Ynt: Toyota Hilux Şasesi Üzerine Karavan Yaptırmak Konusunda Fikirleriniz Önerileriniz?
Atilla Bey, Melih Hocam...
Başoğlu karavanı aradım. Henüz ruhsat aşamasına gelmeden, vergi oranlarında zaten durum karmaşık bir hal aldı. Araç ruhsatta 2010 geçiyor. Ben yüzde 84 ötv oranının, karavan faturası üzerinden kesildiğini düşünüyordum ki, fena yanılıyormuşum. Siz zaten biliyorsunuzdur ama ben yeni öğrendim; yüzde 84 ötv, aracın faturası üzerinden kesiliyormuş! Bu durumda, Hilux üzerine en kaba hesapla karavan yaptırma maliyeti:
Araç: 34 Bin (yaklaşık)
Karavan: 15 Bin (yaklaşık)
Ötv: 28560
Toplam: 77560 TL
Ben birazdan çıkıp Çıralı'ya gideceğim ve denize bakıp "biz bu devlete bu kadar vergi öderken, aynı devlet neden bizim hayatlarımızı bu kadar zorlaştırıyor" diye düşüneceğim... 5 yaşından büyük araç alınır, onun üzerine karavan yapılır, problemler tek tek aşılır zamanla... Gelgelelim, yazıktır, günahtır bu vatandaşa. Türkiye, başta akaryakıt olmak üzere, dünyanın vergi oranları en yüksek ülkelerinden bir tanesi. Haftasonu yine Çıralı'daydım. Sahile çekmiş Almanlar yaklaşık 10 tane karavanı... hepsi yepyeni. hayatın tadını çıkartıyorlar. Biraz ilerde de yerli bir çift. Altlarında çok eski bir vw minibüs. Onlar da kamp yapıyor aynı yerde. Diyeceksiniz ki, "Olsun işte, ne güzel trip. Onlar da en azından Almanlar kadar mutludur." Mutlulardı zaten. Bütün gün beraber yedik, içtik, sohbet ettik. Ama kendimizi de kandırmayalım. O yepyeni karavanları, bizim vatandaşımız da hakediyor.
Ruhsat konusundaki eleştirilerinize de, af dileyerek katılmadığımı belirteyim. TUV'e hepimiz her yıl giriyoruz. Ben şahsen, arabama ne yaptırırsam TUV nedeniyle ruhsata işlemek zorunda kalıyorum; o nedenle korkmayın, eğer yasal yollar açık olsa, hiç kimse trafik canavarı olmaz. Aracı karavana çevirdiklerinde, ruhsata işletmek için proje onayı gerekecek. Buna ek olarak, ruhsat işlemleri için de en azından yılda bir kere kontrole girecekler.
Sonuç olarak, sanırım 5 yaşından büyük ikinci bi araç için para biriktirip onu almak... sonra yine para biriktirip, onun içini ya da üstünü karavan yaptırmak... ve bunlar olurken, "allah ömür versin de karavana binmeden ölmeyelim" diye dua etmek gerekiyor. O zamana kadar da pick up ile gezip kamp yapmaya devam.