Ynt: Romantische Straße Rotasında 2012
Şatoya artık son tur Almanya'da hemen hemen her yerde olduğu gibi oradada saat 6 'da şatolar kapanıyor .Faytonumuzun ön tarafına kuruluyoruz ,arkamızda da çekik gözlü ziyaretçiler .Ama fayton şatonun önüne kadar götürmüyor .Daha yürünecek yol çok .Ha gayret ha gayret diye diye rampayo tırmanıp ,masallar şatosunun giriş kapısına geliyoruz .Manzarayı görüntülememek olmaz tabi .
2. Ludwig neredeyse Bavyera eyaletinin büyün servetini bu binayı yaptırmak için harcamış ,enerjisini zamanını savaşlara değilde ,bina inşaasına ,sanata ,vs yönlendirmiş .Ancak ne acı ki şatosunda 3 hafta kalabilmiş ,bir metrelik gölde ,ruh doktoru ile beraber cesetleri bulunmuş .Bu konuda rivayetler hayli çok .Kısa sürede de şato müze haline dönüştürülmüş.Halkı o zaman eleştirse bile şimdilerde resmen para basan bu binalar için kendisine dua ediyordur .
Yine rezervasyon saatimizi bekledik .içeri kalabalık bir grupla girdik .Bir sürü odalardan geçitlerden geçerek dolaştık .odalarda rehberin sesi adeta çınlıyordu .Şatafatlı şatonun içinde kralın hayranı olduğu Wagner'in operalarından duvar resimleri vardı.Yatağı için zamanında hayli emek harcandığı belliydi ve sonradan sifon sistemi olduğunu öğrendiğim tuvaletide krallara yaraşır büyüklükteydi .Bir kısmı restore olduğu için kapalı olan binanın bana en tuhaf gelen yeri suni mağara görüntüsü verilmek istenmiş bölümüydü .Koridordan geçerken duvarlar kaya gibiydi .Ne amaçla olduğunu bilmiyorum .Kral dinine çok bağlıymış ve yatak odasında yatağın çatısı bir kiliseye benzetilmiş .
Kraliyet salonuda şatonun şanına yaraşır şekilde mozaikler devasa şamdanlar ve duvar resimleri ile kaplıydı .Büyük salonda duvarda Kuğuların prensi diye bilinen Lohengrin efsanesi resmedilmiş .2.Ludwig'in bu efsaneden çok etkilendiği aşıkar .
Sanatçılar salonuda ,müzik ziyafetlerinin verildiği yine Wagner operaları figürleri ile bezeli geniş bir salon .Günümüzdede konserler düzenleniyormuş .Analt anlat bitmez bu şato .Yüksek tavanı ile ve soğuk taş duvarları ile nasıl ısınır diye merak ettik .rehbere sordum .Mutfak kısmında dev gibi bir kazan , ürettiği buhar duvar aralarında mazgallardan odalara yayılıyormuş.Bir nevi kaloriefr sistemi gibi .Diğer bir detayda Siemens'in ilk telefonu şatoda bulunuyor ..