Sara (Epilepsi) Nöbetinde İlk Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,454

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
Hemen hepimiz sokak ve caddelerde, kalabalık ortamlarda veya işyerlerimizde aniden yere düşen, vücudunda yaygın kasılma ve titremeler gözlenen, ağzından tükürük benzeRi köpüklü salgılar çıkaran kişiler görmüşüzdür.

Böyle kişilerin etrafında biriken insanların konuşmalarından anladığımız kadarıyla, ortada sara nöbeti geçiren birisi vardır.

Gerçekte sara dediğimiz rahatsızlık, tıp diliyle epilepsi adı verilen beyindeki sinir hücrelerinden bir bölümününm diğerleri ile koordineli olarak çalışmayarak kendiliklerinden bir takım uyarılar üretmeleri sonucu oluşan bir sinir sistemi hastalığıdır.

Epilepsi nöbetleri esnasında, merkezi sinir sistemindeki koordinasyon bozukluğu nedeniyle bir takım organlar istemsiz olarak fonksiyon gösterirler. Kol vebacaklarda kasılmalar, çene kaslarında kasılma gelişebilir. Buna bağlı olarak kişi dilini ısırabilir, solunuma yardımcı kaslardaki kasılmalar soluk alma vermede düzensizlik yaratır, idrar tutmayı sağlayan kaslarda gevşeme oluştuğu için idrar kaçırma gözükür. Bilinç kaybolur ve buna bağlı olarak her türlü bilinçli algı kapanır.

Bu durumdaki bir kişinin karşı karşıya olduğu en büyük tehlike, hava yolunda gelişebilecek bir tıkanma yüzünden solunum durması ve kasılmalar sırsındaki istemsiz kas hareketleri yüzünden vücuttaki hareketli organlarda yaralanmalar meydana gelmesidir.

Nöbet geçiren kişiyi bu tehlikelerden korumak için;

1- Hava yolunu, başı alından geriye bastırarak açık tutmak,

2- Eğer çene kaslarındaki kasılma yüzünden çenesi kilitlenip kapanmadıysa ağız çene içine sert olmayan bir cisim sokmak, (rulo haline getirilmiş kumaş havlu gibi)

3- Başını yere çarpmasını engellemek için diğer el ile sabit tutmaya çalışmak,

4- Etraftaki kesici delici cisimleri uzaklaştırarak kol ve bacaklarını yaralamasını önlemek gereklidir.

Epilepsi nöbeti başladığı gibi kendiliğinden sonlanır. Nöbet sonrası kişi gevşemiş ve bilinci bulanık halde olur. Bazı durumlarda uykuya bile kalbilir. Nöbet bittikten sonra kişiyi en yakın sağlık kurumuna götürmek veya 112’ yi arayarak sağlık ekibinin olay yerine gelmesini sağlamak doğru bir davranıştır.

Bu tür olaylarda, etrafta toplanan insanların nöbet geçiren kişinin ağzına kaşık, anahtarlık, tahta cisimler sokmaya çalışması, soğan koklatması, kişiyi suyla ıslatması, kol ve bacaklarına bastırarak kasılmaları önlemeye çalışması sık karşılaşılan ama hiçbir faydası olmayan hatalı davranışlardır.

Bu tür yaklaşımları engellemek bile nöbet geçiren kişiye daha fazla yarar sağlayacaktır.

* Bu yayın Ankara Tabip Odası İlkyardım Eğitimi Komisyonu İlkyardım Eğitimi Kursu Ders Notlarından Alınmışır.

Etiketler
Ynt: Sara (Epilepsi) Nöbetinde İlk Yardım

Merhaba Ayduran Bey. Bildiğiniz gibi ilk yardım ile ilgili müdahaleler WHO (World Health Organisation) tarafından sürekli değişiyor. Yeni sistemde sara nöbet geçiren hastaların agızına herhangi bir şey sokulmaması öneriliyor.( sadece dilinin dişlerinin arasında kalması durumu hariç) ve dediğiniz gibi nöbet geçiren kişinin kendine zarar vermemesi için kafasını bir yerlere çarpmasını engellemek gerekiyor. Kısacası saralı hasta ile güreşmeden.etrafındaki cisimleri uzaklaştırmak daha mantıklı.

Saygılar.

Sara nöbetindekini kişiyi nöbetten çıkarmaya çalışmak sanırsam yapılan en büyük yanlış, kişinin kasılan elleri açılınca nöbetten çıkacağına inanıyorlar...

En önemlisi kendine zarar vermesini engellemek onun dışında başka yapılabilecek birşey yok..! Ambulans çağırmayı da bahsedildiğ gibi yeni yapılan eğitimlerde artık gerek göstermiyorlar, hastalığın bir süreci gibi düşünün diyorlar..!

Tabi bazı uyanıklar sahtekarlıklarını bu şekilde sergiledikleri için, nöbet sırasında "polis geldi" "ambulans geldi" gibi laflar onları ayıltmaya yetiyor..! Adamı aptal yerine koyuyorlar bir daha gerçekten bu hale düşene de yardım edesiniz gelmiyor.

İnsanlar epilipsi nbtleri sırasında ölmezler eğer nbt bir kanama ya da tümör nedeniyle olmuyorsa..bu yüzden hastaya sakin şekilde yaklaşıp sadece kasılmalar sonucunda kendisine zarar vermesini engellemek en akıllıca davranıştır zaten kişi kendiliğinden nbtten çıkacaktır genelde..sakin şekilde 112 yi arayıp beklemeniz ve etraftan soğan sarımsak gibi sebzelerin havada uçuşmasını engellemeniz kişiye yapabileceğiniz en büyük iyiliktir..
Saygılarımla Dr. Mustafa Yalçın

halibut' Alıntı:
Sara nöbetindekini kişiyi nöbetten çıkarmaya çalışmak sanırsam yapılan en büyük yanlış, kişinin kasılan elleri açılınca nöbetten çıkacağına inanıyorlar...

En önemlisi kendine zarar vermesini engellemek onun dışında başka yapılabilecek birşey yok..! Ambulans çağırmayı da bahsedildiğ gibi yeni yapılan eğitimlerde artık gerek göstermiyorlar, hastalığın bir süreci gibi düşünün diyorlar..!

Tabi bazı uyanıklar sahtekarlıklarını bu şekilde sergiledikleri için, nöbet sırasında "polis geldi" "ambulans geldi" gibi laflar onları ayıltmaya yetiyor..! Adamı aptal yerine koyuyorlar bir daha gerçekten bu hale düşene de yardım edesiniz gelmiyor.

ya malesef bu uyanıklar ( bence şerefsizler) sara nöbetini birebir taklit edebiliyorlar ...hatta bir nöroloji uzmanından aldığım bilgiye göre biraz daha sıkarak nöbeti gerçekten geçiriyorlarmış....yani eeg yi o anda çeksen bulgular aynen epilepsi ...ama bunu bilerek ve isteyerek yapıyorlar...genelde epilepsi raporları üstündedir hep bunların... ve nöbet sonrası derhal çıkarır gösterirler...nöbet geççirdikleri yerler : dükkan önleri, apartman içindeyse ayağın biri kapıya mutlaka TESADÜFEN çarpar durumdadır...yol kenarındaysa kaldırımla asfalt arasında en ideal konumdadırlar...ne kaldırım ne yol...arabanın çarpmayacağı ama teğet geçeceği konum...artık uzmanlaştım bu konuda, geçen aracı evin önünde parkederken birinin halinden şüphelendim..park ettim eve çıktım...hanımı balkona çağırdım...bak dedim bu şimdi nöbet geçirecek...az sona uyanık kaldırımla yol arasına ağacı da siper ederek yattı debelenmeye başladı...3-5 dakka debelendi..kimse ilgilenmeyince kalktı üstünü başını silkeledi devam etti yoluna...işin kötüsü şu: ya gerçekten nöbet geçiren biri olursa ve ayırdedemezsek....aslında o hıyarın hareketi cinayete tam teşebbüs olarak değerlendirilebilirmi? diğer yandan düşünüyorsun insanları tarımından toprağından kopardık kentlere saldık...cinayete tam teşebbüsten büyükbaşlarımı yargılasak ...o mu şerefsiz yoksa bizim mi dibimiz daha kara...

Ne yazık ki bu sahtekralıkla çok karşılaşıyor . Çoklu çalışanları bile mevcut . Kalablık biryerde yerdeki tatava yaratırken diğer ekip üyesi cüzdanları topluyor vs vs vs ...

İşin acı tarafı ya gerçekten krizse , bu sefer kimse ilgilenmiyor . Çok yakın zamanda Ankara Kızılayda benzer bir örnek yaşadım . Bin kişi geçiyor kimse ilgilenmiyordu yerdeki kişiyle . Hatta bende duramadım o an ama hemen bir Plis ekibi çağırdım . Sonradan öğrendim ki adam gerçekten kriz geçiriyormuş ve 112 çağırıp hasteneye götürmüşler .

Özetle , şüphe sözkonusu ise polise bilgi vermek te bir seçenek olarak düşünülebilir .

ssbman' Alıntı:
Ne yazık ki bu sahtekralıkla çok karşılaşıyor . Çoklu çalışanları bile mevcut . Kalablık biryerde yerdeki tatava yaratırken diğer ekip üyesi cüzdanları topluyor vs vs vs ...

Bin kişi geçiyor kimse ilgilenmiyordu yerdeki kişiyle .
Çok acı bir durum ne yazık ki. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ya sahtekarsa diye düşünmek yerine ya gerçekse diye düşünüp müdahale edilmesi insanlık görevidir diye düşünüyorum.

34sel' Alıntı:
Çok acı bir durum ne yazık ki. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ya sahtekarsa diye düşünmek yerine ya gerçekse diye düşünüp müdahale edilmesi insanlık görevidir diye düşünüyorum.

Kesinlikle katılıyorum , eğer müdahale şansım varsa şahsen hemen elimden geleni yapıyorum . Başta da kalabalığı uzaklaştırıyorum . Ancak kendim mğdahale edemyecek durumdaysam resmi kurumlara mutlaka bildiriyorum .

Epilepsi nöbeti, rövaşta!
Nöbet geçiren kişinin ağzına soğan, sarmısak sarmıssk. Bunlardan uzak dururn. Nöroloji bilimlerine gidin.
.

Eğer hastada ağız içi yaralanmaya bağlı kanama ya da kusma görülürse hasta/yaralı yan çevrilerek kanın ya da kusmuğun akciğerlere kaçması önlenmelidir.
Eğer hasta 5-10 dakika içerisinde ayılmaz ya da kasılmalar devam ederse mutlaka 112 Acil Yardım Hattı aranılmalı.Çünkü bu kişilerde epilepsi nöbetleri sık ve brbirini takip ediyor olabilir.
Paramedik Ahmet AKSU
İzmir 112 Acil Yardım

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,837
Kayıtlı Üye Sayımız
166,939
Kaydolan Son Üyemiz
Madafak

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR