Ynt: Rüzgar Jeneratörü Yapımı
Motorun gerçek etiket bilgilerini ele geçirdikten sonra, kanat konusuna biraz eğildim.
Kanat sayısı, TSR (Tip Speed Ratio/Devirlilik), Betz limit vs.gibi ilişkileri içeren derin derya mevzular.
Kanatları, daha önceden temin etmiş olduğum D160mm çapında, 4mm et kalınlığındaki PVC borudan çıkardım.
En az malzeme zaiyatı ile max. kanat yüzeyi elde edilebildiğini düşündüğüm bir yöntemi esas aldım. Örnek aldığım bu yöntem ile 8" (203,2mm) çapında borudan 36" (914,4mm) boyunda 4 adet kanat çıkarıldığını gördüm yabancı sitelerde. Borunun çember yüzeyinde bir nokta işaretlemekle başlanıyor, sonra bir tarafa doğru 150° lik yayın sonundaki noktayı işaretliyorsunuz. Aynı işi diğer tarafa doğru da yapıyorsunuz. En son işaretlediğiniz bu iki nokta arasında kalan 60° lik yay parçası kullanılmayacak. Borunun üst çember yüzeyinde bu markalamayı bitirince aynı noktaların alt yüzeydeki iz düşümlerini işaretliyor ve yukarıdan aşağıya çizgiler çekerek kesim eksenlerini ortaya çıkarıyorsunuz.
[attachment=1]
Not: 914,4mm boy, 150° yay gibi ölçüler 203,2mm çaplı boruya göre tespit edildiğinden ben oransal bir yaklaşımla 160mm çap karşılıklarını (720mm boy, 128° taksimat gibi) aldım kendi projemde.
Elde ettiğiniz bu iki parçanın her birinden yine iki kanat çıkacak, toplamda 4 kanat çıkıyor, biri yedek kalacak.
[attachment=2]
Kanat kesimlerinden sonra yapılacak, zımpara ile kenarların şekillendirilmesinde aşağıdaki kesitlerin sağlanmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
[attachment=4]
Kanat sayısı ve kanat boyu ortaya çıkınca şu TSR, devirlilik mevzusuna girdim. Bu konuda güzel bir doküman buldum, mesaja ekliyorum.
İki kanatlı rotorlarda TSR değerinin 6 civarında, üç kanatlılarda 5 ve dört kanatlılarda 3 civarında olabileceği ve kanat yapısına göre daha yüksek değerlere de çıkabileceğini okudum yabancı sitelerde. Düzgün tasarlanmış üç kanatlı bir rotorun TSR değerinin 6-7 civarında olabileceği belirtilmiş.
İki mesaj önce bahsettiğim yöntem ile, bulunduğum bölgedeki yıllık rüzgar hızı ortalamasını 7,75m/sn olarak tespit ettim. Ancak hesaplarda
7,5m/sn olarak alacağım.
Yine üç mesaj önce paylaştığım sitedeki hesap şablonundan, elde edebileceğim gücü hesapladım.
[attachment=5]
Ortalama 0,11kW olarak karşıma çıktı.
P=0,6 x Cp x N x A x V³ formülünden hesapladığımda;
P=W, Cp=rotor verimliliği (~0,4), N=sürülen ekipman verimliliği (~0,7), A=kanat tarafından taranan alan, V=rüzgar hızı
P=0,6 x 0,4 x 0,7 x 1,62 x 421,87 = 114,8Watt
Rotor devrini ise şöyle hesaplıyoruz.
Devir=V x TSR x 60 / (6,28 x R)
R=kanat yarıçapı
TSR=6 olarak kabul ediyorum
Devir=7,5 x 6 x 60 / (6,28 x 0,72) = 597d/d
Kanat kesimi ve kanatların bağlanacağı flanşın imalatı şu aşamada tamamlanmış durumda.
Yukarıda paylaştığım hesaplamalar, kabul ve çıktıların ışığında uygun bir şarj devresi konusunda yardıma ihtiyacım var.
90V 2,3A @2520rpm motor, yukarılarda Emre arkadaşın mesajında bahsettiği gibi,
597devirde ~21,3V ve ~0,54A verir mi?
Şarj devresini kurarken nasıl bir yaklaşımda bulunmalıyım?