Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,223

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu

Sıcak şarap içimizi ısıtıyor


220052.jpg


Soğuk kış gecelerinde bir kadeh sıcak şaraptan daha lezzetli ne olabilir? Karanfil, tarçın gibi baharatlar ve limon, portakal gibi meyvelerle tatlandırılan şarabın kokusu bile yeter.

Karakış nihayet geldi çattı. İstanbul şehri kadar bizler de hazırlıksız yakalandık bu farklı kış ortamına. O güne dek hava koşullarına kahramanca direnen ayakkabıların bir anda süngere döndüğünü, buzlu suyu içine emdiğini fark ettik. Ya da bazı kışlık kıyafetlerin bol karlı, fırtınalı ortamda fazla işe yaramadığını gördük. Sizi bilmem ama böyle zamanlarda benim aklıma iç ısıtan, dışarıdaki olumsuz hava koşullarına daha iyi meydan okumayı sağlayan sıcak içkiler geliyor ister istemez. Kuzey Avrupa'da kış kapıya geldiği günlerden başlayarak bahar aylarına kadar bira, şampanya ve kokteyllere en önemli rakip olarak ortaya çıkan sıcak şarap ve çeşitlemeleri ne yazık ki bizde hak ettiği ilgiyi görmüyor. Ama karakış bastırdığında ne kadar işe yaradığı birden hatırlanıveriyor. Sıcak içkilerin en yaygını, Almanların "glühwein" adını verdikleri sıcak şarap. İstatistikler, sadece bu ülkede yılda 50 milyon litre sıcak şarap tüketildiğini gösteriyor. Üstelik trend yükselişte. Her yıl bu tür sıcak içkilere olan rağbet artıyor. Glühwein, kuşkusuz sadece ısıtılmış bir şarap değil. İçine katılan baharat bu içkinin başarısında esas faktör. Her ne kadar ısıtılan şarabın çok kaliteli olması gerekmese de berbat bir şarabın da işe yaramayacağı ortada. Ona anason, kişniş, hintcevizi, karanfil, limon ve portakal kabuğu, tarçın gibi baharat ve istenen tatlılık düzeyine ulaşması için de bir miktar şeker katılıyor. Sonra bu karışım kaynatmadan ısıtılıyor, daha doğrusu demlenmesi, baharatı iyice içine sindirmesi sağlanıyor ve sıcak sıcak içiliyor.


ŞARABIN BAHARATLISI

Aslında şaraba baharat katma çok eski bir adet. Örneğin daha Roma döneminde şarap balla tatlandırılıyordu. Hatta şaraplarına "garum" adını verdikleri, bugünün ançuezini hatırlatan fermente olmuş balık sosu ile karakter kazandıranlar bile vardı. Bunun başlıca nedeni, o dönem şaraplarının çok ekşi, hatta acı olmasıydı. Zira şarabın mayalanma işlemi bugünkü gibi özel olarak üretilmiş mayalarla yapılmıyor, şarap kendiliğinden oluşuyordu. Bu sırada şarapta olumsuz bakteriler de gelişiyor, tıpkı kesilen sütte olduğu gibi, tat acılaşıyordu. İşte bu dönemde şarap türlü malzemelerle karıştırılıyor, sulandırılıyor, tatlandırılıyor, kuru üzüm, bal, çeşitli otlar, tarçın, karabiber hatta bazı çiçeklerle ona lezzet katılıyordu. Baharatlı şaraplar Ortaçağ'da da içilmeye devam etti. Şarabı ısıtma fikrinin ise Alman şatolarının soğuk taş salonlarında geliştiği öne sürülüyor. Ne var ki bugün artık sıcak şarap şövalyelerin toplantı salonlarından çıkıp kayak merkezlerine, açık pazarlara ve geçtiğimiz hafta yaşadığımız türden ağır kış şartlarında evlerin huzurlu ortamlarına geçmiş durumda. Yine de amaç aynı. Alman şatolarında buz gibi havada bir türlü ısınmayan şatolarda ısınmak için bulunmuş bir içkiyken, bugün de soğuk kış ortamında insanın içini ısıtmaya devam ediyor. Yine de uyarmak gerek; sıcak şarabın ısıtıcı etkisine fazla güvenmek doğru değil. Zira dondurucu soğuk havada alınan alkol aldatıcı bir sıcaklık duygusu veriyor insana. Etanol, deri yüzeyine daha fazla kan ulaşmasını sağlayacak biçimde damarları genişletiyor. Ama bu yolla vücut daha hızlı sıcaklık kaybediyor. Her ne kadar başlangıçta insan gerçekten ısınsa da ardından eskisine göre daha fazla üşümesi kaçınılmaz oluyor. Ayrıca sıcak şarap insanı daha hızlı çarpıyor. Karbondioksitli içeceklerde olduğu gibi, sıcak içilen alkollü içkilerde de alkol çok çabuk kana karışıyor. Hızla içilen birkaç bardak sıcak şarapla kolayca sarhoş olunabiliyor.


BEŞ MALZEMEDEN YAPILIYOR

Sıcak şarabı çayla da karıştırarak yapmak mümkün. Örneğin Yugoslavların sıcak şarabı fazla koyu olmayan çayla, sek bir beyaz şarabın karışımından oluşuyor. Dörtte üç ölçü şarap, dörtte bir ölçü çay karışımı, bal ve limon suyu ile tatlandırılıp sıcak içiliyor. Nepalli Himalaya rehberleri, şerpaların çaylı sıcak şarap tarifi ise şöyle: Demli, koyu bir çay pişiriliyor, bardağın dörtte üçü kırmızı şarapla dolduruluyor. Bardak başına 3 çorba kaşığı şeker ilave edilip kaynar çayla üzeri tamamlanıyor. İçine bir dilim limon atılarak içiliyor. Sıcak şarabın Anglosakson dünyasındaki karşılığı, "panç" olarak okunan "punch". Bu sözcük Sanskritçe 5 anlamına gelen "pança"dan türetilmiş. Soğuk da içilebilen punch'ın meraklıları bu gerekçeyle onun beş öğeden oluşması gerektiğinde hemfikirler. Bir zamanlar bu beş öğe, su, çay, genellikle rakı cinsi bir alkol, limon suyu ve şekerden oluşurmuş. İngilizler 17. yüzyılda alkol olarak karışımda rom kullanmaya başlamışlar. Gerçekten de sıradan bir sert alkollü içki yerine romun güzel aroması punch'a çok yakışmış. Bu klasik tarifin dışında vişne, badem likörleri, viski ve bal temelli Drambuie likörü ile yapılan çeşitleri de var. Bu tatlı punch'larda istenen tatlılık derecesi bal katılarak sağlanıyor. Sert alkollü sıcak içeceklerden biri de grog. Bu da İngiliz donanmasının içki dünyasına katkısı. 17. yüzyılda başlatılan, 1970 yılında son verilen bir uygulamayla, İngiliz donanmasında tayın olarak rom dağıtılmaktaydı. Özellikle sıcak Hint denizlerinde gemicilerin sarhoş olup disiplin suçları işlemelerinden bıkan dönemin amiral yardımcısı Edward Vernon, tayının sulandırarak dağıtılmasını emretti. Daha sonra bu karışıma şeker ve limon suyu da ilave edildi. O dönemde yaygın, ipek ve yün karışımı kaba bir kumaş cinsi olan "grogram"dan yapılmış bir tür pelerini ısınmak için omuzlarına örttüğü için amirale "Old Grog" lakabı verilmişti. Bu lakap kısa sürede yeni içkinin adı oldu. Sıcak bölgelerde soğuk olarak içilen grog'u İngilizler kendi soğuk ve yağmurlu ülkelerinde ısıtarak içmeye başladılar. İskandinavlar ise grog'un adını "glogg" haline getirip malzemesinde de bazı küçük değişikliklere gittiler. Örneğin klasik bir glogg tarifi şöyle: 1 küçük şişe votka, 5 adet kabuk tarçın, 20 adet karanfil, 2-3 adet kuru zencefil, 1 adet kakule, 2-3 portakalın kabuğu. Bu malzeme karıştırılıp serin bir yerde bekletiliyor. Glogg yapmak istendiğinde, bu malzeme süzülerek, sıvı kısmı 1 şişe kırmızı şarap, 2-3 yemek kaşığı tozşeker ve 1 çubuk vanilya ile karıştırılıyor. Kesinlikle kaynatmadan, iyice ısıtıldıktan sonra içiliyor. Sıcak şarabın Almanya'da yapılan gösterişli bir versiyonu da "ocak maşası bolü". Zor telaffuz edilir "Feuerzangenbowle", bunun orijinal adı. Burada büyük bir bol çanağının üzerine bir maşa yatırılıyor. Maşanın üzerine yaklaşık 250 gram gelen küçük bir parça kelle şekeri konuyor ve yüksek alkollü bir içki, tercihen rom yavaş yavaş dökülerek şekere iyice emdiriliyor. Ardından alkol tutuşturuluyor. Alevlerin erittiği, rom aromasını emmiş şeker, kasede bulunan sıcak kırmızı şarabın içine yavaş yavaş damlıyor. Kırmızı şaraba bir portakal yada limonun suyu ve biraz da beyaz şarap eklenebiliyor. Yaklaşık 1950'lerden bu yana Avrupa'nın birçok ülkesinde baharat karışımlı, sadece ısıtıldıktan sonra içilmeye hazır sıcak şaraplar satılıyor. Önceden gerekli tanıtımın yapılması şartıyla, bizde de cazip bir ortamın varolduğunu düşünüyorum. Özellikle de kara teslim olduğumuz bu sevimsiz karakış günlerinde.
 

Etiketler
Ynt: Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir

Sıcak Şarap Tarifleri


Malzeme:
Bir şişe kırmızı şarap 0.7 litre
Hazır paket vişne suyu 1 litre
Havlıcan 1 kök
Zencefil 1 kök
Karanfil 4-5 tane
Kabuk tarçın 3 parça
1 elma
1 portakal
Hazırlanışı:

Elma ve portakal kabuklarıyla dilimlenerek diğer malzemeler ile birlikte vişne suyu içerisinde en az yarım saat kaynatılır ve baharatların vişne suyuna iyice geçmesi sağlanır. Bu kaynatma sırasında vişne suyu bir miktar azalacaktır, ilave yapılmaz. Kaynama işlemi sonunda bir şişe kırmızı şarap ilave edilir ve tüm malzeme kaynama noktasına gelmeden hemen önce altı söndürülür. Içindeki posa süzülerek Seramik kupalarla servis yapılır. Artan şarap içinin posası süzülmek şartı ile buzdolabında bozulmadan saklanabilir.
------------------------------------------------------------------------------------
Malzeme:
İki şişe kırmızı şarap 0.7 litre
Yarım bardak su
Yarım bardak şeker
4 çubuk tarçın
5 karanfil
1 portakal
1 limon
Yapılışı:

Şeker, tarçın ve karanfili suya koyun ve 5 dakika yavaş yavaş kaynatın.Ocaktan aldıktan sonra şarabı ve kabukları soyulup dilimlenmiş meyveleri ekleyin. Bu karışımı 40 dakika çok hafif ateşte ısıtın kaynamasın). Şarabı süzerek servis yapabilirsiniz.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Malzeme:
1 elma
1 portakal (ince dilimlenmiş)
2 çay kaşığı tane karanfil
2 litre elma şarabı
½ fincan kahverengi light şeker
1 çay kaşığı yenibahar
1 tutam hindistan cevizi
1 fincan koyu rom
çubuk tarçın
garnitür
Yapılışı:

Elmalar rendelenir ve karanfille birlikte harmanlanır. Büyük kulplu bir tencere içinde önce elma şarabı, ardından elma rendesiyle harmanlanmış karanfil ve portakal karıştırılır. Alçak ateşte yavaşça kaynamaya bırakılır. Kepçe yardımıyla kulplu bardaklara doldurulur. Her bardağa 1 çubuk tarçın ve garnitür atılır. Sıcak servis yapılır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Malzeme:
Bir su bardağı toz şeker
1 litre yoğun aromalı kırmızı şarap
Yarım limon kabuğu (ince kıyılmış)
16 adet karanfil
1-2 çubuk tarçın
Yapılışı:

1/3 litre şarabı kaynama noktasına gelene kadar ısıtın, şekeri ekleyin ve tamamen erimesini bekleyin. Ateşi minimuma indirin ve kalan 2/3 litre şarabı diğer tüm malzemelerle birlikte ekleyin. Biraz karıştırın ve ateşin altını kapatın. Sıcak servis yapın.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Malzeme:
5 litre şarap
70 cl votka
1.5 litre su
400 gram şeker
5-6 adet kabuk tarçın
20-25 adet karanfil
Yapılışı:

Votka, su, şeker eriyene kadar kaynatılır. Şarap, tarçın, karanfil katılır. Üzerinde beyaz duman şeklinde buhar oluştuktan sonra yaklaşık 1 saat kısık ateşte kaynatılır. Sıcak tutularak servis yapılır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Malzeme:
1 şişe Diren Karmen Kırmızı
1 su bardağı su
2 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
2 dilim limon
1 adet elma kabuğu
3-4 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı:

Malzemeler karıştırılır. Kaynama başladıktan sonra 5 dakika kaynatılır. Diren Karmen Kırmızı şarap eklenir. Kaynama noktasına kadar ısıtılır. (Karışımın üzerinde buhar yoğunlaşana kadar) Altı kapatılır, süzülür. Sıcak servis yapılır.
 

Ynt: Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir

PÜF NOKTALARI

* Orta derecede kaliteli kırmızı şarap tercih edilmeli, yıllanmış şaraplar kullanılmamalı.

* Kullanacağınız tencere küçük ama derin bir teflon tencere olmalı ve karışım en küçük ocağın en kısık ateşinde ısıtılmalı.

* Kesinlikle kaynama sıcaklığına ulaşılmamalı. Aksi takdirde şarabınız kesilmiş gibi acı bir tat verebilir ve alkolü uçabilir.

* Tarçın ve vanilya çubuk olarak atılmalı, toz baharatlardan kaçınılmalı. Bu hem daha berrak bir karışım elde etmenizi sağlar, hem de şarabın içimini kolaylaştırır.

* Servisi cam kupa ya da kadehlerde yapabilirsiniz. Beyaz veya sarı leblebi ya da kestane ile birlikte servis yapabilirsiniz.

* Sıcak şarabın sizin hayal gücünüze ve damak tadınıza göre özgürce hazırlayabileceğiniz bir içki olduğunu unutmayın. Kuru üzümden, incire kadar birçok yemişle çeşnilendirebileceğiniz gibi, konyak veya biraz votkayla sıcak şarabınızı zenginleştirebilirsiniz.
 

Ynt: Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir

Eee Tarifi Benden :D Peki Olayı İçraata Döküp Servisi Kimden ??? ??? ;D ???
 

Ynt: Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir

Birde yavaş için insanı acayip çarpıyor.Fazla kaçırırsan ertesi gün insanı berbat bir baş ağrısı bekliyor.
 




Ynt: Soğuk Kış Gecelerinde Sıcak Şarap İçilir

Arkadaşlar ben bir kaç kez yaptım biraz fazla kaçırınca eşek gibi tepiyor temkinli için...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Mesajlar
1,527,253
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst