Sportif Dağcılık ve Bolt

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,096

YOL

SEDAT AÇIL
Mesajlar
10,409
Tepkime Puanı
535
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
Sayın Ertuğrul Tugay'dan gelen maili aynen aktarıyorum;


Dağlarımızda "Bolt kullanımı" tartışmaları konusunda Klüp ve kişiler aracılığıyla guruplara gönderilen mesajlar ile Federasyonumuzun konuya ilişkin yaptığı çalışmalar konusunda sorular yöneltilmiştir.
Konu ile ilgili tespitlerimiz ve çalışmalarımız özet olarak aşağıda maddeler halinde çıkarılmıştır.
1- Bolt kullanımı konusunu, bağımsız olarak değerlendirmekten öte, "Spor Tırmanışı " başlığı altında Dünyadaki gelişmeler de dikkate alınarak incelenmesinin doğru olacağı inancındayız.
2- Federasyonumuz UIAA nın da üyesi olarak sorumluluk duygusu içinde "Sportif Tırmanış" branşını Dünyada var olan gelişmelere paralel olarak sahiplenerek gelişmesine öncülük yapmıştır. Ulusal ve Uluslar arası bazda sporcu yetiştirilmesi, yarışmalar ve "Temsil" konusunda somut çalışmalar yapmıştır. Yönetimde de Kurul üyesi olarak sayın Murat Şen'e yetki ve sorumluluk vererek görevlendirme yapmıştır.
3- Spor tırmanışı ile Geleneksel Dağcılık-Alpinizm arasında yaşanan sorunların geçmişte Dünya Dağcılık Camiasında yaşandığı, guruplarda da yayınlanan 2002 Tirol Deklarasyonu örneğinde görüldüğü üzere, çözüm konusunda da hayli mesafeler alındığı bilinen bir husustur.
Bilinmeyen yönünün ise , Ülkemizde uygulamanın nasıl yapılması gerekeceğidir. Bu konuda TDF olarak konunun takipçisi olduğumuzu ve sürdürülen çalışmalarımız olduğunu bu vesile ile bildirmek isteriz. Kulüp ve Kişilerce yapılan çalışmaları da Federasyon olarak yaptığımız çalışmalara katkı sağlayacak "kazanım "olarak görüyoruz.
Yaptığımız çalışmaları kısa zamanda TDF olarak geniş katılımlı bir organizasyon ile sonuçlandırmak hedefimizdir.
Çalışmalarımızın özeti aşağıya çıkarılmıştır.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
GENEL
Spor Tırmanışının Geleneksel Dağcılık-Alpinizmden farklı yapıda kurallar ve ekipmanlar içerdiği, sportif yönü ile ön plana çıktığı bilinen bir gerçektir.
Faaliyetin doğal olmayan ortamlarda da (salon)yarışma içerikli unsurlarla yapılır olması, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de "Dağcılık" tanımlaması içinde değerlendirilmesi konularında tartışma yaratmıştır.
Ancak "Tırmanma" "doğada kaya unsurunun kullanılması" Alpinist Sporcuların da bu branşa ilgi duyması… gibi nedenlerden ötürü de "Spor Tırmanışı" Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de Dağcılık faaliyetleri içinde yer bulmuş ve gelişmiştir.
Spor Tırmanışının 1980 lerden itibaren Dünyada artış göstermesi, Boltlama faaliyetinin yapılacağı yerler konusunda da tartışmayı beraberinde getirmiştir.
Özellikle Turizm Sektöründe ki gelişmeler paralelinde "Bolt" faaliyetinin yaygınlaşması Geleneksel dağcılar-Alpinistler tarafından sorgulanmaya başlanmıştır. Sorgulamanın "Yaban hayatına, Koruma alanlarına yönelik Tahribat, Alpin Stil tırmanış alanlarında tahribat" başlığı altında yapıldığını görüyoruz.
Bu sorgulama beraberinde yasakları getirmiştir. Bu yasaklamalar Spor Tırmanıcılarının tepkilerine ve Turizm Faaliyetlerinde sıkıntılar yaratmıştır. Bu netice yeni düzenlemeler sonucunu doğurmuştur.
İLKELER
Gelişmeler paralelinde Geleneksel dağcılık-Alpinizm'in Spor Tırmanışı konusu ile ilişkisi ve etkilenmesi sorgulanarak sonuçlara ulaşılmıştır.
Dikkat çekici unsurları ise 2002 Tirol Deklarasyonunda görmek mümkündür.
Giriş ve Koruma başlığı altında 7. madde de;

"-Dağlara ve kayalara sorumlu bir tarzda girme özgürlüğünün birinci hak olduğuna inanırız.
-Daima faaliyetlerimizi doğaya hassas bir tarzda yapmalıyız ve doğayı korumada
proaktif olmalıyız.
-Doğayı koruma organizasyonları ve otoriteleriyle beraber,
tırmanıcıların kabul ettiği giriş kısıtlamalarına ve talimatlarına saygı
gösteririz." … öneri KURAL ı nın ülkemizde bugün tartışılan konuyu özetlediği inancındayız.

Tespit doğrultusunda, Ülkemizde Dağcılık sporunda yasal çerçevede yetkili otorite olarak, Geleneksel Dağcılığımızdan(Alpinizm) ödün vermeden Ülkemize yeni gelişmekte olan spor tırmanışçılarının gelişmesi açısından "Dağlara ve Kayalara girme Özgürlüklerini" savunacağız.
Onların da bu özgürlükleri bilinçli kullanarak, sorumlu davranarak , doğayı koruma konusunda, alpın dağcılığın hassas olduğu konularda gerekli özeni göstereceklerini umuyoruz. Bu konuda Organizasyon ve Otoritenin bir parçası olarak ileriki dönemlerde aşağıda belirttiğimiz önerilerimiz çerçevesinde kuralları uygulamaya koymaya çalışacağız.

Federasyonumuzda bu konudaki dünyanın yaşadığı geçmiş tecrübeleri , ülkemizin özelliğinden kaynaklanan parametreleri ve karşılıklı düşüncelerin değerlendirildiği bir çalışmayı 2006 yılının ikinci yarısından beri sürdürmektedir. Bu kapsamda bu tartışmalara muhatap ileri düzey ülkeler ve ülkemiz özellikleri ile örtüşen özellikleri gösteren on üç ülkenin alt yapısı incelenmiş ve Federasyonumuzun Nisan 2007 yaptığı Yönetim Kurulu Toplantısında taslak halinde sunulmuştur. Konuya muhatap diğer kurumlar olan Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla da ortak çalışılarak bir protokol yapılması düşünülmektedir.

Tüm ülke çapında milli parklar, arkeolojik sit alanları, doğal koruma alanlarında boltlama yapılması ve spor tırmanış konuları irdelenmiş ve ön görüşmeler yapılmıştır.
Bu Kapsam dışında kalan dağlarda ise Mahalli Mülki makamlar, (Valilik, Kaymakamlık)Yerel Yönetimler(Belediyeler) ile çalışma yapılacaktır. Bu kurumlarla eşgüdüm içinde çalışma yapmadan alınan kararların uygulanabilirliği mümkün olmayacaktır.

Dağlara ve Kayalara "sorumlu özgür girişin" kurallarının ise; oluşturulacak "Boltlama Etik Kurulu" marifetiyle belirlenmesi planlanmıştır.

Bu kurulun iki önemli görevi olacaktır. Birincisi tüm tırmanıcıları temsil ederek kendi aralarındaki ve resmi kurumlar ile olan ilişkilerini düzenlemek. İkincisi ise Çevre ve Dağların korunması konularındaki uyarıları dikkate alarak boltlu rotaların sayısını, güvenliğini ve çevreye olan etkilerini kontrol ederek İzin gerektiren bölgeleri belirlemek, Boltlama kurallarını koyarak Dağ ve kaya yapısının geleceğe mümkün olduğu kadar korunarak aktarılmasını sağlamak olacaktır.

Bu çerçevede Spor Tırmanıcılarının İzne tabi alanlarda yeni bir rota açılabilmesi için yeni rota hattının topografyası, tahmini bolt sayısı ve diğer bilgiler ile boltlama etik kuruluna başvurulması öngörülecektir.. Bölgenin fauna, flora, arkeolojik yapısı ve sosyal konuları dikkate alınarak inceleme yapılacak, İznin alınmasından sonra rota açılacak ve boltlanacaktır. Boltlama işleminden sonra rotadaki bolt ve ankraj sayısı ile detaylı bir topografyası resmi kayıtlara geçmesi için boltlama etik kuruluna verilecektir. Açılan rotanın her türlü güvenlik probleminden rota açıcı sorumlu tutulacaktır.
Ayrıca federasyonumuz İnternet sitesinde spor tırmanış rotalarının envanterinin hazırlanarak yayınlanması da düşünülmektedir.
Federasyonumuzun başkanlığı altında oluşturulacak Boltlama Etik Kurulunun üyeleri ise; Klüp temsilcisi, Hukukcu, İlgili Otorite temsilcileri (Milli Park,Mülki İdare görevlendirmesi,Jeolog…vb) ve konu ile ilgili federasyon birim yetkilisi gibi unsurlardan sağlanacaktır.
Ayrıca Spor Tırmanış ve Alpinist Branşta Uzman kişilerin Kurullarda görüşlerinin alınmasına imkan sağlayan yasal çerçeve getirilmesi düşünülmektedir.
Belirtilen tüm hususlar TDF çerçeve statüsü kapsamında Talimatlara bağlanacaktır.Talimat taslağı ise; kesinleşmeden önce ilgili kişi ve kuruluşların görüşünü almak üzere kamuoyu bilgisine sunulacaktır.Bu süreç işlerken kişi ve kuruluşlar önerilerini tdfstkbek@yahoo.com adresine gönderebilirler
Federasyonumuz son olarak 3 Kasım 2007 tarihinde Konya İlimizde yaptığı Yönetim Kurulu Toplantısında Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Şen ve Ertuğrul Tugay'ı açıklamalar doğrultusunda tam yetkili olarak görevlendirmiştir.
Dağcılık Kamuoyunun bilgisine sunulur.

TDF YÖNETİM KURULU
 

Etiketler

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Mesajlar
1,525,707
Kayıtlı Üye Sayımız
166,698
Kaydolan Son Üyemiz
Karça

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst