Vibram Taban

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan manowargs Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,231

Etiketler
Ynt: Vibram Taban

vibram tabanlar aynı araba lastikleri gibi çok çeşitlidir. Hangi model ayakkabıda ne tip bir taban yapısı olduğunu söylerseniz size yardımcı olabilir.
Bugün Merrel'de vibram taban kullanıyor La Sportiva'da...
Ama ikisinin de amacı farklı...
Bu sebeple taban hangi ayakkabıda yer alıyor bu da önem arz ediyor.

Merhabalar,
Önce Vibram ve tabanlarla ile ilgili kısa bir bilgi vereyim.
Bundan 15 sene kadar önce krampon takılabilen ağır sınıf ayakkabıların çoğunda Vibram taban kullanılması nedeniyle Vibram ayakkabı kelimesi bu sınıf ayakkabıları temsil eder hale geldi. Vibram temelde ayakkabı tabanı üreticisi ve günümüzde tabanları plastik botlardan, sandaletlere ve hatta kaya tırmanış ayakkabılarına kadar çeşitlilik gösteriyor.
Tabanlar genelde kullanılacakları zemine göre farklı dayanıklılık, tutunma ve taban desenlerinde üretiliyor. Tutunma ve dayanıklılık birbiriyle tamamen ters ilişkisi olan iki kavram. Tutunmanın (kuru zeminde) artması için tabanda kullanılan kauçuk bileşiminin daha yumuşak ve esnek özellikte olması gerekir ki bu da dayanıklılığı azaltır. Taban deseni ise genelde daha bozuk zemin için daha derin diş yapısı şeklindedir.
Normal kauçuk tabanlı ayakkabıların (Vibram ya da başka markalar) hiç birinin buz üzerinde tutunabilme özelliği yoktur. Daha derin dişli dağ modelleri sert karda daha iyi tutunabilir ama cam buz üzerinde her türlü taban ile kayarsınız. (istisnai olarak alt kısmında katlanabilir metal çivileri olan bir kaç kar modeli ayakkabı var fakat doğa yürüyüşleri için uygun değillerdir)
Islak zeminde tutunma özellikleri de diş yapısı ve kullanılan kauçuk ile ilgilidir. Fakat pürüzsüz bir zeminde (fayans, düz bir kaya) ıslak koşullarda yine her tip taban kayacaktır.
Hem buz hem ıslak pürüzsüz zeminler için ayakkabı tabanının daha az kaymasını sağlayacak bir yöntem ne yazık ki mevcut değil. (Buzlu zeminde çivili ayakkabı altıkları ya da dağcılık için üretilmiş buz kramponları kullanılabilir)
Asolo Voyager modelinde kullanılan Vibram taban, patika yürüyüşleri, çamurlu zeminler, az yük ile taşlık zeminde kullanım için uygun bir taban fakat sert kar için diş yapısı yeterince derin değildir. Islak zeminlerde ise orta üstü performans gösteren bir taban ama bahsettiğim gibi ıslak ve pürüzsüz zeminlerde kayacaktır.
Saygılarımla,

ne kadar yardımcı olur bilmiyorum ama geçen discoveryde bear grylls buzullarda yokuş çıkmaya çalışırken sürekli kayıyordu oda ayakkabıya çorap geçirip öyle çıktı ;D ;D ;D

herkese çok teşekkurler

evde merrel in bir botunu aldım gore tex vibram taban arasıra şehirde giyeyim dedim yağmurda ayakkabı betonda kayıyor.dağa bayıra götürmek kısmet olmadı daha maşallah taş gibide duruyor onun için gittim ecco aldım altı lastik öztürkçe ile hatta amerikadan getirttim o kaymıyor oda gore tex fakat bu vibram tabanı duyunca vazgeçiyorum şehirde betonda kayar diye hani arasırada çaka yapmak istiyor yani outdoor tip gibi lerden nacizane durum merkezde

selamlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,931
Kaydolan Son Üyemiz
mcmehmet

Çevrimiçi üyeler

Geri