Tilt Shifted Fotoğraflar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan berksito Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,626

berksito

Gezenbilir Fotoğraf Grubu
Yer
İstanbul
Web
www.berksarac.com
[attachment=1]

tiltShifted.com dünya üzerinde tilt shift lens ile fotoğraf çeken fotoğrafçıların çalışmalarını paylaştığı bir internet sitesi. Sitede landscape, sport, urban başlıklı üç kategori bulunmakta. Sitedeki yorum opsiyonunu kullanarak görüşlerinizi belirtebiliyorsunuz.

Çok ilginç çalışmalar var, gözatmanızı tavsiye ederim ;)

http://tiltshifted.com/

Nedir bu tiltshift ? http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=27762.0

tiltShifted.jpg

Etiketler
Ynt: Tilt Shifted Fotoğraflar

Bende de bir shift tilt objektif var, basitçe söylemek gerekirse objektifin ön kısmı ile arka kısmı birbirinden bağımsız hareket edebiliyor, aslında yaptığı şey büyük format körüklü makinelerin körük hareketlerini ufak çaplı taklit etmek. Bu körük hareketide bize iki farklı şeyi yapmak için olanak verir. Birincisi normal objektiflerde netlik düzlemi makinanın film yada ccd düzlemine tam paralel ve sabittir, biz diyafram değerini değiştirerek sadece bunun genişliğini değiştirebiliriz. Oysa Shift tilt objektiflerde netlik çizgimizi yada düzlemimizi yatay ve düşey düzlemlerde istediğimiz gibi yerleştirebiliriz. Buda bize normal fotograflarda asla göremeyeceğimiz ve gözün alışık olmadığı gerçeküstü netlikler ve netsizlikler sağlar. Ama benim tecrübelerim bunu yaptığında artık , photoshopda yapmış diyip geçtiklerini gösterdi insanların :smiley:

Bu objektiflerle yapılabilen 2. şeyde daha çok mimaride kullanılan perspektif düzeltmeler. Örneğin bir binanın fotografını çekerken objektifin binaya paralelliğini bozup kadraja sığdırmak için yukarı doğru çeviririz buda binanın yukarı doğru uzayan bir fotografını çekmemize neden olur. Oysa bu objektiflerde bakinanın açısını değiştirmeden sadece objektifi makinadan bağımsız yukarı aşşağı yada sağa sola çekip kadrajı yapabilirsiniz. Tabi sınırsız değildir ufak sınırlar içerisinde kullanılabilir. Çokda işe yarar. Tabi yine günümüzde bu perspektif bozulmaları photoshopdada düzeltmek mümkün olduğundan çok az kişi kullanır.

Omer bey,
paylaşım için teşekkürler, ilginç fotograflar var.. normalde çekemeyeceğimiz.

Kursat bey,
Bina perspektif problemi , benim başımın belası. Photoshop'da yaptığım denemelerde (şuan hangi fonksiyonu kullandığımı hatırlayamıyorum ama) perspektifi düzelttiğim de, bu kez de "nesnenin boyu kısalıyor" idi. yanılıyor muyum? yoksa birşeyleri yanlış mı yaptım?

reha' Alıntı:
Omer bey,
paylaşım için teşekkürler, ilginç fotograflar var.. normalde çekemeyeceğimiz.

Kursat bey,
Bina perspektif problemi , benim başımın belası. Photoshop'da yaptığım denemelerde (şuan hangi fonksiyonu kullandığımı hatırlayamıyorum ama) perspektifi düzelttiğim de, bu kez de "nesnenin boyu kısalıyor" idi. yanılıyor muyum? yoksa birşeyleri yanlış mı yaptım?

Reha Abi

Aslında görmeden bişey diyemiyorum ama , örneğin üst kısmı dar altı gneiş bir bina fotografının üstünü genişletip dengelemeye çalıştığınızda bina alttan kadrajınızın dışına kaymaya başlar. Onun için ya çok az düzeltme yapabilirsiniz yada kadrajın alt kısmında yeterli boşluk bırakmanız lazım. Zaten bu tip photoshopda çekiştirerek yada büzüştürerek yapılan uygulamaların dozu kaçtığında fotograflarımızda dijital kusurlar bozulmalar grenlenmeler gibi şeyler ortaya çıkar. Eğer çok fazla mimari bina vs çekiyorsanız bu tilt shift objektif sizi çok mutlu edebilir. Ama nadiren çekiyorsanız size tavsiyem fazla deformasyon yapmayacak ölçüde bir geniş açı kullanın 28-35 mm civarları ve binanın etrafında boş alan bırakarak ferah ferah çekin. sonra photoshopda düzeltme uygulamasını rahat rahat yapar ve fotografı kadrajlarsınız. Pixel olarak kaybınız olur imaj boyutunuz küçülür ama düzgün bir bina olur.

Saygılar

Selamlar,
Şöyle izah edeyim.. Bir "güzide binamız" ve dikdörtgen prizma olsun , tabii dik duran ( böyle tanımlayalım ki, hatayı tam göstersin mubarek) ...

Malum, yakından çekince (Ki, sokaklardan dolayı daha fazla uzağa gidilmiyor) , bina "piramit" haline geliyor. Düzeltmeye çalıştığımda da "bodurlaşıyor".. Etraf "az önemli" ama binanın düzgün olması çok önemli. Acaba yanlış fonksiyon mu kullandım?

Lens konusunda eminim haklısın ama amatör bir kullanıcı (yani benim için) için pahalı ;-((

Reha Abi sen nerden hangi menüden bu işi yapıyorsun?

Filtre menüsünde Distort-Lens Corrections kısmındakilerle yaparsan bahsettiğin şeyler olmaz.

ekte şimdi hızlıca yaptığım bir örneği koyuyorum.

ham fotoğraf

[attachment=1]

photoshopda perspektifi düzeltilmiş fotoğraf

[attachment=2]

daha iyi etrafı boş ve geniş çekilmiş bir örnek olsa sonuç daha iyi olur burda çok yakından ve boşluksuz çekilmiş olduğundan işlem sonunda binanın tamamını göremiyoruz.

p1.jpg

p2.jpg

Selamlar
benim duzeltmelerim buradan degil idi.. Hakikaten düzeltme çok iyi olmuş. Bu arada Photoshop'ın hangi versiyonu kullanılımalı? reha

reha' Alıntı:
Selamlar
benim duzeltmelerim buradan degil idi.. Hakikaten düzeltme çok iyi olmuş. Bu arada Photoshop'ın hangi versiyonu kullanılımalı? reha

Bilgisayarın kaldırıyorsa en sonuncusu hep en iyisidir :smiley:

64 bit bilgisayarda 64 bit versiyon kullanıyorum ben memnunum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,061
Kayıtlı Üye Sayımız
166,807
Kaydolan Son Üyemiz
karavancı_34

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR