Sığ Su Bayılması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan akut23 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,406
Ynt: Sığ Su Bayılması

bence dalış sırasında kendimizden başka hiç kimseye güvenmemeli ve sınırlarımızı bilmeliyiz yukarıda bekleyen sağlam bir budy'miz dahi olsa tüplü olmadıktan sonra yüzeye çıkaramaz bu tecrübelerle sabittir 2004 senesinde sığ su bayılması sonucu hayatını yitiren arkadaşımızı 28 metreden budy'si ancak 25 metreye kadar çıkarıp kendiside bayılma geçirmemek için bırakmak zorunda kalmıştı.

Etiketler

Resimli anlatım olunca daha anlaşılır olmuş. Bilgiler için teşekkürler.

Konuyu çok güzel açıklamışsınız teşekkürler...
Fakat en çok ve bilerek yaptığımız hata hele avlanma sırasında vurduğumuz balığı kaçırmama veya girdiği kovuğu görmek için ard arda yaptığımız dalışlar.
Tüm dalgıç dostlarıma kazasız dalışlar diliyorum...

Güzel paylaşım için teşekkürler.Netice olarak bize tamamen yabancı olan bir ortamda biraz bilgi ve fazla hırslı davranmamak riskleri azaltma konusunda faydalı olacaktır.Herkeze kazasız dalışlar dilerim...

Sığ su bayılmasında kendimizin sınırlarını iyi bilmek çok önemli. Aynı zamanda iyi body'de çok önemli. Çünkü iyi body sizi iyi gözlerse tekrar dibe gitmeden hızlı bir dalışla su üstüne çıkarablir hatta iyi bir cankurtaransa ilk yardımı bile su üstünde platform olmadan uygulayabilir. Çok zor işler ancak iyi eğitim almış bir body bunları yapabilir. Bu yüzden yukarıdakş body sağlam değilse hiç zorlamayın. Diyafram kasılmaları başlamadan yukarı dönüş başlamalı hipervantilasyon yapılmamalı. Ne kadar nefessizde kalınsa panik olunmamalı.

Gezenadam' Alıntı:
Sığ su bayılmasında kendimizin sınırlarını iyi bilmek çok önemli. Aynı zamanda iyi body'de çok önemli. Çünkü iyi body sizi iyi gözlerse tekrar dibe gitmeden hızlı bir dalışla su üstüne çıkarablir hatta iyi bir cankurtaransa ilk yardımı bile su üstünde platform olmadan uygulayabilir. Çok zor işler ancak iyi eğitim almış bir body bunları yapabilir. Bu yüzden yukarıdakş body sağlam değilse hiç zorlamayın. Diyafram kasılmaları başlamadan yukarı dönüş başlamalı hipervantilasyon yapılmamalı. Ne kadar nefessizde kalınsa panik olunmamalı.

Yazınızdan body'ne güveniyor bayılsan da seni yukarı çıkarır diyorsan sınırlarını zorla gibi bir anlam çıkıyor ki buna kesinlikle katılmıyorum.

Bir kere oksijen kritik seviyelere indiğinde ne zaman bayılacağınızı bilemezsiniz. Bu sebeple planlı olarak kendini zorlamak diye bir seçenek yok. Koşarken depar atsanız kesilince oturur kalırsınız. Su altında bu şansımız var mı?

Öte yandan body için de durum hiç iyi olmayabilir. Yukarı 5 mt kala bayılan bir dalıcıyı yine şnorkelle inip kurtarmak her zaman iyi sonuç vermeyebilir. O anda geçen bir sürat motoru dikkati dağıtır. Tekrar 5 mt aşağı baktığında bayılan arkadaşını göremeyebilir.

Tekrar etmekte fayda görüyorum. Body' e güvenip sınırları zorlamak doğru değil. Bunca riske değmez.Siz body ilen dalın, fakat tek başınaymış gibi temkinli olun. Body beklenmeyen durumlarda yanınızda olsun.

Selamlar

Bilyoruzki sporu geliştirmek için çalışmak gerekli. Çalışırken isterseniz limitlerinizi hiç zorlamazsanız. Peki ne kadar gelişirsiniz. Serbest dalışta limitlerde çalışmak çok tehlikeli bunu herkes kabul ediyor. Ancak limitlerin ne kadar yakınlarında çalışacaksınız.Eğer hiç zorlamazsanız gelişmede olmaz. İyi bir body yokken işlerin kötü gitmesi durumunda şansınız azalıyor. Bu sporda risk her zaman var. Çok kaybedilen var. Ama çoğu tek dalarken yada body'nin kendisini iyi gözlemediği bir durumda kaybedilmiş durumdalar. Bu sporu 20-25 metre ve üzerinde yapan arkadaşların hiç birinin kendisini zorlamadan bu seviyeye geldiğini düşünmüyorum. Kendini zorlamak derken limitleri sonuna kadar kullanmaktan bahsetmiyorum. İyi bir serbest dalıcı limitlerini iyi bilmeli ve bunun neresinde kalmanın kendisi için güvenli olduğunu bilmelidir. İyi bir body olmadan derin dalmamalıdır. Tabii derinlik sporcudan sporcuya değişir. 20 metreye rahat dalan biri 10-12'te gezmelidir. Aynı düşünce dalış süresine de uygulanmalıdır. Vücuttan gelen sinyaller çok iyi izlenmelidir. İlaç kullanımı alkol kullanımı o anki fiziksel durum çok iyi değerlendirilmelidir.

Her şeyi doğru yaptığınız bir dalışda da işler kötü gidebilir. İyi bir body burada çok önemli ... hayata döndürebilir. Sportif zorlamalar sırasında da kesinlikle iyi bir body ile çalışılmalıdır. Bu şekilde çalışmanın bu sporda ölüm riskini ortadan kaldırdığı da düşünülmemelidir.
iyi dalışlar,

genel olarak yazılanları okuduğum zaman aslında yanlış yazan düşünen kimsenin olmadığını görüyorum hepimizin syledikleri birbirini tamamlayan noktalar.serbest dalışta yalnız olmamak birilerinin uydurduğu bişey değil acılarla ve kötü sonuçlarla tecrübe edilmiş durumlardır.yalnız dalmaksa dalıcıya av yönünden avantaj sağlar,takip ediceğin bir başkası olmadığı için stresi azaltır yavaşlık ve sakinlikte potansiyel avlarınızı ürkütmmemeyi ve merayı avlar için çekici kılmayı sağlar...dalıcı kendi limitlerini bilmeli yoksa bu işi yapmamalı ısrarla söylüyorum bu işte yeterli tecrübeye ve bilgiye sahip olmayan arkadaşlar yalnız GİT-ME-YİN.kendisini yeterli bulan kişi illada ben yalnız gidicem diyorsa gitmeden av sahasını ve yapacağı avı brif etmeli kafasında bölge dip yapısı bilinmeli (bilinmiyorsa kim olursa olsun gene yalnız gitmemeli) buna göre ağırlık seçilmeli,hırs yapmadan bunun bir spor olduğu unutulmadan sakin,yavaş ve uygun derinliklerde dalış yapılmalı...Benim bizzat tecrübe ettiğim bana göre en önemli konulardan biride yalnız yada değil farketmez dalışa giderken nereye gittiğinizi sizi önemseyen ve aramaya gelebilecek en az 2 kişiye sylemeniz.Dönmeyi planladığınız süreyi 2 saat kalama brakarak bu kişilere bildirmeniz herhangi bir ters durumda belirttğnz bölgede kıyıya çıkarak beklemeniz ve yer değiştirmemenizdir...yalnız gitmeyi tasvip etmiyorum ama bu bir spor ve kişilere hükmetmeye yetkimiz yok sadece artılarını ve eksilerini anlatıp her halükarda gidilen dalışın emniyetli ve başarılı olmasına yardımcı olmak için tecrübelerimizi ve bilgilerimizi paylaşabilirz...zaman ayırıp okuduğunuz için teşekürler.Sağlıklı ve bol trofeli dalışlar dilerim.

Ne yazık ki sığ su bayılması geçiren ve hayatını kaybeden kişilerden bazıları bu işi ve konuyu çok iyi bilen insanlardı , ama yine de oldu çünkü kendilerine veya gençliklerine çok güvendiler , çok büyük bir yanlış olduğunu bildikleri halde yalnız daldılar. Kendimizi ne kadar geliştirmiş olsak da dalış sınırların epey ötesinde durmalıyız ve ana kuralları ( eşsiz dalmama gibi) ihlal etmemeliyiz. Nötr ağırlık durumununun kaç metrede olacağını çok iyi ayarlamalısınız , hele birde bayılma durumu olup tuttuğunuz nefesi verdiğinizde bu mesefenin çok daha azalacağını düşünmek gerekir , doğru dibe gidersiniz.

İyi bir dalış saatiyle dalış sürenize kesinlikle uyun , ve kendinize epey emniyet zamanı bırakın. Arada sırada, aşağıda hareket ve efor sarfettiğiniz ama emniyetli yaptığınız bir dalıştan sonra yüzeye çıkınca hemen nefes vermeyip nefesinizi ne kadar daha tuttuğunuza bakın ve sınıra ne kadar yaklaştığınızı görün . Çok zorlandığınız dalışlarda yüzeye çıkınca ani nefes boşaltmayın. Hiç bir av hayatınızdan ve ailenizden değerli olmadığına göre, risk almayın. Yapılacak en iyi şeylerden biri bu emniyetli dalış kurallarını sürekli kendimize telkin etmemizdir. Sağ duyumuz bizi her zaman uyarır , çok küçük hislerdir ama gururumuz onları alt eder çoğunlukla. Sağ duyunuza ve hislerinize kulak vermeye çalışın onu kesinlikle bastırmayın.

Merhaba,
Senkop'u anlatan resim zıpkıncı.com 'dan alınmış sanırım... en azından kaynak belirtseydiniz gerçek anlamda emeğe saygı olurdu.ama paylaşım önemlidir bu sitede de olsa bu spora yeni başlayanlar ve merak edenler için bilgilendirici olacaktır teşekkürler.
İlgili Sitenin kurucusu Ozan (Allah rahmet eylesin) senkop sonucu hayatının baharında vefat etmiştir, bu konuya en duyarlı ve camiaya en yakın siteyi 2005 yılından beri yakın takip ediyorum, ve sadece dalışta kaybettiğimiz zıpkıncı dostlarım için için sabit bir konu başlığı vardır.
Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
Dalın sağlıcakla...

siteye yeni üye oldum ama çok faydalı bilgiler var..paylaşım için teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,717
Kaydolan Son Üyemiz
bbbea

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR