve fincanı
Tereyağı 1 kahve fincanı
Pirinçunu 1,5 su bardağı
Badem 1 çay bardağı
Toz şeker 1,5-2 su bardağı

YAPILIŞI:
l. Tereyağı ve margarini helva yapımına uygun geniş ve derin bir tavada eritin. Pirinçununu ilave ederek tahta kaşıkla sürekli karıştırın. 2. Tozşekeri 2 su bardağı sıcak süte ilave edip eritin. Sürekli karıştırmak suretiyle kavrulmakta olan pirinç ununa azar azar ekleyin. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. 3. Soyulmuş bademleri ilave edip helva kıvamına gelene kadar sürekli karıştırın. Kıvamına gelince ateşten alıp soğumaya bırakın. 4. Ilınınca derin ve çukur bir kaseye boşaltıp üzerinden bastırarak sıkıştırın. Kaseyi ters çevirerek helvayı servis tabağına alın. Üzerini ve çevresini bademlerle dekore edip soğuk olarak servis yapın. (6 kişilik)
 

Kuzu Elbasan Tava

MALZEME:

Kuzu parça et 1 kg.
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Kurusoğan 2 adet Su 5 su bardağı
Tuz 1/2 tatlı kaşığı
Un 1 su bardağı
Yumurta sarısı 2 adet
Süzme yoğurt 500 gr.

YAPILIŞI:
1. Dibi düz bir tencerede yağı kızdırıp etleri ilave edin. Her iki tarafını da 3'er dakika kızartın. Soğan, tuz ve suyunu ekleyerek 1,5 saat pişirip ateşten alın. Etleri küçük bir güvece veya bir tepsiye dizin. 2. Yoğurdu küçük bir tencerede un ilavesiyle karıştırarak yedirin. Etin pişme suyundan yoğurda ilave ederek sıvılaşmasını sağlayın. Ağır ateşte karıştırarak 10 dakika pişirin ve ateşten alın. Yumurta sarılarını ekleyip iyice karıştırın. 3. Karışımı etlerin üzerine dökün ve önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın. (5 kişilik)
 

Kuzu Sultan

MALZEME:

Kuzu kol l adet
Kuzu eti 3-4 parça
Kekik 2 çay kaşığı
Tuz 2 çay kaşığı
Milföy hamuru
Tereyağı l yemek kaşığı
Un l yemek kaşığı
Domates 2 adet
Et suyu 1 su bardağı
Defne yaprağı 1-2 adet

YAPILIŞI:
l. Kuzu kolunu kemiklerinden ayırın. İyice açıp döverek genişletin. İçine kemiksiz, parça kuzu etlerini, tuz ve kekiği koyup rulo yapın. Milföy hamurunu ruloyu kaplayacak büyüklükte açıp hazırladığınız ruloyu sarın. Orta ısılı fırına verip pişirin. 2. Rendelenmiş domatesleri eritilmiş tereyağında kavurun. l kaşık un ilave edip bir kaç kez karıştırın. Et suyunu ve defne yapraklarını ilave edip 1-2 taşım kaynatın.3. Kızarmış hamurlu eti fırından alıp dilimleyin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip patates püresi eşliğinde servis yapın. (8 kişilik)
 

Perdeli Özbek Pilavı

MALZEME:

Pirinç 2 su bardağı
Kurusoğan 2 adet
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Kuşbaşı et 500 gr.
Havuç 3 adet
Şam fıstığı 2 çorba kaşığı
Milföy hamuru 3 parça
Yumurta sarısı 1 adet
Dereotu 4 çorba kaşığı
Tarçın 1 tutam
Yenibahar 1 tutam
Su 3 su bardağı
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:
1. Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip süzün. Bir tencerede tereyağını eritin. Et, küp şeklinde doğranmış soğan ve havuçları yumuşayıncaya kadar pişirin. 2. Üç bardak kaynar su, şam fıstık, baharatlar ve pirinci ekleyip pişirin. Kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın. Milföyleri birleştirip tek bir parça haline getirin. Bir kenarından eşit uzunlukta ve l cm eninde (ölçü kalıbın büyüklüğüne göre değişebilir) 4 şerit kesin. 3. Hamuru önceden yağlanmış derin bir fırın kalıbına kenarları dışa taşacak şekilde yayın, içine pilavı boşaltıp taşan kenarları pilavın üzerini tamamen örtecek şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. 4. Yağlanmış bir başka kalıba ya da tepsiye ters çevirip, önceden kestiğiniz şeritleri üzerine çaprazlayarak döşeyin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp tekrar fırına verin. Kızarınca fırından alın ve dilimleyerek servis yapın. (8 kişilik)
 

Ynt: Osmanlı Mutfağı

İlk işim Dırdır Kebabını denemek olucak ;D herkesi yemeğe beklerim ;)
 



Ynt: Osmanlı Mutfağı

Ondan önce, şu Özbek Pilavı'nı yapabilen çıksa tam süper olacak.

Pederin amcası yapardı da, çok yaşlandı artık yapamıyor, e pek biryer de onun gibi yapamıyor ;D ;D ;D
 

Ynt: Osmanlı Mutfağı

bir tarif de benden
GÜVEÇE
1 KG kuzu eti (kuşbaşı)
1 çorba kaşığı kekik
kara biber
tuz
300 gr mantar
rendelenmiş kaşar

HAZIRLANIŞI

Etleri baharatlayıp güveçlerin içine koyarız. Güveçlerin üzerini folyo ile kapatıp fırına veririz. 1 saat pişirriz Ayrı bir yerde limonlu suda mantarları bekletiriz ve ondans onra azıcık saçta kavururuz. Fırından çıkarmış olduğumuz güveçlerin folyolarını yırtmadan mantarları sepeleriz üstlerine ve rendeleniş kaşarı serperiz folyolarını kapatıp fırının sıcaklığında 5 dakika bekletiriz.
NOT: Bu osmanlı yemeği burda varmı bilmem ama eskiden dedemler Bulgaristanda yaparlardı sadece ben kaşarı üstüne sonradan ilave ettim
Afiyet olsun!
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,991
Mesajlar
1,526,900
Kayıtlı Üye Sayımız
166,739
Kaydolan Son Üyemiz
serhat dinç

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst