Profosyonel Fotograf Stüdyosu Kurmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan MehmetTurk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,109

MehmetTurk

Kamp II
Merhabalar . Karadenizde bir düğün salonuna yakın merkezi yerde bir mülkümüz var , yer olarak fotograf studyosuna çok uygun bir yer . Burda bir işyeri açmayı düşünüyorum ancak konu ile alakalı çok detaylı bilgim yok . Sanırım vesikalık için baskı makinası başka diğer fotograflar için başka başka ... Bunlar için hangi markaları önerirsiniz ? Aşağı yukarı fiyatları nedir ? Bilgi verebilirseniz çok makbule geçecek teşekkür ederim , selam ve saygılarla ...

Etiketler
Ynt: Profosyonel Fotograf Stüdyosu Kurmak

Merhabalar

Öncelikle hayırlısı olsun diyorum sizin için
Fotografcılık ciddi bir meslekdir ciddi alaka ve özen göztermek gerekli vesikalık v.s için konusmuyorum ancak düğün cektiğinizi düşünürsek
o anların tekrarı mumkun olmadığı için telefiside olmayacakdır.Fotografcılık hakkında bilginizi bilmiyorum ne derecede ancak bu iş bas cek işi değil onu belirtiyim size sonra üzülmeyin.Işığı var fonu var makinesi var baskısı var ve bu belirtiğim her maddenın altında onlarda alt bölüm var

işi siz yapmak istiyorsanız tekrar düşünün derim ama yok ben finansman yapacagım profesyonel fotografcılar çalıştıracagım diyorsanız bu mumkun tabiki bu işin kalbi istanbul ben size seve seve malzeme ve diğer ekipmanlar için tedarık edeceğiniz yerleri ve markaları iletirim

kolaylıklar...

Burhan bey ilginiz için teşekkür ederim her ne kadar sorum " bu işi yapabilir miyim?" değildi ise de ... Fotograf işiyle uğraşan arkadaşlarda nedense ! aşırı bir muhafazakarlık var. Hemen işin kolay yapılamaz bir iş olduğunu açıklama gereği duyuyorlar .
Alt yapısını hazırlamadan yeterli bilgi ve beceri sahibi olmadan hangi işe girerseniz girin sonu hüsrandır . Bu tesbiti yaptıktan sonra ;
Fotografçılık kabul etmek lazım ki eskisi kadar spesifik bir iş değil ! Ekipmana ulaşabilmek eskisi kadar zor ve pahalı değil . Hatta ilk yatırım , sermaye , kar marjı , sermaye geri dönüşü gibi açılardan incelenirse uygun bir yerde çok cazip bir iş . Fotografçı arkadaşlar piyasadaki diğer işlerin ne kadar zor olduğunu ekmeğin nasıl aslanın karnında olduğunu pek bilmiyorlar sanırım .Selamlarımla ...

:smiley: Mehmet Bey
fotografcılık benım ikinci mesleğim ek işde diyebiriz
bu konuda muhafazakar değilim ancak sonu husranla bıten maceralara cok tanık olduğum için uyarmak istedim yoksa sizi azarlamak yada bu frekansada telkınler vermek kımsenın haddi değil zaten
eğer işi yapmaya karar verirsenız ben istanbuldayım bilmiyorum hangi konuda ne kadar yardımcı olabılırım ama destek olurum sıze

yanlıs anlasılmadım umarım
kolaylıklar...

Ben olaya biraz daha farklı yaklaşayım.
İnsanların özel gün ve anlarını fotoğraflayacaksınız. Açıkçası çok riskli. Ben ilk dış mekan düğün fotoğrafımı çekerken titriyordum stresten :smiley: Zira kalkıpta, "fotoğraflarını iyi çıkmadı sağlık olsun yeaaa" deme şansınız yok. Çok şükür şu ana kadar başıma öyle bir olayda gelmedi. Öncelikle bu sorumluluğu alacak kadar bilginiz olmalı. Bilginiz yok demiyorum yanlış anlaşılmasın lütfen.

Basitçe izah etmem gerekirse, Paraflaş almanız gerekiyor, Daha sonra bunlara uygun Softbox dediğimiz yumuşatıcı bez sistemi diyelim basitçe. Stüdyo büyüklüğüne göre 3-4 tane yeter.
Arka fon için stüdyo fon bezleri var. Onlardan temin edebilirsiniz. Çeşitli renklerde.
Paraflaşları patlatabilmek için trigger dediğimiz tetikleyici sistemine ihtiyacınız var. Alıcı ve vericilerden oluşur.
Gecenin bu saatinde aklıma bunlar geldi ama eksik bir şey olduğunu zannetmiyorum. Paraflaşlar dışında büyük meblağ tutacak başka bir şey yok.
Baskı makineleri hakkında pek bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım kusura bakmayın.

Bense samsundayım eğer yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve olurum.

Hasan bey , ilginiz ve değerli katkınız için çok teşekkür ederim. Trabzonda fotograf studyosu açmak istiyoruz ancak yalnız yapabileceğim bir iş değil , koşturacak genç arkadaşlar lazım . Ortak da olabilecek 25-35 yaş aralığında bu konuda tecrübeli Trabzon merkezde yaşayan arkadaşlar arıyorum .

Mehmet Bey öncelikle selamlar,

5-6 senedir fotoğrafla içiçe yaşıyorum, ben de ikinci mesleğim olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla. Yazımın altındaki linke tıklayıp fotoğraflarımı da görebilirsiniz. Ama bugün herhangi bir insan bana gelip "Düğünümü çeker misin?" dese kesinlikle kabul etmem. Gelsin stüdyoda çekeyim fotoğraflarını. Ama düğün yukarıdaki herkes belirttiği gibi düğün olayı çok farklı. Tecrübe isteyen bi olay. Hızlı olmak lazım, doğru zamanda doğru yerde olmak lazım. İnanın bu muhafazakarlık fotoğrafçılara özgü değil. Şimdi ben size "bi apartman yapmak istiyorum ama nasıl yapılır" desem, "bir bilene yaptır oğlum, senin yapmanla olmaz" demez misiniz? Mutlaka dersiniz...işte bu da aynı şey biraz. Yazılanları yanlış anlamamanız için açıklama yapma gereği duydum.

Neyse...Hasan Bey'in belirttiği ekipmanın haricinde bir adet bilgisayar ve Photoshop yazılımına ihtiyacınız olucak mutlaka. Tabii Photoshop'u kullanmayı bilen birileri de şart. Çünkü makineden çıkan fotoğrafların %90'ı işlemden geçirilmeyi ister.

Fotoğraf makinesi olarak Nikon D90 veya Canon 50D gibi bir makine uygun olur. Mutlaka yedek pil ve hafıza kartları bulundurmanız gerekir. Hatta düğün ortamı için yedek bir makine de gerekir. (bir arkadaşımın makinesi bir organizasyonun ortasında arıza vermişti...sonuçta elektronik aletler bunlar). Objektif olarak 24-85mm civarı bir lens işinizi görecektir. Düğün ortamında lens değiştirecek zamanınız olmayacağı için zoom lens kullanmanız şart.

En önemlisi kafa flaşı tabii ki, kullandığınız makine ile aynı bir flaş almanızı öneririm kesinlikle...

Sadece makine+lens+flaş = 2000+1000+1000 yani 3500-4000TL arasında tutar (hepsini yeni aldığınızı varsayıyorum.) yedek body ve flaşı hesaba katmadım.

Stüdyoda kullanacağınız paraflaşlar 2000 - 3500 TL arasında değişir (çok daha pahalıları veya ucuzları var, ben makul aralığı yazmaya çalışıyorum.) 2 paraflaş, bir fon ışığı, bir saç ışığı yeterli olacaktır. Kablosuz tetikleyici 300 lira civarında. Fon perdeleri ve ayağı da 500 TL civarında olacaktır tahminen.

Baskı aletlerine Lab denildiğini biliyorum, ayrıca aşırı pahalı aletler olduklarını da biliyorum. İstanbul'da bazı stüdyolar kaliteli fotoğraf printerı ile idare ediyorlar. Lab olayına çok yabancıyım gerçekten. Bildiğim kadarıyla filmlerin banyosunda kullanılıyor o aletler. Bu devirde, Trabzon'da filmli fotoğraf çekip banyo ettiren kişi sayısını düşünürsek, o kadar pahalı bi aletin parasını çıkartmanız pek mümkün olmaz heralde. Yüksek kaliteli dijital bir printer işinizi rahatlıkla görecektir. Fiyatlarını ve modellerini filan bilemiyorum yine...

Umarım biraz aydınlatabilmişimdir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

Efecan bey ilginiz ve kıymetli bilgiler için teşekkür ederim. Konuyu açalı epeyce olmuş aradan geçen zamanda Canon 5dm2 tepe flaşı 3-4 adet objektif filtreler vs vs gibi epeyce bir ekipman biriktirdim ve amatör olarak fotograf çekmeye devam ediyor , Ps5 i kendime yetecek kadar kullanabiliyorum. Elime makineyi alıp da düğün dernek dolaşmak gibi bir düşüncem de hiç olmamıştı zaten . (biraz kuşların peşine dolaşıyorum laf aramızda )
Selamlar .

Haklısınız, forumlarda son yanıtlanan konular en başa geliyor. Bir türlü konunun açılış tarihine bakma alışkanlığı edinemedim :smiley: Herhangi bir sorunuz olursa bu başlık üzerinden bana kolaylıkla ulaşabilirsiniz diyerek konuyu kapatayım o zaman. Güzel...hatta birçok stüdyonun sahip olmadığı bir set oluşturmuşsunuz. Başarılar dilerim :smiley:

Epeyce geç oldu ama teşekkür ederim . Şu klavuz numarasını mesafeye bölerek diyafram açıklığını bulma formülü de epeyce işime yarıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.