Ynt: tavsiye cj5
gizliii' Alıntı:
teşekkürler yanıtlar için, 1978 mor olanı satan arkadaş foruma da yazmış, aklım kaldı, yine de araştırmaya devam ediyorum.
seyit; neden öyle söylediniz?
Sayın gizliii,
Sonuçta bir jeep üzerinde tercihinizi mutlaka kullanacaksınız,bu size kalmış birşey.Madem bu yola baş koymak istiyorsunuz ve anlaşılan o ki bu araçlar ile ilgili çok fazla ön bilginiz yok,size araştırmalarınızda biraz yardımcı olabilecek,daha başlangıçta çok temel birtakım farklılıkları gözlemlemenize,araştırmanıza,incelemenize yardımcı olacak bazı bilgiler vereyim.
İnsanların ağzında dolaşıp duran şu " CJ" diye tanımladığımız motor kaputu,ön panjur ve ön çamurlukların sergilediği o çok klasik görüntülü bu araçlar ilk bakışta siz belki aradaki farkı göremiyebilirsiniz ama iki ana üretim dönemini kapsar.
1.Willys/Willys - Kaiser dönemi üretilen CJ5 ler ( 1955-1969 yılları arası)
Ülkemizde Tuzla ve kimi zaman üzerindeki motora atfen bazı yörelerde ayrıca Harikan(Hurricane) diye çağrılırlar.
2.Jeep üretim haklarını satın alarak bu modelleri üretmeye başlayan American Motors Corporation tarafından üretilenler (1970-1986)
Bu ikinci grubun da ayrıca ilk dönemini kapsayan 1970-1975 arası olanlar sanırım size pek hitap etmezler.
Naçizane önerim siz önce şu erken dönem( Willys-Kaiser dönemi) CJ 5 ler ile AMC dönemi CJ 5 ler arasındaki çok temel özellikleri anlayabilecek,bakınca görebilecek kadar biraz ders çalışın.Sonra gözünüze kestirebileceğiniz araçları en azından verilen fotoğraflardan o üretim yılına ait orijinal olanlarıyla(internet) kare kare karşılaştırın.
Burada hemen şunu belirteyim; Aman siz siz olun evraklarını çok iyi inceleyin/inceletin.Ali'nin külahının Veli'ye giydirildiği ve ortalıkta satışta olan çok jeep var.Sonra yıkıma uğrayabilirsiniz.1951-1952-1955 model CJ 5 ten geçilmiyor.Bir de tam tersi var yani 1978-1980-1983 Tuzla Jeep lerde az deyil.Bu tuzağa düşmeyin.
Türkiye'de bu jeepler aslında birer aracı yapılarak ortaya çıkan büyük bir modifiye ve makyaj hastalığı var.İşte bunu çok iyi bilen göz açıklar hevesli ama yeteri bilgiye sahip olmayanları kolayca çarpabilecek şekilde abuk subuk araçlara geniş jant,büyük ebat lastik,bazı krom aksesuar vs ile aslında sadece elindeki arabısına işe yarar kısımlarını yedek parça olarak kullanmak için ve bu parçaların çıkma parça değeri kadar bir paraya alacakları arçları böylesi hevesli insanlara yüksek paralara satıyorlar.Tabi bir çok alıcı cayır cayır yanıyor.
Ben size bireysel olarak hiçbir jeepten söz etmiyorum.Sadece merdivenin başında yanlış bir adım atıp boşluğa düşmeyesiniz diye bazı genel ip uçları vermeye çalışıyorum.
Siz tüm bunları inceleyip nihayet bir araca yöneldiğinizde güvendiğiniz bir kaportacı,oto boyacısı ve farkı görebilecek gözü alışkın ,bu araçları tanıyan birilerine de son kez bir daha incelettirin.