Tekne Yapım Hikayesi...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ayna Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,408

ayna

varmak değil...gitmek!
Aşağıdaki metin dostum Mehmet Sütçü den alıntıdır.Başka bir ortak dostumuz olan Mehmet Topçu nun kendi teknesini yapma hikayesi...

''Uludağ eteklerinde , Meltem ile gelen yağmur damlaları…..

Yıllar önce “Bursa aslında bir deniz kentidir” diyerek Bursa da ki denizciliğe ilgiyi arttırmak , dikkat çekmek istemiştim. Biliyordum. Bursa da kenarda köşede kalmış bilinmeyen denizciler vardı. Belki çıkarlar “Biz buradayız” derlerdi. Denizcilik yelken kulüplerinin tekelinde değildi ki. Tabii ki yelken kulüpleri vazgeçilmez sivil toplum kuruluşlarıdır. Ama istismara açık yapıları olduğu da bir gerçektir.
Denizcilik belli bir zümre, kişi ve sınıfın tekelinde olmamalıydı. Denizlerin yaşaması , temiz kalması ve gelecek kuşaklara aktarılması için denizcilik , geniş kitlelerin yüzünü denize dönmesi ve keyif alması gereken bir faaliyet olması gerekiyordu. Amatör denizciliğin, halk arasında çok zengin bir sınıfa ait olduğu inancını yok etmek için dostlarım ile birlikte çalıştık. Örnek denizcileri bulmak ve onları tanıtmak bu açıdan önemliydi. Sizlerle beni çok etkileyen ve gelecekten umudumu kuvvetlendiren gerçek bir hikayeyi paylaşacağım.
Denizci dostum Mehmet Topçu bu konuda önemli bir örnek teşkil etmektedir. Bilgisayarı , interneti sevmediği için yaşadıklarını ve tecrübelerini paylaşamamış olduğundan , yoğun gayretimle bilgisayarına tecrübelerini ancak yazmaya başladı. Mesleği muhasebecilik olan , 40 lı yaşlarda ki Mehmet Topçu nun gençlik yılları hafta sonları Karacabey, Gemlik ve Mudanya ilçesine bağlı Zeytinbağı, Eşkel, Eğerce, Ayazma sahil ve koylarında balık tutmak la geçti. Eğerce’deki minik kayığı onun denize ve denizciliğe ilgisini artırmıştı. Hatta açıkda balık tutarken yaşadığı bir olay omuzunun çıkmasına neden olmuş ileriki yaşlara kadar zaman zaman çıkarak sağlığının bozulmasına neden olmuştu . Tabiî ki Sadun Boro nun PupaYelken kitabının eline geçmesi kaçınılmazdı.
Yıllar geçip çoluk çocuğa karıştı ama deniz den ayrılmamak için hafta sonlarını ailece Armutlu ya kadar olan sahillerde gezerek balık tutarak geçirdi. 2001 de yaşanan ekonomik kriz de ek işi olan sigortacılık şirketini tasfiye ederek denizciliği ön plana çıkardı ve uzun zamandır düşündüğü tekneyi yapmaya karar verdi. Örnek aldığı kişi Üstad Sadun Boro idi o da teknesini zorluklarla inşa ettirmişti. Uludağ ın eteklerinde bulunan Ertuğrulgazi semtinde ki iki katlı evinin ön bahçesinde tekneyi yapabileceğini düşünmüştü.
Fakat nasıl yapacaktı ?
İlk önceleri 6 m boyunda tek kamaralı motorlu bir tekne düşünmüştü. Daha sonra yelkenli tekne olmasına karar verdi. İstanbul a gittiğinde Denizler kitapevine uğrar , tekne yapımı ile ilgili ne bulursa alırdı. Bu arada teknenin omurga (meşe) inşaasına başlamıştı . Borda kaplamasını marin kontraplakla yaptı. Kaynak bilgi bulmakta güçlük çekiyordu. Bazı hesaplamaları kendi bulduğu yöntemlerle yapmaya çalışıyordu. Bu arada ekonomik zorluklar da belini büküyordu. Bir seneye yakın bir uğraştan sonra S/Y Meltem ortaya çıkmıştı.

Arnavutköy barınağı nda

S/Y Meltem hemen hemen yok denecek bir bütçe ile ortaya çıkmıştı. İlk önce randa armalı yapmıştı Mehmet tekneyi .
Bütün koçboynuzlarını el ile tahtadan yaptı.

Halatları yönlendirmek için her yerde bulunan basit halkalar kullandı.

Manikası nı plastik pis su dirsek borusundan yaptı.

Direği aliminyum borudan , yelken in hareket kanalı da evlerde perde asmak için kullanılan rayın boru üzerine kaynak yapılması ile imal etti.

Yelkenleri ise küçük dokuma imalatçılarının bulunduğu Duaçınarı adlı semt den almış olduğu , piyasada paraşüt bezi dedikleri bezden , hesaplamalarını kendisi yaparak brandacı bir arkadaşına diktirdi.

S/Y Meltem , Mehmet Topçu nun planı da dahil olmak üzere kendi imalatı bir teknedir.
Hiçbir destek almadan ve kendi araştırmaları ile yapılmış bir teknedir.
1 Kasım 2008 tarihinde Bursa Yelken in onur konukları Yeşim ve Tonguç Tokol çiftine Mehmet Topçu dan söz edilmiş , davet üzerine Tokol çifti ile tanışarak, Meltem teknesi ve kendisi hakkında Arnavutköy de hoş bir sohbette birlik de olduk
S/Y Meltem ve denizci dostum Mehmet Topçu nun hikayesinin tanıtılması , denizcilik ve yelken dergilerinde daha ayrıntılı yazılarının çıkması , deneyimlerinin , bilgilerinin paylaşılması gerekmektedir. Kendisi de bunu istemektedir.
S/Y Meltem körfez de halen seyirlerine devam etmek de , bizlere denizin keyfini ve dinginliğini yaşatmaya devam etmekte.

Denizci dostum Mehmet ... İyiki varsın....

Mehmet Sütçü ''

Mehmet Topçu bu aralar cutter tarzı bir tekne yapmayı planlıyor ama bu yeni tekneyi evinin bahçesine sığdıramadığı için kara kara düşünüyor... :smiley:

Bu da S/Y Meltem in seyir videosu...Müzik ve şarkı da harika bu arada.... :smiley:

http://video.yahoo.com/watch/3723157/10234534

Etiketler
Ynt: Tekne Yapım Hikayesi...

Yapılan teknelerin fotoğraflarını eklerseniz benimde bir zamanlar yapmayı düşündüğüm ama tek kaldığım bir projeydi.İstanbulda yapılan tekneyi görmek isterim az buz marangozluğum ve takımlarım vardır anadolu yakasında ise yardım etmek isterim

Mehmet Topçu Bursa' da yaşıyor, sanırım tekneyi de orada inşa edecek. İstanbul kelimesi geçememişti sohbet esnasında.

pardon arnavutköy falan denince hemen atladım bende pardon istanbulda olsa idi elimden gelen yardımı yapardım uyarınız için teşekkürler seval hanım

Rica ederim. Bunlar da Meltem' in fotoğrafları...

tara0034.jpg

tara0032.jpg

taraq.jpg

resimler için teşekkürler bende istanbulda benim gibi kendi teknesini yapmayı hayal eden bir arkadaş vardiye sevinmiştim

Merak etmeyin yalnız değilsiniz.Tanıdığım birkaç dostum var kendi teknesini yapan... :smiley:

Ömer Kırcal ; Kendi teknesini (2.teknesi) Maltepe de evinin bahçesinde yapıyor.8,5 metrelik ahşap lamine yelkenli

Mustafa Balta ; Yine kendi teknesini yapıyor ve şu aralar bir direk arıyor.

Hayrettin Edremitlioğlu; 7,60 lık bir fiber yelkenli teknesini geçen ay indirdi suya...

Burak Yalkılday; Bu arkadaşım da biraz abartıp 42 feet lik alüminyum bir yelkenli tekneyi kendi atölyesinde tamamladı ve deneme seyirlerine başladı...

Bunlar gibi kimbilir daha niceleri vardır. :smiley:

Çok büyük bir çaba gösterilmiş. Tebrik ederim.
Bu tekneleri kendi çabalarıyla üretmeleri kadar güzel birşey olamaz.

simurg2' Alıntı:
Maltepedeki arkadaşla irtibata geçmek isterdim bende maltepedeyim

Bu aralar bizim korsanların marmara adası seyrimiz var ve başka bir teknenin (keyfim kotrası) eksiklerini tamamlayıp seyre hazırlamak için için çalışıyor Ömer korsanımız...Seyir dönüşü müsait bir günde zaten yardım amacıyla gidecektim.Sizde müsait olursanız belki beraber gideriz.

Edit: Korsan falan deyince yanlış anlamayın :smiley: Gezginkorsan diye adlandırdığımız bir grubun üyeleriyiz ve birbirimize abi,yenge,amca,bey,hanım diye değil korsan diye hitabederiz. :smiley:

vosdost' Alıntı:
Çok büyük bir çaba gösterilmiş. Tebrik ederim.
Bu tekneleri kendi çabalarıyla üretmeleri kadar güzel birşey olamaz.

Çok büyük bir çaba harcandığı doğru tabii...Tebriklerine de katılıyorum.

Fakat bir tercih ve zaman meselesi bu...Teknesini denize indirebilmiş bu arkadaşların yanında kendi teknesini yapmaya çalışıp senelerdir denize çıkamayan insanlar da var...Halikarnas balıkçısının ''Gençlik denizlerinde'' diye bir hikayesi vardı.Bana çok iyi bir örnek olmuştu...

Zamanı kısıtlı olan işinde gücünde insanlar için kendini bir an evvel denize atmanın yolu hazır tekne almaktan geçiyor.

Bu arada daha evvelden denenmiş teknelerin haricinde ve plansız yapılan teknelerde son derece ciddi sorunlarla da karşılaşılıyor.Hatta bazen ayrıntıya kafasını takmış kimselerin zihni sinir durumlarını da görüp gülmemek için insan kendisini zor tutuyor... :smiley: Dünyada da bu böyle...Aslında çok açılımları olan bir konu ama sonuçta;

iyi plan = iyi teknedir...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.