Ynt: RUSYA ( Bati Sibirya-Ural Bolgesi-Omsk-Tyumen-Tobolsk-Yekaterinburg)
Omsk-Tyumen tren yolculugu 8 saat surdu . Bu arada biraz trenler ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Trans-Siberian kesinlikle Rusya da ki en iyi ulasim araci , rahat , ucuz ve hizli .
Biz butun biletlerimizi gitmeden once internetten aldik. www.russiantrain.com
Trenlerde 3 sinif var :
Coupe : Bunlar karsilikli 2 oturma grubundan olusuyor. Ayrica oturma gruplarinin ustunde de birer yatak var . Yani karsilikli ranza gibi dusunun. Toplam 4 kisilik , ve coupe nin en buyuk ozelligi kapisinin olmasi , isterseniz kapiyi kapatirsaniz vagondaki diger kimseyi gormezsiniz .
2nd class : bu vagonlarda bildigimiz ucakdaki oturus duzeni var.
3rd class : Coupe nin kapisiz olani , kogus duzeni yani

burda ayrica 2 karsilikli oturma grubunun sol taraflarinda da bir ranza oluyor.
Tahmin edeceginiz gibi en ucuz fiyatlar 3rd class , sevgilim daha onceden zaten cok kez bu trenleri kullandigi icin tecrubeliydi . Benimde gormem icin ayri yolculuklarda 3 ayri siniftanda bilet aldik.
En cok hosumuza giden 3rd class oldu
Coupe lerde kapilardan dolayi biraz daha sikisik oluyorsunuz , ben zaten uzun boylu oldugum icin biraz sikinti yasadim , 2nd class iyi ama kisa sureli yolculuklar icin , yatip uyuma sansiniz yok .
3rd class da ise , ister oturursunuz , ister yatarsiniz . Mesela karsinizda bir bayan cok rahat bir sekilde gecelikle uyuyor kalkiyor , yemekler yeniliyor vs. herkes cok rahat , Rusya nin bir kulturu bu , kimsenin bir cekincesi yok ve kimse kimseyi rahatsiz etmiyor . Zaten aksam saatlerinde cogunluk uyuyor , gunduzleri de herkes devamli yeme icme yarisinda

biz burda cok eglendik , cunku yanimizdaki 80-90 li yaslardaki teyzelerin iskambil kagidi oyunlarindaki hirsi , kavgalari bize eglence konusu oldu

eger isterseniz ayrica muhabbet edecek birilerini mutlaka bulursunuz .
Tren ana duraklarda yarim saat , ara duraklarda 5dk duruyor . WC her zaman kullanabilirsiniz , fena sayilmaz .
Trene ilk bindiginizde gorevli size temiz carsaflarinizi ve yastiginizi getirir . Tren kalktiktan sonra vagon basinda bir bolum vardir , ordan devamli sicak su alabilirsiniz , yada gorevliden isteyip cay , cikolata vs. satin alabilirsiniz.
Benim icin cuff cuff salinan trende zaman zaman uyumak , keyif yapmak , zaman zaman manzara seyretmek cok guzeldi , cok keyifli yolculuklar yaptik .
Biletleri netden gitmeden alabilirsiniz . Fiyatlar cok makul , mesela Omsk dan Vladivostok a kadar bile cok makul fiyatlarda gidebilirsiniz . ( gelecek planlarimda var )
Yalniz burda 2 onemli nokta varki , Galina yanimda olmasaydi bu iki noktada sikinti yasayabilirdim .
1. Siz netden bileti satin aldiginizda size bir mail gonderiliyor , bu mail den print aliyorsunuz. Fakat bu print le trene binemezsiniz. Hangi tren garina giderseniz gidin , garlarda elektronik bilet almak icin kiosklar var yada daha dogrusu atm diyelim. Goreceksiniz zaten yada sorarsaniz hemen gosterirler . Bu atm lerde english menuyu sectikten sonra , menu sizi sorularla yonlendiriyor . Pasaport No ve bilet numarasi ve ad soyad girdikten sonra onayliyorsunuz ve atm size elektronik biletinizi veriyor . O biletle trene bineceksiniz . Garlarda buyuk tabelalar var , her trenin saati yaklastiginda yarim saat onceden tabelada yazar , ayni havalimanindaki gibi , ordan takip edip , sizin treninizin cikis kapisina gideceksiniz , tabi kiril alfabesi biraz kastiriyor ruscaniz yoksa
2. ise biraz karmasik geliyor ilk basta ama kolay , Rusya cok buyuk topraklara sahip oldugu icin ve cok fazla farkli saat dilimi oldugu icin , bu karisikliklari onlemek adina , tek saat baz alinmis , o da Moskova saati
Mesela ornek vermek gerekirse , www.russiantrain.com dan bilet alacaksiniz , diyelimki saat sabah 08.00 de Omsk dan trene binmek istiyorsunuz. Bu durumda saat Omsk da 08.00 iken , ayni anda Moscow da saat kacsa o saati baz alip alcaksiniz bileti , heryerde Moscow saati gecerli , yani daha kisacasi heryer Moskova ymis gibi dusunun .
Mesela Omsk dan 07.00 de kalkicak trene alicam Omsk da saat 07.00 . Moscow da o anda saat 04.00 , cunku Moscow 3 saat geride Omsk dan , o zaman ben Omsk tren biletimi 04.00 trenine alicam
Biraz karisik anlattim galiba umarim anlasilmistir , okuyanlar kusura bakmasin
Trende ki en onemli konu bu , buna cok dikkat edilmeli
Bunun disinda trenlerde guvenlik sikintisi yok , buyuk cantaniz , ivir zivirinizi , altdaki oturma grubunun altina , ve ust yatagin ustundeki rafa koyarsaniz birsey olmaz . Esyalarinizi cok saga sola sacarsaniz hirsizliklar az da olsa olabiliyormus .