KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Alta daha minik bir alüminyum üstüne daha büyük bir fan ve alüminyum ile 30 litre saklama kabına gectim. (İse yararsa içini köpük ile kaplayacagim) Şimdilik 10 dk da 90 w peltierle 1.5 derece düştü ısı. Benim tavsiyem şu aldığınız peltier mutlaka tec-12706 olsun. Zira watt yükseldikçe soğutma ihtiyacı büyüyor. 12706 peltier ile kullanılacak kap litresi ise 25 lt yi geçmemeli. Bu faktörler önemli. Hem aracınızın sigorta paneli sağlığı hem de verim için maksimumu değil optimumu düşünmeli bu konuda
Çalışma isteginiz ,gayretiniz için Güzel diyecegin ama Peltier elemanı ile sogutucu yapmak boşa giden emek,zaman kayıbı.Buzdolabı niyetine olmuyor bu iş.
Çalışma isteginiz ,gayretiniz için Güzel diyecegin ama Peltier elemanı ile sogutucu yapmak boşa giden emek,zaman kayıbı.Buzdolabı niyetine olmuyor bu iş.
Elektronik ve mekatronikte bir olgu mantığa aykırı değilse mutlaka pratikte olur. Ama az ama çok. Beklentiye bağlı. Misal piyasaya yeni çıkan ve 150 TL civarlarında fiyatı olan üstte fan içindekileri stabil sıcaklıkta tutan ürünün aynısını 30 TL peltier , 20 TL soğutucu 15 TL lik kap ile 65 TL ye yaptım . Beklenti onemli
Benim keşfettiğim peltierden buzdolabı yapamama olayı sudur.
Araca uygun (aküye) bir peltier kullanmak durumundayız. Benim kullandığım 92 w çeken bir peltier. Ancak piyasada 200 w çeken peltierler mevcut. Daha fazla güç daha fazla soğuk dolayısı ile daha fazla ısınma sağlayacak. Ancak bu araca çok fazla yük dahası çakmak girişinin erimesine bile neden olabilecek. Ekstra bir güç kaynağı,500 watt inverter ve 2x200 watt peltier ile bir daha ki kamp donemine dek bir deneme daha yapacağım.
Tahminime göre bu sonra ki deneme de yüksek ihtimal 6-9 derece arası bir soğutma sağlarım. Şu an ki sistem ise içine koyduğunuz malzemenin ısınma süresini oldukça yavaşlatır. Dahası herhangi bir kuru buz takviyesi ile de daha da soğutur .Ancak kamp alanında kuru buz bulmak mümkün olmayacağı için ilk seçenek geçerli. Malzemelerinizin bozulma süresini oldukça yavaşlatacak. Yani piyasada 180 TL ye satılan ürünlerin aynısını 80 TL gibi bir bedelle hallettik. Soğuma devam ettikçe yayına devam edeceğim .