Polonezköy Tabiat Parkı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,562

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
Polonezköy Tabiat Parkı

İstanbul Anadolu yakasında Beykoz sırtlarında bulunan Polonezköy, bir Polonyalı köyü... Muhteşem doğasının yanısıra ilginç de bir hikayesi olan Polonezköy 1994 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiş. Bahçe içindeki lokantaları, çevreyle ve geleneksel mimariyle uyumlu küçük ve konforlu pansiyon ve otelleriyle, birçok aktiviteyi birarada gerçekleştirebileceğiniz bir bölge...

Polonezköy İstanbul'a çok yakın... Kavacık'tan gelirken, Kavacık mevkiini geçtikten 1 km. sonra sola dönüp daha sonra Acarlar sitesinden sağa dönerek veya ikinci bir seçenek olarak Beykoz üzerinden Toygar'a, oradan Mahmut Şevket Paşa'ya,oradan da Üçpınarlar mevkiinde güneye yönelerek Polonezköy'e ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan buraya varmanız yaklaşık yarım saat-kırkbeş dakika sürer.

Polonezköy, İstanbul'un içinde doğanın yeşilini korumayı başardığı ender yerlerden biri... Beykoz yönünden gelirken sizi hemen girişte kilise ve katolik mezarlığı karşılıyor. Yüz metre kadar sonra köyün ufak meydanına varıyorsunuz. Köy meydanında cam eşya satan yerliler var. Polonezköy'de evlerini pansiyon olarak kiralayan birçok insan var. Evler sarmaşıklarla çevrelenmiş ve etraflarında çitler var.

Polonezköy'ün tarihi adı Adampol'dur. Polonezköy 1830 Polonya Ayaklanması sırasında hükümet başkanı, daha sonra da Polonyalı sürgünlerin siyasi lideri olan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kuruldu. Köyün adı kurucusunun adı olan Adam’dan dolayı Adamköy (Lehçe: Adampol) olarak türetilmiştir.

Polonya 1842'de Rusya, Avusturya - Macaristan ve Prusya tarafından işgal edilir, özellikle Rus'lar tarafından yoğun baskı gören Polonyalı'lar Rus ordusunda savaşmaya zorlanır. Osmanlı Devleti bu durum karşısında işgalci devletlere kınama mesajı gönderir ve Polonya'nın bölünmesini tanımayacağını bildirir. Polonya işgali nedeniyle gerilen Osmanlı - Rusya ilişkileri iki tarafı savaşın eşiğine getirir. 1856'da Osmanlı'nın Kırım Savaşı'nda Polonya'dan kaçan asker ve siviller de Osmanlı tarafında savaşırlar. Bunun üzerine savaş sonrasında Sultan Abdülmecit Polonyalılar'a İstanbul'da köy kurma izni verir. Böylelikle İstanbul'un bu güzel beldesine yerleşen Polonyalılar da köye ilginç adını kazandırmışlar... Beykoz sırtlarındaki bu Polonyalılar köyü, geleneksel ve modern hayatı bir arada barındırıyor. Köye gittiğinizde hikayeyi bir de onlardan dinleyin. Mutlaka dinleyin. Böylece Polonezköy'de topraklara neden çingeneler tarafından "Büyülü Topraklar" dendiğini öğrenebilirsiniz.

İlk Polonezkoy sakinleri çiftçilik, hayvancılık ve ormancılıkla meşguldü. Daha II. Dünya Savaşı öncesinden başlayarak ilk tatilciler Polonezköy’e gelmeye başladı. 1938 yılında Polonezkoy sakinleri T.C. vatandaşlığına kabul edildiler. 1968 yılında Polonezkoy sakinleri işledikleri topraklar üzerinde tapu hakkına sahip oldular, Czartoryski ailesinin varisleri ise Polonezköylüler lehine iyelik haklarından vazgeçtiler.

Ulaşım imkanları, coğrafi konumu ve güzel manzaraları sayesinde Polonezkoy bir tarım köyünden tatil köyüne dönüşmüştür. Polonezköy’de toprak köy sakinlerine ya da Polonezköy’e dinlenmeye gelen zengin ve meşhur şahıslara aittir. Polonezköy’un gelişmesi ve köydeki ekonomik şartların düzelmesiyle birlikte 1980’li yıllarda yurt dışına göç eden gençler Polonezköy’e geri dönmeye ve köyde pansiyon, lokanta ve çayevi işletmeye başladılar.

Polonezköy’e gelen ünlüler arasında Macar piyanist Franz Liszt (1847), Fransız yazar Gustave Flaubert (1850), Çek yazar Karel Droz (1904), T.C.’nin ilk Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk (1937), sonradan Jan 23 adıyla Papa olan Nuncio Piskopos Angelo Roncalli (bu ziyaret sırasında birkaç Adampollu çocuğa konfirmasyon sakramentini vermişti) ve T.C. Hükümeti temsilcileri ile birlikte Polonezköy’e gelen, Polonya’nın II. Dünya Savaşı sonrasındaki dış işleri bakanı Adam Rapacki (1961) de bulunuyor. Ayrica dünyaca tanınan soprano Leyla Gencer de burada doğmuştur.

Köyü 1985 yılında T.C. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1994 yılında ise Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa ziyaret etti. Bir sonraki Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski ise ilki 1996 ve ikinci 2000 yılında olmak üzere iki defa Polonezköy'ü ziyaret etmiştir. Son ziyareti esnasında Aleksander Kwasniewski, Zofia Rizi Anı Evi'ni de gezmiştir. Bu ziyaretten iki sene sonra Polonezköy’un kuruluşunun 160. yıldönümü törenle kutlandı.

Leh-Türk ilişkilerinin gelişmesi sayesinde Polonezköylüler bir taraftan sık sık Polonya’dan gelenleri misafir ederken, diğer taraftan da atalarının ülkesini ziyarete gitmektedirler. Günümüzde Polonezköy’de aşağı yukarı 1000 kişi oturmakta, bu grubun içinde 40 kişi düzgün Polonyaca konuşmaktadır. Adampol-Polonezköy’de her yaz Polonezköy’ün Polonya ile olan bağlarını vurgulayan Polonezköy festivali düzenlenmektedir. Polonezköylüler, bu festivale katılan folklor gruplarını kendi maddi olanaklarını kullanarak getirtmektedirler.
 

Etiketler
Ynt: Polonezköy Tabiat Parkı

Arkadaşımız phobios'un buraya yaptığı gezi vede resimlere aşağıdaki linkten bakabilirsiniz...

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=1819.new#new
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Mesajlar
1,527,262
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst