<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Trakya Yeme İçme Rehberi</b><br />
<br />
Sayın Dalyan,<br />
Çorlu ile ilgili fikirlerinize hala katılmıyorum.<br />
Bir yerin büyük olması, sizce Paris gibi modern yüzü orayı kimlikli bir şehir yapmıyor. Kaldı ki Çorlu'nun modern taraflarına bakarız da, hizmetten yoksun, izbe kenar mahalleler olduğu gerçeğini, Çorlu deresi boyunca sabah akşam bir çevre katliamına tanık oldukları, bunun da Paris dediğiniz Çorlu'da yaşandığı gerçeğini kenara atamıyoruz.<br />
Yemeklere gelince...<br />
Tekirdağ köftesine katılırım, damak tadınızdan farklıdır ama sizin saydığınız bazı lezzetler için de aynı şey düşünülebilir. Onlar da marka olmuşlardır, ama herkes seviyor olmayabilir sizin gibi. Kaldı ki Karadeniz pidesi, bal gibi genellemeler var.<br />
<br />
Türkiye'de doğu karadeniz balları gibi özel ballara Kırklareli'nin sınır köylerinde raslarsınız. Son 5-6 senedir o kadar çok üretici buralarda üretime başlayıp, tahlil sonuçlarında değerli sonuçlara ulaşmıştır ki, göz ardı edemezsiniz. Büyük de çeşitlilik gösterir. Örneğin Demirköy-İğneada-Sislioba-Yeşilce vb... yerleşimlerde çok değerli ballar üretiliyor. Kütük balı da denen meşe balı, Istrancaların zengin florasının çiçek balları, sonbahar üretiminde sarmaşık balı denilen ballarını denemenizi öneriyorum. <br />
<br />
Tekirdağ köftesini kenara koyun, Keşan'ın satır etini çok güzel yapan mekanlar var. Malkara-İpsala gibi yerlerde çok lezzetli ve yöresel kimlikli kaşarlı köfteyi denemelisiniz. Hayrabolu'da papuç köfte, Kırklareli'nin katıksız Kırklareli köftesi kendi yörelerine kimliklidir. Keza Ahmetbey köftesi kendi ismini dile düşürmüştür.<br />
<br />
Çevirmecileri saymakla bitiremeyiz. En yakın ve lezzetlisini Sütlüce'de bulursunuz. Ama Trakya'nın pek çok köşesinde çok lezzetle yapılır ve bunun için gezen bizler gibi azımsanmayacak kalabalıklar var. Bir şey bilmiyor olamazlar diye düşünüyorum.<br />
<br />
Balık konusunda haklısınız. Balık restaurantlar hep daha üst tabakayı hedefledikleri için orada bir ticaret işler. Hele hele balıktan anlamıyorsanız yandınız. Ama Enez-Keşan sahillerinde, salaş mekanlarda çok daha lezzetlilerini bulursunuz. Şaşılacak bir durum ama İpsala gibi denizden uzak, Meriç nehri kıyısındaki küçük bir ilçenin yöre mutfağında balık yemekleri baş sıradadır. İddia ederim en lezzetli balık çorbasını ( Meriçten tutulan balıklardan yapılıyor ) bu ilçedeki küçük bir esnaf lokantasında tatmıştım ve 24 saat çorba çıkartan bir mekandı. çanakkale, balıkesir, Edirne,İstanbul gibi yerlerden haftanın belirli günleri bunun için gelen kalabalıklar bilirim.<br />
<br />
Keşanda Çorbacızade Rumeli çorbalarını mutlaka deneyin. Vize'nin Pazarlı köyünde Doğa Restaurant ısırgan otu çorbası ile kendi yöresel lezzetlerinin peşinden gidiyor senelerdir. Sergen'in boşnak kasapları, Yenice'nin salaş et-çevirme lokantaları, sucukları, kavurmaları, sızdırmaları hep bu yöreye dairdir.<br />
<br />
Çorlu'da birşey bulamazsanız Trakya'nın pek çok yerinde raslayabileceğiniz ( Keşan, Malkara, İpsala, Enez, Edirne, Havsa vb...) ciğer sarmayı Saydanlar'da tatmanızı tavsiye edeyim. Hala yapıyorlar mı bilmiyorum ama Elbasan tavayı burada bulamazsanız Edirne, Malkara, Keşan gibi Edirne mutfağı ürünlerine yer veren esnaf lokantalarında bile bulabilirsiniz.<br />
<br />
Kırklareli'nin hardaliyesi, Tekirdağ ve Gelibolu'nun peynir helvası, Hayrabol ( Hayrabolu ) tatlısı hep kimlikli ürünlerdir.<br />
<br />
Bence en korkulacak şey mutfağın tek tipleşmesi ve sanayileşmesi ile ürünlerin ambalajlara-kutulara girip mutfağımıza ulaşmasıdır. Kendi mekanında, ustasının elinin maharetiyle demlenmiş lezzetleri, marka olmuş ama ticarileşmiş üretimlere değişmem açıkçası.</div>