Ynt: Tokat Yemekleri
Hamur İşleri : Çökelekli, Katmer, Cızlak, Haşhaşlı ve Cevizli Çörek, Mantı, Yugurtmaç
Çorbalar : Tarhana , Kuskus, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Gendime Toygası Çorbası
Pilavlar : Keşkek , Mercimekli Bulgur Pilavı, Erişte, Nohutlu Bulgur Pilavı, Pehlili Pirinç Pilav
Yemekler : Yaprak sarması, Cevizli Bat, Bakla Dolması, Patlıcan Pehlisi, Erikli Dolma, Kabak Kabuğu Kavurması, Et Dolması Kurutulmuş biber dolması başlıca yemeklerdir. Ayrıca baharda toplanan ve yemeklerde yapılan bitkiler bulunmaktadır. Bunların genel adı pancardır. Bazılarının isimleri :Kuşağma, haşğaş, beydidili, dikencük, topçuekmeği, aycacuk, efelik, madımak, teke sakalı, yemlik, gazankarası, nivik v.s.
Tatlılar : Zile Pekmezi, cevizli şeker sucuğum ( Köme ), Tırtıl Baklavası, Yufka Tatlısı, Zambak Reçelidir. Ayrıca ilde bolca yetişen kuşburnudan reçel, marmelat, nektar ve kuşburnu çayı da yapılır. Mahlep şarabı yöreye ait bir şarap türüdür.
Tokat Kebabı : Patlıcan, Domates, Biber ve Sarımsak, Patates ve kuzu kuşbaşı et kullanılarak yapılan sadece yöreye has enfes bir yemek çeşididir. Tokat pastırması ve elbiseli sucuğu da yöreye has yiyeceklerdendir.