Vitara JLX Roofrack

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dino967 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,512

dino967

Selam olsun Suzuki dostu doğa severlere
Yer
Bursa
Yapım aşamasında henüz siteden haberdar olmadığımdan fotoğraflayı düşünmemiştim,profesyonel üretim düşüncesinde olmadığımdan da projelendirmedim.Ancak gelen sorular üzerine mevcut durumu,fotoğraflar ile detaylandırarak faydalı olabileceğime inandığımdan burada sizlerle paylaşmak istedim.Faydalı olması dileklerimle ;)

[attachment=1]

Önde bulunan tavan üstü aydınlatmalar,ekonomik olması amacıyla,oto elektrikçilerinden temin edilebilecek forklift farlarıdır(adedi 15-20 TL.),ampulleri farklı beklentiler için değiştirilebilir ;)

[attachment=2]

Etiketler
Ynt: Vitara JLX roofrack

Bu yola iten sebep, piyasada aracın orijinalliğini bozmadan ve mümkün mertebe ihiyaçlarımı görebilecek sağlamlıkta bir port bagaj bulamayışımdı.Bulabildiklerim ya amaca uygun nitelikte değildi yada maliyeti kabul edilebilir boyutlardan çok uzaktı.Net üzerinde yaptığım uzun süreli araştırmalardan sonra,Vitara için üretilmiş tavan atkılarını(bağlama) sipariş ettim.O günün koşullarında 300 TL. ancak pratik olması ve tek anahtarla port bagajı 10 dk. içinde demonte etme imkanı sunması nedeniyle düşünmeden sipariş ettim :smiley:[attachment=1]

[attachment=2]

Tavan atkıları, bagaj ağırlığını tavana 4 noktadan bağlıyordu ve üretici firma 90 km. hızın aşılmadığı durumlar için,70 kg. ağırlığın güvenle taşınabileceğini açıklıyordu.O halde yükün tamamını atkılara vermek yerine sepetin altına yapılacak iki ilave atkı ile bagajın toplam ağırlığı araç tavanına 8 noktadan verilebilirdi.Bu uygulama hem taşıyıcıların bağlantı ayaklarına düşecek yükü azaltacak hem de tavan bagajının taşıma kapasitesini arttıracaktı.Gereken atkı ilaveleri 20X20 mm. 2,5 mm. etli kare profilden yapıldı.Mevcut kapasitesi,araç durağan halde iken 210 kg.a çıktı(test edilmiştir).Hareket halinde iken 100.kg ın üstüne çıkılmamasını tavsiye ederim.

[attachment=3]

Ynt: Vitara JLX Roofrack

[attachment=1]

[attachment=2]

Bu fotoğrafta net olarak göründüğünden hatırlatma gereği duydum,tavan bagajının altına yapılan pabuçların uçlarında tavanı ve boyayı zedelememesi için su tutmayan(suyu bünyesinde barındırmayan),kauçuk ya da lastik türevi malzeme kullanılması yerinde olacaktır.Pabuçların montaj esnasında tavan su oluklarını kapatmamasına dikkat edilmelidir :smiley:

Bu iş aslında haute couture oldu ama standardize edilip,diğer marka araçlara da uygulanabilir.Sepetin zemini galvanize 0,80 mm. kalınlığında delikli sacla kaplandı,önerim,sepetin kaba kaynak işleri tamamlandıktan sonra,zeminine göre kesilmesi ve alttan sarı kaynak ile tavan atkılarına kaynatılmasıdır.Kaynak ve kaba işler bittikten sonra profillerin içerine su girebileceği veya "terleme" nedeni ile kapalı kesitlerde oluşan suyun tahliyesi için profil mukavemetini bozmayacak birkaç noktadan 3 mm. çaplı matkap ile tahliye delikleri açılmalıdır.İmkan dahilinde tavana monte edilmeden önce fosfat+kataforez kaplanması,son aşamasında siyah akrilik fırınlı boya ile boyanması,korozyon dayanımını arttıracaktır.Tüm bu işlemlerden sonra,profil içlerine,daha önce açılan tahliye deliklerinden wax da uygulanabilir :smiley:

yazargezeryolçizer' Alıntı:
Resimlerden gördüğüm kadarıyla çok başarılı bir uygulama olmuş.

Teşekkürler üstat, Vitaralar tavan geometrisi kendine özel araçlar,bu nedenle aracın tavanına orjinalliğini bozmadan ve beklentilerimi karşılayacak bu uygulama ile çözüm bulabildim :smiley:

ecirman' Alıntı:
Bencede çok güzel olmuş.Hemde fonksiyonel.Ellerinize sağlık.

Ayrıca yaptığınız işi paylaştığınız içinde çok teşekkürler...

Nezaketinize ben teşekkür ederim üstat,Niva için uygulaması çok daha kolay ve eknomik,piyasada bulunan pek çok bağlantı elemanı,cam üstü su oluklarına göre tasarlanmış,Niva su olukları da aynı şekilde :smiley:

MK51' Alıntı:
Çok başarılı bir üretim olmuş. Paylaşım için teşekkür...

Nezaketinize ben teşekkür ederim,Mustafa Abi,keşke zamanında paylaşımı düşünerek projelendirseydim :smiley:

ya hocam 300 tl sipariş verdim dediniz roofrack ı,nereden sipariş ettiniz yazar mısınız lütfen çok ihtiyacım var.

Erdin bey ellerinize sağlık, çok hoş gözüküyor tavan sepeti.
Bahsettiğiniz fosfat+kataforez kaplanmasını nerede yaptırdınız ve maliyeti ne oldu? Mümkünse bir de fırın boyanın maliyeti lütfen. Ben sprey boya kullandım ancak pek hoşuma gitmedi.
Bir de tavan sepetinin ağırlığını ölçme imkanınız olmuş muydu?
Selamlar.

schweps' Alıntı:
Erdin bey ellerinize sağlık, çok hoş gözüküyor tavan sepeti.
Bahsettiğiniz fosfat+kataforez kaplanmasını nerede yaptırdınız ve maliyeti ne oldu? Mümkünse bir de fırın boyanın maliyeti lütfen. Ben sprey boya kullandım ancak pek hoşuma gitmedi.
Bir de tavan sepetinin ağırlığını ölçme imkanınız olmuş muydu?
Selamlar.
Teşekkürler Şenol Bey,işim olduğu için Karsan'da yaptırdım kaplamaları ve boyayı.Bulunduğunuz yerde sanayii sitelerinde otomotiv ya da beyaz eşya sektörüne çalışan kaplamacılar mutlaka vardır,buralarda uygun fiyatlara yaptırabilirsiniz(tahminim 80-100 TL.yi geçmez,tanıdık bulabilirseniz,ücret bile talep etmeyecekleri bir maliyeti var biliyorum).Fırın boya olmak zorunda değil,UV dayanımına sahip akrilik boya ile kendiniz de boyayabilirsiniz,spray boyanın uv dayanımı olmadığından güneş ışığı altında sanki yakılmış gibi bir görüntüye bürünüyor.Ağırlığı 14 kg.,ancak 210 kg. taşıyabildiği gözönüne alındığında uygun bir ağırlık.Ben kullanım esnasında(hareket halindeyken) 50 kg.dan fazla yüke gereksinim duymadım ama fotoğraf çekmek yada yarışları izlemek için ort.90 kg.lık 3 kişi rahatlıkla kullanabiliyor.
Selamlar :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,058
Kayıtlı Üye Sayımız
166,805
Kaydolan Son Üyemiz
huseyin.sami.sari@gm

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR