KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Merhabalar, içi boş olarak satın alıp kendim yapmayı planlanladığım çekme karavanım için elektrik ve güç hesabı konusunda yardıma ihtiyacım var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
Karavanımda kullanmak istediğim cihazlar ve güçleri şu şekildedir;
Not: Hem vantilatör hem gazlı ısıtıcının aynı anda kullanılması gerekmeyecektir elbette ama ben yinede en kötü şartlara göre hesabımı yapmak istedim.
Amacım yazın şebekeden bağımsız sürekli kullanım sağlayabilmek ve kışında münkünse full şarj ile çıkıp 3-4 gün idare etmesi (tabi mümkünse). Eğer değilse kışın buzdolabını çalıştırmayabilirim...
Yazın günlük ortalama 7-8 saatlik bir güneşlenme süresiyle şebekeye ihtiyaç duymadan kullanabilmek için ne kadarlık bir jel aküye, toplamda kaç wattlık güneş panellerine ve en az kaçlık tam sinüs inverter'a ihtiyacım olur?
Şimdiden yardımcı olabilecek herkese teşekkürlerimi sunarım...
Ben size guc/sarj hesabiyla ilgili bir formul yazmak istiyorum bu formulu kullanarak butun gelir ve gider hesabinizi yapabilirsiniz.
V=volt
A=amper
W= guc/enerji
W=V*A
Yani gunes panelinin sarj miktari (current) 7 amp/saat ise ve 12 voltluk bir panel ise saate teorik olarak 12* 7= 84 watt lik guc akuye depolarsin gercekte ise tesisat uzunlugu, kalinligi, ek sayisi vs ye bagli olaral % 10-15 daha az olur.
Akulere gelince mesela elinde 12v, 150 amp/saat aku olsun bu akunun tam dolu olarak depolayabildigi tum enerji 12v*150 amp= 1800 watt tir.
Hesap yaparken her zaman kullandigin cihazin watt degerlerini dikkate alarak depolayabildigin enerji miktariyle karsilastirilmasi dogru yontem olur.
Inverter hesabinda toplamda kullanacagin guc'ten inverterin gucunun % 25 daha buyuk olmasini oneririm.