Ynt: Profosyonel Fotograf Stüdyosu Kurmak
Mehmet Bey öncelikle selamlar,
5-6 senedir fotoğrafla içiçe yaşıyorum, ben de ikinci mesleğim olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla. Yazımın altındaki linke tıklayıp fotoğraflarımı da görebilirsiniz. Ama bugün herhangi bir insan bana gelip "Düğünümü çeker misin?" dese kesinlikle kabul etmem. Gelsin stüdyoda çekeyim fotoğraflarını. Ama düğün yukarıdaki herkes belirttiği gibi düğün olayı çok farklı. Tecrübe isteyen bi olay. Hızlı olmak lazım, doğru zamanda doğru yerde olmak lazım. İnanın bu muhafazakarlık fotoğrafçılara özgü değil. Şimdi ben size "bi apartman yapmak istiyorum ama nasıl yapılır" desem, "bir bilene yaptır oğlum, senin yapmanla olmaz" demez misiniz? Mutlaka dersiniz...işte bu da aynı şey biraz. Yazılanları yanlış anlamamanız için açıklama yapma gereği duydum.
Neyse...Hasan Bey'in belirttiği ekipmanın haricinde bir adet bilgisayar ve Photoshop yazılımına ihtiyacınız olucak mutlaka. Tabii Photoshop'u kullanmayı bilen birileri de şart. Çünkü makineden çıkan fotoğrafların %90'ı işlemden geçirilmeyi ister.
Fotoğraf makinesi olarak Nikon D90 veya Canon 50D gibi bir makine uygun olur. Mutlaka yedek pil ve hafıza kartları bulundurmanız gerekir. Hatta düğün ortamı için yedek bir makine de gerekir. (bir arkadaşımın makinesi bir organizasyonun ortasında arıza vermişti...sonuçta elektronik aletler bunlar). Objektif olarak 24-85mm civarı bir lens işinizi görecektir. Düğün ortamında lens değiştirecek zamanınız olmayacağı için zoom lens kullanmanız şart.
En önemlisi kafa flaşı tabii ki, kullandığınız makine ile aynı bir flaş almanızı öneririm kesinlikle...
Sadece makine+lens+flaş = 2000+1000+1000 yani 3500-4000TL arasında tutar (hepsini yeni aldığınızı varsayıyorum.) yedek body ve flaşı hesaba katmadım.
Stüdyoda kullanacağınız paraflaşlar 2000 - 3500 TL arasında değişir (çok daha pahalıları veya ucuzları var, ben makul aralığı yazmaya çalışıyorum.) 2 paraflaş, bir fon ışığı, bir saç ışığı yeterli olacaktır. Kablosuz tetikleyici 300 lira civarında. Fon perdeleri ve ayağı da 500 TL civarında olacaktır tahminen.
Baskı aletlerine Lab denildiğini biliyorum, ayrıca aşırı pahalı aletler olduklarını da biliyorum. İstanbul'da bazı stüdyolar kaliteli fotoğraf printerı ile idare ediyorlar. Lab olayına çok yabancıyım gerçekten. Bildiğim kadarıyla filmlerin banyosunda kullanılıyor o aletler. Bu devirde, Trabzon'da filmli fotoğraf çekip banyo ettiren kişi sayısını düşünürsek, o kadar pahalı bi aletin parasını çıkartmanız pek mümkün olmaz heralde. Yüksek kaliteli dijital bir printer işinizi rahatlıkla görecektir. Fiyatlarını ve modellerini filan bilemiyorum yine...
Umarım biraz aydınlatabilmişimdir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...