Polatlı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan focus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,225

focus

Zirve
Mesajlar
1,257
Tepkime Puanı
10
Yer
Ankara
Ankara'dan Bursa, Eskişehir veya İzmir'e giderken geçtiğimiz, ancak çok fazla bilmediğimiz Polatlı hakkında kendi fotoğraflarımla biraz bilgi vermek istedim.

Polatlı, Ankara ilinin batı kesiminde, Eskişehir - Ankara Devlet Yolu üzerinde Ankara'ya en yakın ilçedir (76 km). Polatlı İlçesinde insan yerleşiminin bilinen en eski tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Yassıhöyük köyünde bulunan antik Gordion Şehrinde M.Ö. 3000 yıllarında yerleşim olduğu bilinmektedir. Polatlı ilçe merkezinin bugünkü yerleşimi 1860 yılında Sivritepe mevki Menteşe Mahallesinde ve Zafer Mahallesinde oluşmuştur. Yerleşimin asıl gelişimi Ankara-İstanbul demiryolunun 1892 yılında buradan geçmesiyle gerçekleşmiştir.
Polatlı 1 Ağustos 1926 tarihinde 877 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

Kurtuluş Savaşı'nın en önemli olaylarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi Polatlı toprakları üzerinde meydana gelmiştir. Bu nedenle şehirde ve çevresinde savaşa ilişkin görülecek pek çok yer bulunmaktadır.

Sakarya Zafer Anıtı ve Müzesi

Sakarya Meydan Savaşı'nın Şehitlerini ölümsüzleştirmek ve gelecek kuşakların bu şehitlerin ve diğer emeği geçenlerin anılarına sahıp çıkmalarını sağlamak amacıyla sembolleştirilen ve Polatlı'nın kuzeybatısındakı Şehitler Kaşı tepesi üzerinde inşa edilen Sakarya Şehitliği ve Anıtı şehrin en görkemli yerinde günümüz ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Anıt gövdesi 915 rakımlı noktadan başlar ve 970 rakıma kadar yükselerek gider . Anıta bu kısımdan ve merdivenlerin başladığı yerden girilir . 420 basamaktan oluşan bu yol adım adım yukarıya doğru yükselir . Başlangıçta merdivenler oldukça dik, sütunlar küçük ve aralıkları geniştir.
Bu mimari ile, 1 nci Dünya Sayaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı lmparatorluğu'nda güçlerin dağınık ve az milletin sonunun ne olacağının görülemediği anlatılır. Merdivenlerden yukarıya çıkıldıkça meyil azalarak görüş çoğalmakta, kenardaki sütunlar büyümekte ve araları daralmaktadır . Bu da Mustafa KEMAL ANADOLU'sunda güçlerin gittikçe arttığını ve birleştiğini, karanlık ufkun yavaş yavaş açıldığını ve artan güçle birlikte sorunların da çoğaldığını ifade eder . 42 çift olan sütunlar ,aynı zamanda TÜRK Ordusunun SAKARY A'da yaşadığı gece ve gün- düzlerin işaretidir.Sütun ve merdivenlerin bitimi umutla beklenen sonucun alındığını bunalımlı günlerin geridekaldığını, aydınlığı ve açık lık kazanan istikbali anlatır.

Tara0068


Tara0085


Tara0077


Tara0068


Tara0008


Tara0095



Zafer Sembolü Heykeller Grubu

Kadın,asker (Mehmetçik) ve genç bir erkekten oluşan bu üçlü kompozisyon, zamanla olgunlaşan milli şuurun ve gittikçe azamiye ulaşan milli gücün simgesidir . Mehmetçik, milletinin vatan ve özgürlük aşkını, silahlı gücün temel direği olduğunu; dipçiği, düşmana öldürücü darbenin vurulduğu taarruz istikametini ve aynı zamanda milletinin bağimsızlığına, özgürlüğüne ve topraklarına göz dikenlere karşı hıncını sembolize eder . Mermi taşıyan kadın, Istiklal Savaşı'nda Mehmet'in yanından ayrılma- yan asil ve vefalı TüRK kadınını; Bıyığı henüz terlememiş bomba atan çocuk ise, SAKARYA 'da bütün milletin seferber ve ordusuna yardımcı olduğunu gösterir .

Tara0084


Tara0081


Tara0074


Tara0094


Ayrıca Anıtın hemen yanında savaşta şehit olan Mehmetçiklerin mezarları bulunmaktadır.


Alagöz Karargah Müzesi

Sakarya Savaşında, düşmanın Polatlı yakınlarına kadar ilerlemesi üzerine Batı Cephesi Komutanlığı, Ankara-Polatlı arasındaki Alagöz Köyü'nü cephe karargâhı olarak seçmiştir. Bugün 45 hane 285 nüfuslu olan Alagöz Köyü o tarihlerde bir kaç binadan ibaret küçük bir çiftlik idi. Bu Köyün halkından, Türkoğlu Ali Ağa'ya ait çiftlik evi karargâh olarak kullanılmıştır. 23 Ağustos'dan 13 Eylül 1921 tarihine kadar, 22 gün, 22 gece aralıksız devam eden savaşı, Atatürk bu binadan idare etmiş, bütün planlarını burada hazırlamış, tarihi kararlarını burada vermiştir. Sakarya Savaşının bitiminde bina, sahipleri olan Ali Türkoğlu ve Oğullan tarafından 1965 yılına kadar ev olarak kullanılmıştır. 1965 yılında varisleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. 1967 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı, Anıtkabir Müze Müdürlüğüne devredilerek binanın onarımı yapılmış ve müze haline getirilmesi sağlanmıştır.

İki katlı olan Müzede Ataürk'ü bazı eşyaları, savaşta kullanılan çeşitli silahlar, savaşı gösteren fotoğrafalar, krokiler yer almaktadır.


Tara0080



Tara0082



Duatepe Şehitlik Anıtı

Polatlı'dan Eskişehir yönüne giderken yoldan bir kaç kilometre içeride, sağ tarafta bulunan tepe, Polatlı'ya yaklaşık 10 km. uzaklıktadır.

Tara0086


Tara0090


Tara0078


Tara0087


Tara0079


Tara0089


Dua Tepe ve üzerinde şehit düşenler anısına yapılan bu anıt, Anadolu halkının M. Kemal Paşa önderliginde yüzyılların geriye çekilişini tersine çevirerek, Dua Tepe'de coşkun bir ırmak gibi zaferlere ve uygarlıga koşmasını anlatır. iki bayraktan biri 38 nci Alayın Sancagını, digeri ise Türk Bayragını ifade etmektedir. Ayrıca M. Kemal'in şahldnan atının üzerindeki figürü, bir çocugun en çok sevdigi oyuncagı ile oynarken yaşadıgı mutlulugu ve heyecanı ifade etmektedir. Geri plandaki Atatürk, inönü ve Fevzi Çakmak'ın heykelleri emir komuta birligini, Halide Edip Adıvar'ın heykeli ise Türk kadınının Kurtuluş Savaşı'na olan katkısını anlatmaktadır.

Duatepe 31 Ağustos 1921 tarihinde Yunan orduları tarafından ele geçirilmiş, 10 Eylül 1921 tarihinde Türk Orduları tarafından geri alınmıştır. Mustafa Kemal ve Halide Edip'i gösteren yukarıdaki son fotoğrafta arka planda Polatlı şehri görülmektedir. Kuş uçuşu birkaç kilometre olan bu uzaklık Yunan ordularının Ankara'ya ne kadar yaklaştığını net bir şekilde göstermektedir.

Alttaki iki fotoğrafta Duatepe'den savaşın geçtiği alanlar görülmektedir.

Tara0071


Tara0072



(Polatlı yakınlarında bulunan Friglerin başkenti Gordion şehri ve Kral Midas'ın mezarı diğer bir konu başlığında anlatıldığından yazmadım. Yukarıdaki bilgiler ve yazılar Polatlı Ticaret Odasına ait www.sakaryasavasi.com adlı siteden alınmıştır, fotoğraflar ise bana aittir. Umarım faydalı olmuştur. Bir gün Ankara-Eskişehir yolundan geçerseniz vaktiniz olursa mutlaka uğrayın derim.)
 

Etiketler

Ynt: Polatlı

Hani bir şey düşünürsünüz..Uzunca zamandır aklınızın bir köşesindedir ama bir türlü hayata geçiremezsiniz..

İşte bu Polatlı ile ilgili bir yazı yazıp fotoğraflarıyla birlikte siteye koymak düşüncesi uzunca bir zamandır kafamda vardı..Benim Polatlı'lı olmamdan mı yoksa hala yaz tatillerinde çok sık gidip gelmemden mi kaynaklıdır bilinmez ama bende yeri hep ayrıdır Polatlı'nın..

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ve fotoğraflar için..
Kime niyet kime kısmet dedikleri şey bu olsa gerek..
:smiley:
 

Ynt: Polatlı

Ben teşekkür ederim. Kalbiniz temizmiş demekki... :smiley: Yalnız farkettiyseniz eğer, Anıtın yandan bir görüntüsünü çekmemişim hiç. Ben de şimdi farkettim. Ha bir de şehitliğin fotoğrafı yok. Sizde varsa ekleyebilirsiniz. Neden çekmemişim acaba? ???
 

Ynt: Polatlı

trenle ankaraya bir saat mesafe de güzel bir yer ama hiç gitme fırsatım olmadı çok defa geçtik ama hiç ugrayamadık ancak bu yazınızdan sonra ilk fırsatta gidecegim yerler listesine aldım polatlıyı
tebrik ederim çok güzel anlatmışsınız
 






Ynt: Polatlı

Allah tüm atalarımızdan razı olsun onlara layık olabiliyormuyuz sorusu malasef aklımıza geliyor resimler için teşekkürler
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,468
Mesajlar
1,518,333
Kayıtlı Üye Sayımız
172,121
Kaydolan Son Üyemiz
tto

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst