Türkiye'yi Rezil Eden Rehberler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kaşif Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,238

kaşif

Hakan Özkaya
Yer
İstanbul
Web
www.dogakolik.com
Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12894549.asp

9 Kasım 2009

İngiltere ve ABD’nin en önemli 20 rehberinin kitabında, “Ülke yankesiciler, jigololar, kocasını aldatan kadınlar, üç kağıtçı taksicilerle dolu” anlatımlarından geçilmiyor

Turistlerin ellerinden düşürmedikleri rehber kitaplarda Türkiye ve İstanbul hakkında ilginç uyarılar yer alıyor. Vatan Gazetesi'nden Jan Devletoğlu, aralarında Culture Smart, Lonely Planet, Rough Guide, TimeOut, Frommer’s gibi İngiltere ve ABD’nin önde gelen rehberinin bulunduğu 20’ye yakın Türkiye ve İstanbul tanıtım rehberini inceledi. Geniş bir yazar, gazeteci, serbest rehber ve seyyah-yazar tarafından hazırlanan yazılarda şu bölümler yer alıyor:

İSTANBUL

Independent gazetesinin en iyi kent rehberi olarak tanımladığı TimeOut İstanbul’u şöyle tanımlıyor: “İstanbul çeşitli bir meze tabağı gibi farklı ve karışıktır. Kentin üzerindeki gizemli örtüyü kaldırın altından bir başka örtü çıkar. 2 bin 700 yıllık binbir örtü vardır karmaşık ve kanlı tarihinin altında.” ’Genç Türkler ve eski alışkanlıklar’başlığı altında genç kuşak şöyle tarif ediliyor: “Kim bilir kocasına akşam yemeği pişirmek için koşar adımlarla eve yetişmeye çalışan genç kadın tüm günü sevgilisiyle birlikte geçirmiştir.”

TAKSİLER

“Gideceğiniz yönü biliyorsanız şoföre tarif ediniz bilmiyorsanız en uzun yoldan gideceğinize hiç şüpheniz olmasın. Paranızı uzatırken yem olmamaya dikkat ediniz bazan 10 YTL alan şoför el çabukluğu ile parayı değiştirip 1YTL verdiğinizi iddia edebilir. O nedenle paranın üstünü aldıktan sonra parayı veriniz. ”

TEK KADINLAR

Yalnız seyahat eden kadınlara tavsiyeler bölümünde şöyle yazıyor: “Sultanahmet çevresi kazanç sağlamak için duygu sömürüsü yapan profesyonel jigololarla doludur. Jigololar özellikle varlıklı ve heyecan arıyor izlenimi veren az çekici tek kadınları ağlarına düşürmeye çalışırlar.”

YANKESİCİLER

“Turist gibi görünmemeye çalışın çantanıza sıkıya yapışın. İstasyonlarda bilet alırken paranızı önceden hazırlayın sürtünen kişilerden, yanınıza yaklaşan cazip-çekici veya karaçarşaflı kadınlardan Oliver Twist romanındaki çocuk karakterlerinden ister kadın ister erkek olun mutlaka uzak durun”

CİNSEL TERCİHLER

“Eşcinsellik yasal olmasına rağmen cinsiyet ayırımcılığı dar görüşlü erkekler arasında çoğunluktadır. D0indar kesimde en masum kadın erkek dostluğu bile yanlış algılanır. Tüm batılı kadınlar bu kesimin gözünde fahişedir. ”

TUVALETLER

“Türkiye’de iki çeşit tuvalet vardır. Geleneksel ve Türk tuvaleti. Geleneksel tuvaletin arkasında bir boru uzanır. Ancak bu boruyu açıp kapatmak düğmesine ulaşmak bazan çok zordur. Korku verici Türk tuvaletini kullanmak ise alışkanlık ve ustalık ister. İki ayağınızı işaretli yere basıp ortadaki deliği ortalamanız gerekir. Az sağa veya az sola kaçarsanız olumsuz sonuçlar doğar. Bayanlar eteklerini toplarken dikkatli olmalıdır.”

Etiketler
Ynt: Türkiye'yi Rezil Eden Rehberler

Teşekür ederiz Hakan bey de merak ettim şimdi Hiç mi iyi bir atarfımız yokmuş. Ya da şöyle mi demeliyim .Onlar bize çamur atacaklar kadar mı iyiler?

iyi tarafımız olsada malesef hep kötü taraflarımız ön plana cıkıyor bizde işimizi daha titiz yaparsak onlara bunları yazacak fırsat vermemiş oluruz

Ben turizimciyim uzun süre bu sektörde çalıştım. Üzülerek yukarıdaki açıklamalara katılıyorum hatta buraya yazılmayan tanık olduğum daha çok konunu buraya ekleyebilirim.

pesehodka' Alıntı:
Teşekür ederiz Hakan bey de merak ettim şimdi Hiç mi iyi bir atarfımız yokmuş. Ya da şöyle mi demeliyim .Onlar bize çamur atacaklar kadar mı iyiler?

Çamur atmak mı ??
Hangi madde gerçeği yansıtmıyor söyleyebilir misiniz ? Hangisi abartılmış ? Tamamen gerçek dışı ?
Ben cevap vereyim. Hiç biri..
Böyle kendimizi sütten çıkmış akkaşık sanmaya devam edip, herkes bize çamur atıyor dersek malesef aleyhimize bu tarz daha çok şey yazılır..
Malesef toplumumuz eğitimsiz, insani özelliklerimizi de gün geçtikçe kaybediyoruz.
Toplumumuzda bu tarz insanları düzeltmeye çalışmamız gerekirken, söz konusu yabancılar olunca hatalı olduğunu bildiğimiz şeyleri bile savunuyoruz.
Türk insanında bu kompleks olmamalı. Ama bu da başarısızlığın, tembelliğin bir sonucu.

Gerçekten turistleri ilgilendirecek kültürel bir bilgi..

doğru tespitleri yapmışlar ,15 yıldır bu sektörün en altından en üstün kadar her yerini bilen birisi olarak ,amcalar doğru tespitleri yapmışlar , hangisi yanlış önce kendi aramızda tartışıp doğruyu bulalım ,bulalımki ,doğrular ortaya çıksın ,tabi abartmadan

bırakın ya yazılanlar doğruymuşmuşmuş ! önce kendi edep ve insanlarını araştırsınlar ...
gelsinlerde insanlık görsünler , bir turisti evinde krallar gibi ağırlamayacak türk ailesi varmıymış ...
aç kalsınlarda yemek bulabiliyorlarmı kendi ülkelerinde , başları sıkışsın komşulukları nasılmış görelim ...
arkadaşları dostları için ölüme gözü kapalı gidiyorlarmıymış .
türk kadınına laf eden bu ş....sizler kendi analarından çokmu eminlermiş
yankesicilere kurban olsun onlar , hiç değilse kafalarına sıkıp paralarını almıyorlar , önce kendi ülkelerinde yaşanan gasp şekillerine baksınlar ...
daha çok yazacak şey varda neyseee
bu işin içinde olduğunu söyleyen arkadaşlarım abilerim , mola versinde insan içine çıksın biraz , baksınlar gerçekten o kadar aşşağlık bir milletmiyiz !!!

sevgili mirkan bey olaya bakış açınız çok farklı, ilginç, yazdıklarınızı okudum üzüldüm açıkcası ,o rehber kitaplardan birini alın okuyun bakalım başka neler yazıyor türk halkı ile ilgili veya okudunuzmu ,yardımseverlik, misapirverlik, tarihi yerler ,yemek kültürümüz hakkında neler yazılmış bir kaç kendini bilmezin yazdığı abuk sabuk yazıları ,bir topluma mal etmek çok yanlış olur bence ,ama yanlış varsa bunları tartışalım demiştim ben, siz anlamamışsınız anlaşılan ,demekki hiç yanlışımız yokmuş , gerçekten tebrik ederim sizi ,bu yazılanlar ( türk kadını kısmı hariç ), hepsi doğrudur ,hangisi yanlıştır birde siz söyleyin, bu yazılan yazılardan en az bir tanesi ,ülkemizi görmeye ,güzellikleri yaşamaya ,gelmiş yabancı misafirlerimizin başına gelmemişmidir sizce ? , bu arada mirkan bey bizler zaten insan içindeyiz meslek icabı . bu yazılan şikayetlerden her gün en az 10 tane duyuyor yaşıyor ,görüyoruz ,isterseniz bir gün buyrun ,bir çayımı için ,sizde yaşayın bizle beraber ,bakalım ne düşüneceksiniz ,

hocam asıl siz beni anlayamamışsınız yazılanların hepsi istisna olarak yaşanmış olabilir doğrudur ...
benim söylemek istediğim bu kadar adi bir millet değiliz ... önce kendi ülkelerindeki suçu fuhuşu adiliği kahpeliği kalleşliği araştırsınlar biz böyle bir milletiz desinler , sonra çamur atmaya kalksınlar ...
sen bunlara göz yumarsan ben bunlara göz yumarsam gelir tepemize s...lar af ederisn .
istanbul f...şe , taksiciler ş...siz , dul kadınlar jigolo peşinde , çarşaflı kadınlar mendilci çocuklar hırsız , erkekler yobaz , tuvalet adabımız çok kötü ... bu mudur yani Cihan abi yapma gözünü seveyim benim yaşım 23 biz bu vatan için can veriyoruz emek veriyoruz şu durumda ve psikolojide bu tarz aşşağlık eleştirilere sert tepki gösteririz gösteririm ...
bir millet bir devlet böyle eleştirilemez eleştirilmez ...

abim kusura bakma hatam varsa affola ...

sakın yanlış anlama abimm sözüm size değil , bu karalamayı yapanlara ...

mirkan kardeşim bizim böyle bir millet olmadığımızı bizler zaten biliyoruz , asilliğimiz,misafirpeverliğimizi bilmeyen yoktur ama birazcıkta kendimize özeleştiri yapmak lazım elmalar armutlar karışmasın ,yazdıklarına ,yazı şekline ,ve tavır aldığın düşüncelerinin bazılarına katılıyor senin gibi düşünüyorum ,zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde ,gerilmemiz gayet normal ama tekrar söylüyorum turist olarak bu ülkeye gezmeye gelmiş veya bu ülkeye para kazandıracak ,insanların yaşadıklarını gerçekten duysan ,bizim gibi gözlerinle görsen , nefret edersin ,bizler bu işten ailelerini geçindiren evine ekmek götüren insanlarız ( turizm sektörü) bu sektörü baltalayan ,kötü ,rehberler,taksiciler,turizmciler,otelciler vs vs olacaktır,önemli olan şey yanlşları bulup düzeltmek,yanlış yapanları aramızdan temizlemektir ,yoksa bu rehper ,kitaplarda, böyle yazmış diye ,böyle olmuyor merak etme, birazcık özeleştiri bizlere bir şey kaybettirmez ,etrafına bir bak ,gezdiğin yerlere ,bir yabancı gözüyle bak bakalım neler göreceksin ,kesinliklede ne demek istedeğimi göreceksin ,yoksa kimsenin bir şeylere göz yumduğu filan yok, gözlerinden öperim

abicim bende biliyorum çürük insanlarımız çürük zihniyetlerimiz olduğunu , ama bunu bu şekilde çözemeyiz hatta hiç çözemeyiz ne yapacağız taksicilerimi tokatlıyacağız tek tek insanların zihniyetlerinimi değiştireceğiz , öyle bir kanun öyle bir güç dünya üzerinde varmı ? her hasatda bozuk mal çıkacaktır ne yaparsak yapalım ...
ben bıktım bu rehberlerden yazılan kitaplardan çekilen filmlerden gece yarısı expreslerinden biz bu değiliz kabullenmemeliyiz ... suçu ne olursa olsun her ananın evladını savunduğu gibi vatanı milleti savunmalıyızki başkalarıda gelip siz şöylesiniz siz böylesiniz diyememeli , ki biz büyüyelim daha ileriye gidelim ...

ellerinden öperim Cihan abim ... gerçekten seni anlıyorum ama benim fikrim zihnim bu .

Londra'da havaalanından indiğinizde yanınızda bozuk para yoksa taksiye binmeyin. Dövmekten beter ediyorlar.
Fransızca bilmiyorsanız Paris'e gitmeyin. Sizi anlamaya çalışmıyorlar. Siz fransızca bilmelisiniz..
Barcelona'ya giderseniz mutlaka yemek yemeniz gereken yerlerin listesini daha önce gidenlerden edinin. Yüksek ihtimal aç kalabilir, yada midenizi bozabilirsiniz.
Ayrıca yurt dışında kredi kartınızı kullanırken dikkat edin kopyalanma riski çok çok fazla!

------------

Bunlar benim değil Londra-Barcelona ve Paris de yaşayan kardeşimin görüşlerinden sadece 1-2 tanesi..

Ayrıca ülkemize gelmiş ve yaşadıkları her dakikadan memnun kalmış 100lerce yabancı arkadaşım oldu.

İstanbul'lu değilim ben. İstanbul'a taşınmadan önce en bildiğim şey ister yerli ol ister yabancı gideceğin adresten emin değilsen taksiciler seni dolaştırır.. Ama 10 senedir bu taksicilerin nedense hiçbiri ile karşılaşmadım ben. İstanbul'a ilk taşındığım günler dahil.
Kapalı çarşıya gidin. Esnaf iyi iletişim kurabilmek (ve elbette satış yapabilmek ) için pek çok dil konuşuyor.Onların bizi anlamasını beklemiyor onların dilini konuşmaya çalışıyoruz.
Ege ve akdenizde yabancı turist kafilelerine yerli turistlerden fazla iskonto uygulanıyor Erken rezervasyon deniyor adına. Ama yerli turistin öyle heryıl şu zamanda tatile çıkacağım deme lüksü olmadığı için tatili de pahalıya geliyor.
Turistik olduğunu ortaya sürüp Türk insanını almayan oteller, hamamlar var. (Turistler rahatsız oluyorlarmış.. Benim ülkemde benden!!! )

Tek kadınları sultanahmet çevresi için uyarmışlar Uyarı mı yönlendirme mi acaba Sırf bu amaçla gelen kadınları hiç okumuyorsunuz sanırım yabancı forum sitelerinde
Yankesiciler Türkiye'ye has zaten. Amerika da, Avrupa da hiç yankesicilik olayları görülmüyor değil mi ;D
Eşcinsellik yadırganıyormuş dini kesimlerde.. Dindar bir hristiyan yada dindar bir yahudi çok mu farklı yaklaşıyor bu duruma da bizde olunca yadırganmak oluyor.. Pederleri (rahip de olabilir emin değilim) evlenmeyen, rahibeleri siyah uzun elbiseler giyip Allah ile evli olan Caaanım Batılı insanı değilmi yüzyıllarca din adına insanlara işkence yapıp engizisyon mahkemelerinde yargılayan, cadı diye yakan, giyotin ile kafalarını uçuran

Ve tuvaletler..
Surlarının tepelerindeki deliklerden aşağı tuvaletlerini yapıp, taharet nedir bilmezken onlar, bizde tuvalet vardı. Tuvalet kültürününde bizden onlara geçtiğini bilmiyormusunuz?

Çürük elmalar her ülkede var. Ama bu ülkede herkes çürük elma demek değil.
Önce dönde aynaya bak derler insana..

esra hanım yazdıklarınıza katıldığım yerler var doğrudur ,pariste servis için 15 dakika beklersiniz ,önünüzdeki kültablanızı boşaltmazlar ,londrada taksiciler bozuk para için kıyamet koparabilirler ,hatta suratınıza bile bakmazlar ,işte benim anlatmak istediğim konuda buydu ,sırf eyfel kulesi var diye ,yılda milyonlarca ziyaret çeken bir ülkede turizm gelirleri ve ziyaretçi sayısı bu olursa ,böyle şımarık davranabilirler ( tasvip etmiyorum) ,keşke güzel ülkemde milyonlarca turist gelsede bizde şımarsak ,gelenlerin suratına bakmasak,fiyatlarımız istediğimiz gibi ayarlasak ,veya yüzlerine bakmasak ,işinize gelirse gibi ,ama gerçek bu değil ,inanın bana ,antalyada otellerin hamamlarına türkleri almamışlar ,veya otellere türkleri almamışlar gibi söylemler gerçekten şehir efsanesidir ,böyle bir şey ben görmedim ,en azından kendi çalıştığım otellerde veya arkadşlarımın otellerinde ama hamamlarda bir takım olaylar yaşanmıştır doğrudur ,çünki erkeklerimiz yani bizler grup halinde hamamlarda izleyici olarak rahatsızlık verdiğimiz için , almamışlardır,veya o an için uyarımışlardır , yabancı ve yerli turist kafilelerine farklı fiyat uygulanıyor çünki arz talep meselesi , ama bu söyledikleriniz 5-10 sene evveldi artık oda kalmadı , artık erken rezarvasyon sisteminden faydalanan binlerce türk ailemizde var ,hatta yabancılardan çok daha ucuza kalanlarda var , çürük elma doğrudur her ülkede var bizdede bende bundan bahsediyorum ,rehber kitaplar bağlayıcı değildir ,1-2 gezgincinin yaşadığı turistlik gezilerinin notlarıdır sadece ,hatta çoğu zaman pek ,itibarda görmezler ,bence üzerinde bu kadar konuşulmaya bile değmeyecek konulardır ,bildiğim ve mesleğim olan turizm hakkında ,aydınlatmaya çalıştım.