Terleme Sorunu Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ahmetvargelen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,582

ahmetvargelen

Kamp II
Yer
Prag - Cek cumhuriyeti
Arkadaslar,

Doga yuruyuslerini, gezmeyi cok severim. Fakat benim bir sorunum var buda `Terlemek`
Tabiyki herkes terlemekte fakat benim terleme olayim cok asiri derece sorun yaratacak sekilde.
Ornegin kis aylarinda disarida gezmeye, kar yagdiginda dag gezilerine cikamam, cunku ciktigim anda 1 km sonra sanki dus almis gibi terlerim ve sonuc olarakta soguguda yiyince hasta olurum. Bogazimin sismesi artik benim icin cok normal birseydir (bademcikleri aldirmayi dusunuyorum) Clima cool denilen t-shirt lerden yada buna benzer farkli malzemelerden kullandim fakat bunlarda ise yaramadi. Pantalonun (yada bu tarz) icine iclik giyerim her zaman soguk oldugunda (buralarda -20 civarlarinda gecer kis aylari) fakat bu sekilde giyindigimdede yine terlerim ve hasta olurum. Acikcasi o yuzden yillardir kis aylarinda eve kapanir ve hic bir yere gitmem. Serin havalarda bisiklet ile gezmeye ciktigimizda yanima 2 adet yedek t-shir alirim ki 1-2 km sonra terledigimde degistireyim diye. Cunku uzerimde kalmasi tabiyki hastaliga sebebiyet veriyor.

1.97 boyum ve 110 kg agirligim var. Vucut olarak orta duzeyde sportif vucuda sahibim. Surekli olmasada spor yaparim. Her turlu yemegi yerim (vitamin eksikligi olmasin diye). Duzenli uykuya sahibim, Cok sukur herhangi bir kalp-akciger sorunum yok. her ne kadar cok etkisi olduguna inanmasamda vitamin haplari alirim. Fakat gel gelelim su terleme olayina bir cozum bulamadim.
Soyleki, bazi zamanlarda yemek yerken, araba ile ilgilenirken, 10-15 merdiven cikarken, metroyu yakalamak icin kosar iken, yada yagmurdan kacmak icin hizli hizli gider iken asiri sekilde terlerim.

Sonuc olarak bu olay benim doga yuruyuslerine, ozellikle kis aylarinda cikmama cok engel olmakta ve arti olarak bugun giydigim esyayi yarin giyemem cunku terden dolayi kotu bir koku olusmakta.
Varmi aramizda bu sekilde bir sorunu olan ve cozum bulan yada bir dusuncesi olan.

Tesekkurler, desteginiz icin.

Etiketler

aynen bende de bu sorun var doktora gitmeyi dusunuyorum bir cozum bulursan bana da haber verirsen sevinirim millet kupkuru dururken ben hep şakır şakır terlerim

Bende en az sizin kadar çok terlerim. Bir seferinde doktara gittim insanlar senin gibi terleyebilmek için spor yapıyorlar, spor salonlarında para harcıyorlar daha ne istiyorsun, terlemek sağlıklıdır dedi :smiley: Bir daha da gitmedim. Ama çok raharsız edici.

Lion80' Alıntı:
Bende en az sizin kadar çok terlerim. Bir seferinde doktara gittim insanlar senin gibi terleyebilmek için spor yapıyorlar, spor salonlarında para harcıyorlar daha ne istiyorsun, terlemek sağlıklıdır dedi :smiley: Bir daha da gitmedim. Ama çok raharsız edici.

O zaman doktor bile boyle der ise bizim doktora gitmemizin mantigi kalmadi. Cok rahatsiz edici birsey dediginiz gibi

Merhabalar,
Arkadaşlar siz hiç terledikten sonra koyurenk giysilerinizde kalan tuz birikintisine şahit oldunuzmu?
Ben inanın başkaları üşürken terleyenlerdenim.Hergece yastığımın üzerine koyduğum havluyu ikidefa değiştiririm.
İnanın uzun kış gecelerinde yorgana sarılıp uyumayı öyle arzu ediyorumki.
Şuanda beni görseniz sanki başımdan aşağı bir kova su döküldü zannedersiniz.Tabiki kilo var o benim olmazsa olmazım, birtürlü ayrılamıyoruz nekadar çabalasamda beni terk etmiyor.
Kim bir çözüm bulursa paylaşsında belki kurtuluruz, inanın misafirliğe gitmemek için ne taklalar atıyorum.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

Anladığım kadar ile hepimiz aynı durumdayız. Herkes buluşup off road,piknik, yürüyüş organizasyonu yaparken, bizlerde bir buluşma organize etsek ve -30 derece de soğukta atlet ile yürüyüş yapsak nasıl olur :smiley:

Merhabalar,
Bence iyi fikir, ben eskiden yaz kış denize girerdim kışın beni yüzerken görenler "sıyırdı veya kaçırdı" derlerdi.
Evet yürüyüşü yapalımda bence sadece şort ve papuçla olsun derim.
Nice soğuklarda serin etkinliklerde buluşmak dileğiyle,
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

Çözüm !

1. Bademcik meselesi: Bademcik sorunu bende de vardı. Vardı diyorum çünkü artık yok. Bademciğim yazın en sıcak günlerinden tutun da kışın aşırı soğukları dahil sürekli şişerdi. Öyleki son yıllarda her ay bademciklerim şişiyordu. Bu durum beni kötü etkiliyordu. Çünkü sürekli bademciklerim şiştiği için bademcikleri tedavi etmek için sürekli antibiyotik vs. ilaçlar kullanıyordum. Tabiki aşırı ilaç kullanımı da vücudu zehirliyordu. En son çare olarak ameliyat oldum, bademcikleri aldırdım. Şimdi benden mutlusu yok. Keşke daha önce bademcikleri aldırsaymışım dedim. Bademcikleri aldırmayı doktorunuzla görüşerek değerlendirmenizi öneririm.

2. Terleme: Yani aşırı terleme. Sağlıklı insan terler, terleyince vücut ısısı düzenlenir, vücuttaki zararlı maddeler dışarı atılır vs. terlemenin bir sürü faydası vardır.
Gelin görün ki herşeyin olduğu gibi terlemenin de aşırısı zararlıdır. Doktor olmadığım için ayrıntıya girmeyeceğim ama basit bir örnek vereyim: normal terleyen bir insana oranla aşırı terleyen bir insan daha çok su kaybeder. Tabiki doğa sporlarında aşırı su kaybı çok tehlikelidir. Normal terleyen birisi 1 gün susuz kalabilir ama aşırı terleyen birisi 1 günde teslim bayrağı çekebilir ! Bu bir hastalıktır, bilimsel adı hiperhidrozdur, mutlaka tedavi edilmelidir. Endokrin polikliniğinde çeşitli tahliller yapıp terlemenin nedenini araştırıyorlar. Bir hastalığa bağlı ise ilaçla tedavi ediliyor. Hastalığa bağlı değilse psikiyatriye gidiyorsunuz. Bir takım ilaçlar kullanıyorsunuz, psikiyatri de çare arıyorsunuz.

Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yada pisikolojik bir sorun vs. yok ise o zaman terlemeniz genetik demektir. Terlemeden kastım aşırı terleme hastalığıdır. Benim hiçbir ruhsal ve bedensel sorunum çıkmadığı için genetik bir hastalık olduğu saptandı. Dedem, halam, amcam vs. de aşırı terlerlermiş. Bendeki aşırı terleme sorunu genetik olduğu için çaresi de şimdilik yok. Bir takım ameliyatlar vs. var ama hepsinin belirli riskleri de var. Bir de botox var, bilinen bir yan etkisi de yok. Benim en çok koltukaltı bölgem terliyordu. Her iki bölgeye derinin altına uygulanan botox iğnesi ile artık koltuk altım 6 aylığına terlemeyercek. Bana maliyeti toplam 300 tl. oldu. Zira botox'a devlet ödenek vermiyor. şimdi koltuk altlarım kupkuru. 6 ay sonra 300 lira daha verip tekrar botox yaptıracağım. Botoxu birkaç defa yaptırdıktan sonra artık botox yapmaya gerek kalmıyormuş. Yani artık koltuk altındaki ter bezleri veya sinirler köreliyormuş diyebiliriz. Bu da botoxun en güzel tarafıdır. Ayrıntılı bilgi isteyen olursa özel mesaj atıp telefon numaramı alıp beni arayabilirsiniz. Çağrı atarsanız da ben ararım.

Vermis oldugunuz yararli bilgiler icin tesekkur ederim.
Bademcik aldirma olayina ben eylul ayi icerisinde girmeyi dusunuyorum. Hic yoktan terlemenin yaninda surekli sorun olan bademciklerden kurtulmus olurum. Bendeki sorunda genetik. Annem cok asiri terler. Ikimiz bir araya geldikmi artik sanki havuzdan cikmis gibiyiz. Benim simdilik yaptigim cozum onceki mesajlarimda belirttigim gibi surekli uzerindekileri degistirmek. Biraz daha kaliteli malzemeden yapilan climacool denilen atlet yada t-shirt tarzi giysilerde cok ise yaramakta. Ne kadar kalici cozum olmasada sorunu bir nevi cozmekte.

Merhaba, Terleme arkadaşımında dediği gibi vücudun ısı dengesini korumasidır. Özellikle sizin ve benim gibi iri insanların terleme sorunu oluyor.

Terleme ile ilgili çözümleri doktorlara bırakmakta fayda var.

Benim size anlatacağım şey kışın doğaya çıkma konusunda size yardımcı olabilecek bir şey.

DOĞRU GİYİNMEK.

Biliyorsunuzdur. Nefes alabilen kumaşlar var. Bunların mantığı şu, gözenekleri su buharından çok daha büyük. Su taneciğinden çok daha küçüK. Dışardan su almamakla birlikte vucudun ürettiği buharı dışarıya atıyor.

Vücudumuz hareket halindeyken ısı üretir. Isıyı dengelemek için de terleriz.

Söyle örnek vereyim. Soğuk bir cama sıcak nefes üflediğimizde oluşan buhar gibi.

Kışın dışarıdasınız. Kıyafetler buz gibi. Hareket ediyorsunuz Vücudunuzun ürettiği ısı ve buhar daha düşük ısıda ki diğer kıyafetlere çarpınca buharlaşıp ıslanmanıza bu da hasta olmanıza yol açıyor.

Bu durumda sadece içten giydiğimiz içliğin nefes alabilen( termal) olması yetmez. Ta dış katman kıyafetimize kadar bütün kıyafetlerimizin nefes alabilen özellikte olmalı ki o buharı dışarıya atabilelim. Böylece daha az terleriz. Yani termal içlik giyip üzerine normal bir polar giydiğimizde. Önce polarımız terden ıslanır. Sonra içliğimiz. Yada termal içlik, termal polar giydiğimizi varsayalım, giydiğimiz dış katman giyisi ( Mont, gucuk gaba herneyse :smiley::smiley::smiley: ) eger nefes alabilen bir yapıda değilse yine terden ıslanırız.

Bu arada bilinenin aksine, termal kıyafetler insanı sıcak tutmaz. vucudun ısı dengesini korur. Durduğumuzda mutlaka daha kalın bir şeyler giymemiz gerekir.

Saygılar.

meseregan' Alıntı:
Merhaba, Terleme arkadaşımında dediği gibi vücudun ısı dengesini korumasidır. Özellikle sizin ve benim gibi iri insanların terleme sorunu oluyor.

Terleme ile ilgili çözümleri doktorlara bırakmakta fayda var.

Benim size anlatacağım şey kışın doğaya çıkma konusunda size yardımcı olabilecek bir şey.

DOĞRU GİYİNMEK.

Biliyorsunuzdur. Nefes alabilen kumaşlar var. Bunların mantığı şu, gözenekleri su buharından çok daha büyük. Su taneciğinden çok daha küçüK. Dışardan su almamakla birlikte vucudun ürettiği buharı dışarıya atıyor.

Vücudumuz hareket halindeyken ısı üretir. Isıyı dengelemek için de terleriz.

Söyle örnek vereyim. Soğuk bir cama sıcak nefes üflediğimizde oluşan buhar gibi.

Kışın dışarıdasınız. Kıyafetler buz gibi. Hareket ediyorsunuz Vücudunuzun ürettiği ısı ve buhar daha düşük ısıda ki diğer kıyafetlere çarpınca buharlaşıp ıslanmanıza bu da hasta olmanıza yol açıyor.

Bu durumda sadece içten giydiğimiz içliğin nefes alabilen( termal) olması yetmez. Ta dış katman kıyafetimize kadar bütün kıyafetlerimizin nefes alabilen özellikte olmalı ki o buharı dışarıya atabilelim. Böylece daha az terleriz. Yani termal içlik giyip üzerine normal bir polar giydiğimizde. Önce polarımız terden ıslanır. Sonra içliğimiz. Yada termal içlik, termal polar giydiğimizi varsayalım, giydiğimiz dış katman giyisi ( Mont, gucuk gaba herneyse :smiley::smiley::smiley: ) eger nefes alabilen bir yapıda değilse yine terden ıslanırız.

Bu arada bilinenin aksine, termal kıyafetler insanı sıcak tutmaz. vucudun ısı dengesini korur. Durduğumuzda mutlaka daha kalın bir şeyler giymemiz gerekir.

Saygılar.

Hocam Tesekkurler, Verdigininz bilgiler degerli. Iclikten baska onun ustune ben ozel bir kiyafet giymiyordum buda herhalde sizin demis oldugunuz gibi sorunlara neden oluyordu. Birde sizin demis oldugunuz gibi deneyecegim. Bu kiyafetler icin marka konusunda onerebileceginiz bir marka varmidir. Vermis oldugunuz bilgiler icin tesekkur ederim

Terlemeyi durduramayız belki ama terleme sebepli ıslanma ve hasta olmayı engelleyebiliriz.

Markalara gelince. Bu işte çok fazla marka var. Tam anlamı ile bütçe ile alakalı.
Kendi kullandığım markalar,
Nort Face
Salewa
TrangoWorld
Lafuma
Colombia

Saygılar.

meseregan' Alıntı:
Terlemeyi durduramayız belki ama terleme sebepli ıslanma ve hasta olmayı engelleyebiliriz.

Markalara gelince. Bu işte çok fazla marka var. Tam anlamı ile bütçe ile alakalı.
Kendi kullandığım markalar,
Nort Face
Salewa
TrangoWorld
Lafuma
Colombia

Saygılar.
Tesekkurler, Spor magazasindan ben bu markalara ve modellere bir bakayim. Terleme ile ilgili bir sorun yok tabiykide fakat su hasta olma ortadan kalkar ise eger sorunda kalmiyacaktir. Tekrar tesekkurler

İnşallah kardeşim, doğadan mahrum kalmak cidden zor bir şey.

Bahsettiğim markalarında kendi içlerinde bir sürü ayrımı var. Yapacağınız aktiviteye de uygun olması gerekiyor kıyafet. İşi iyi bilen biri size yardımcı olabilir. Outdoor mağazaları personelleri bu işleri iyi bilirler.

Hayırlısı olsun diyelim.

İyi akşamlar.

merhabalar, benimde boy 1.70 60kg dayım. terleyemiyorum ve bir kaşıntı tutuyo gözeneklerimden.pul pul kazımak zorunda kalıyorum. nanoteknolojik diye aldıgım lafuma yada columbia markalarının yaptığını bile düşünmekteyim. pazar malı bile bazen daha yada alşmadık kalçada don durmaz hesabı sanırım.
giysilerin vücüdunuza uygun alınması bence terlemenize biraz çare olur kanısındayım. eminim bir çobanı en nanoteknolojik giysiyle kuşatsan yine yün aba giyecektir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.