Suda Boğulma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,482

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
* Havuz ya da denizde çırpınmakta olan kişiye suda kurtarma almamış kişilerin, yüzme bilseler dahi yaklaşmaması gerekir.

* Bir tekne ile yaklaşmak mümkün değil ise, ipe bağlı bir can simidi ya da tahta parçası, çırpınan kişiye yardım amacı ile atılabilir.

* Uzun bir sırık ya da ip ile kişiye ulaşmak denenebilir. Bunlar yapılamıyorsa, çırpınmaların bitmesi beklenir .

* Tekneye ya da sahile çıkarılan kazazedenin ABC’si kontrol edilir.

* Normal solunum ve dolaşım sağlandıktan sonra bilincin durumuna göre pozisyon verilir.

* Üzeri örtülerek nakledilir.

* Bu yayın Ankara Tabip Odası İlkyardım Eğitimi Komisyonu İlkyardım Eğitimi Kursu Ders Notlarından Alınmışır.

Etiketler
Ynt: Suda Boğulma

Suyla şaka olmaz derler..
*Boğulmak üzere olan birini gördüğünüz zaman elinizin altın­da ve çevrenizde onu kurtarmada işe yarıyacak ne varsa kullanı­nız. Bir dal uzatabilir, bir tahta parçası veya can simidi atabilir, bir halat kullanabilirsiniz.
*Elinizden hiçbir şey gelmezse bağırarak başkalarından im­dat isteyiniz.
En çok işe yarayan yöntemlerden biridir bence. :smiley:

Yapılması gereken ilk iş kurtarıcı olarak 112 nolu acil yardım hattının aranması; olay yerinin net ve anlaşılır şekilde tarif edilmesini sağlamak olmalı.Çünkü ilk yardımcılar profesyonel ekipler alana gelene kadarki sürede yaralının durumunun daha kötüleşmesini önleyici olmalıdır.
Suda boğulmalarda kesinlikle soluk yolundaki suyu dışarı çıkarmak için uğraşmayın!Vakit kaybıdır.Eğer ilk yardım kursu almış ve kazazedenin dolaşımının olmadığını düşünüyorsanız hemen kalp basısına geçin.Göğüs kemiğinin ortasına yaklaşık göğüs kafesi 5 cm çökecek kadar bası yapın.Basıyı dakikada 100 bası olacak şekilde ara vermeden yapmalısınız.Yani saniyede yaklaşık 2 defa yapmalısınız.
Solunum için uğraşmayın.Çünkü ağızdan ağıza verilen oksijenin kazazedelerin geri dönüşünde bir yarar sağladığı kanıtlanmamıştır.Üstelik kazazedenin yedikleri kalp basısı nedeniyle geri gelip solunum yollarını kusmukla doldurmuş olabilir; daha da kötüsü kazazedede bulaşıcı hastalık,hepatit vb. hastalıklar bulunabilir.Unutmayın önce kurtarıcının sağlığı!
Profesyonel ekipler gelene ya da siz yorgunluktan tükenene kadar kalp basısına devam edin.

Evet pramedik arkadaş adına yakışır bir şekilde olayı açıkladı tebrik ediyorum . Kesinlikle boğulan şahıs bilincini yitirmeden yanına yaklaşılmamalı. Su sığ olsa bile hatta ve hata boğulan çocuk olsa dahi bilinci kapanana kadar beklemeli.Hatta boğulan kişi bilinci ni yitirdikten sonra sudan çıkarma aşamasında bile suni solunuma başlayabilirsiniz.

Suda boğulmalarda olaydan sanırm 15 - 20 dk. sonrasına kadar SPR yapılabiliyor. Ve son olarak bir çogu cigerlerdeki suyu çıkardıgını zannediyor ama cigere o kadr su girmiyor emin olabilirsiniz. Eger kişinin bilinci nabzı ve kalp atışı yoksa ve bu konuda ehliyetliyseniz cpr a başlayabilirsiniz.

SAYGILAR.

Hatırlatmaya gerek var mı bilmiyorum ama suya girmek en son yapılacak iş olmalı.
Suda boğulmalarda gırtlak kasılarak ilk başta suyun akciğerlere girmesini önler,tıpta buna laringospazm denir.kazazede bilincini yitirdikten sonra spazm çözülür ve sonrasında su ciğerlere giriş yapar.
Meseregan'ın da belirttiği gibi suda boğulmalarda suyun sıcaklığı ve yaşa bağlı olarak hayata dönme şansı yükselir.Su soğuksa malumunuz vücut kendini bir nevi rölantiye alır ve oksijen sarfiyatını azaltır,hayati olan kalp ve beyin gibi organlar oksijen alır.Eğer kazazede genç ise yine hayata dönme şansı yükselir.Soğuk sulardaki boğulmalarda 1 saatten sonra sekelsiz dönen kazazedeler litarütürde vardır.
bir ayrıntı ise sudan çıkarılan kazazedenin vücut sıcaklığı düşük olsa bile yeniden canlandırmaya devam edilmelidir.

35 Yaşında yüzmeye öğrendim. Tam biliyorum da diyemem. yüzme sırasında boğulma tehlikesi yaşadım. Hayatımın en kötü anı olduğunu söyleyebilirim. Kurtarma olayı çok önemli. Bu yüzden yüzme de kişilerin toplu olarak yüzmelerini tavsiye ediyorum. Bu olay esnasında sanırım kaslarım gerilmesinden dolayı veya şok tan dolayı kas gevşeltcici kullandım. olayın etkisini 3-4 gün yaşadım.

güzel paylaşım oluyor ancak tam amacına ulaşabilmesi için

-kişinin abc'sine kontrol etmek
-spr ??
-cpr ??

bunları da açıklarsak başlık amacına ulaşacaktır bence,nitekim terimleri herkes bilmeyebilir.

fastjunkie' Alıntı:
güzel paylaşım oluyor ancak tam amacına ulaşabilmesi için

-kişinin abc'sine kontrol etmek
-spr ??
-cpr ??

bunları da açıklarsak başlık amacına ulaşacaktır bence,nitekim terimleri herkes bilmeyebilir.

Cpr,kpr anlamı 'kardiopulmoner resusistasyon- kalp akciğer canlandırması' dır.
Bu konuyu buradan anlatmak aslında oldukça zor.çünkü dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken pek çok başlık ve konu var.Bu nedenle görsellik ve uygulamanın ön planda olduğu ilk yardım eğitimi almak, hasta/yaralıların hayata tutunmasını artırır. Hiçbir ülkede ambulans (sadece araç değil iyi eğitimli bir ekip) anında olay yerine gelemez.Uluslararası arenada şehiriçi bölgelerde 10 dk., kırsal kesimde 30 dk. da olay yerine ulaşmak hedeftir. İşte bu sürelerde ilk yardım bilgisini bilen kişilerin olaya yeterli müdahalesi profesyonel ekip gelene kadar yeterli olacaktır.

Selam, CPR yani "Cardiopulmonary Resuscitation" Türkçesi kalp masajı, Tabi kalp masajına başlamadan önce kişinin kalbinin durmuş oldugundan emin olmak gerekiyor.
Aslında bu bilgileri uygulamak çok fazla pratik ve çalışma gerektiriyor. Bu bilgileri burada anlatmak ne kadar doğru bilmiyorum. Doğaya düşkün insanların ( bizlerin ) aslında herkesin bunu öğrenmesi gerekiyor bence.

Size tavsiyem şu ; Kızılayın ve bir çok özel sağlık kuruluşunun bu konuda verdigi 12 - 20 saatlik kursları var.Bu kursun sonunda sağlık bakanlıgı müfetrtişleri tarafından teorik ve pratik sınavlar yapılıyor sınavları geçtiğiniz taktirde, sertifikalı bir ilk yardımcı oluyorsunuz.

Saygılar.

meseregan' Alıntı:
Selam, CPR yani "Cardiopulmonary Resuscitation" Türkçesi kalp masajı, Tabi kalp masajına başlamadan önce kişinin kalbinin durmuş oldugundan emin olmak gerekiyor.
Aslında bu bilgileri uygulamak çok fazla pratik ve çalışma gerektiriyor. Bu bilgileri burada anlatmak ne kadar doğru bilmiyorum. Doğaya düşkün insanların ( bizlerin ) aslında herkesin bunu öğrenmesi gerekiyor bence.

Size tavsiyem şu ; Kızılayın ve bir çok özel sağlık kuruluşunun bu konuda verdigi 12 - 20 saatlik kursları var.Bu kursun sonunda sağlık bakanlıgı müfetrtişleri tarafından teorik ve pratik sınavlar yapılıyor sınavları geçtiğiniz taktirde, sertifikalı bir ilk yardımcı oluyorsunuz.

Saygılar.
+1
Kesinlikle ne yaptığını bilmeyen ya da emin olmayan bir insanın yapacağı en iyi şey yardım çağırmak ve ilkyardım yapmamaktır. Aksi halde ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurabiliriz.

Kesinlikle, zaten ilk yardımın amacı, sağlık personeli gelene kadar yaralı yada hastanın durumunun daha kötüye gitmesini engellemek. Eğer bilmiyorsak çok büyük bir yüzde ile daha kötü sonuçlara sebeb oluruz.

Suyla cidden şaka olmuyor. Sudan kedi gibi kaçan biri olmama rağmen bütün lise hayatım boyunca zorla yüzdürüldüm :D yüzmeyi fazlasıyla öğrendim ama, canım da çıktı diyebiliriz.. Boğulma riskine karşı bence en iyi yöntem yalnız yüzmemektir. Yanınızda size yardım edebilecek biri olduğunda ve kıyıdan da çok fazla uzaklaşmadığınız takdirde hemen tıbbi müdahale alır ve neredeyse sorunsuz olarak bu kazayı atlatırsınız. Önce emniyet, sonra hareket.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,032
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR