VW BAJA BUG YAPMA FİKRİ...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kabasakal73 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,135

kabasakal73

Duster'cı olduk gari :)
Yer
SÖKE
Merhaba Arkadaşlar,
Son 3-4 senedir offroada merak sarmış biri olarak kafamda aşağıdaki gibi bir araç ortaya çıkarma projesi var.
Türkiyede örneklerini pek de görmediğimiz ama özellikle amerikada 60'lı yıllardan beri pek çok örneği ortaya çıkan bir araç bu.
Şuan hem iş hem de eğlence için tek araç olan ssangyong actyon sport 4x4 kullanıyorum.
araç ile ilgili problemim yok, çok güçlü, rahat ve eğlenceli bir araç. ama arazide kullanırken altını vurmak, bir yerlere sürtmek yada dalların çizmesi falan tabiri caiz ise içimi cız ediyor. daha önce dodge s100 4x4 ve samurai 4x4 kullandım. tüm bunlara hiç aldırış etmiyordum desem yeridir. İlk arabam 1302s düzcam bir vosvostu ve türkiyenin yarısını hiç yolda bırakmadan ve eğlenceli olarak gezdim.
parçası ucuzdu, basitti, biraz anlayan birisi olarak çoğu şeyini yapmak için sanayiye gitmem gerekmiyordu.
bu sebeple öncelikle bu araç için karar kıldı diyebilirim.
73 ve üzeri model bir araç almayı (bombeli cam) düşünüyorum.
1300 yada 1600 motordan hangisi denk gelirse fark etmez.
usta arkadaşlar var ise onlara danışmak isterim ön takımları daha eski modellerdeki torsiyonlu modele çevrilebilir mi?
yükseltme için torsiyonları sıkışıtırmak ne derece güvenli olur?
torsiyonları sıkıştırıp daha uzun amortisör ile desteklemek arazi kabiliyetini arttırır mı?
at lastik ve resimdeki gibi yarım çamurluk ile günlük kullanım için de düşünüyorum.
tabi muayene zamanı tam çamurluk bulup muayeneden geçirmek düşüncesindeyim.
ayna mahruti oranları motoruna göre 3.875 ile 4.375 arasında değişiyor.
bu da ayna mahruti tablosunda 27 ve 30' arası lastiklere denk geliyor.
beygir gücü düşük olan bir araç olduğu için 27 - 30' arası lastiği sorunsuz çevirir mi kafamdaki diğer soru bu?
acaba motora ağır gelir de motoru yada devamlı olarak debriyaj baskılarını yermiyim?
bir de judson supercharger ile destekleme düşüncem var. üretici firmaya bir kaç mail attım ama dönüş olmadı.
eğer arabayı alır da projeye başlarsam almanyadaki arkadaşlarımdan konu ile ilgili yardım isteme düşüncesindeyim.
Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.
merak edenler için; youtube'a vw baja bug yada how to build vw baja bug yazarlarsa karşılarına bir çok yapım videosu yada
offroad videosu çıkacaktır.
selamlar

Picture027.jpg

29860520010_large.jpg

Hot-Bug.jpg

Ynt: VW BAJA BUG YAPMA FİKRİ...

üstadım tebrik ederim kalp kalbe karşıymış aynı saatlerde bende aynı şeyi internetten araştırıyordum :smiley: yaylada köyde atv yapim diyordum son fikir karar olarakta vw 1303 lerden yapmaya niyetlenmiştim şimdi yazdığını görünce dejavu yaşadım

oguz28' Alıntı:
üstadım tebrik ederim kalp kalbe karşıymış aynı saatlerde bende aynı şeyi internetten araştırıyordum :smiley: yaylada köyde atv yapim diyordum son fikir karar olarakta vw 1303 lerden yapmaya niyetlenmiştim şimdi yazdığını görünce dejavu yaşadım

teşekkürler Oğuz,

yazdıklarıma ekleyeceklerin yada var ise bekliyorum. birlikten güç doğar :smiley:

selamlar

Ben özellikle offroadda kullanmak için düşünüyorum, ama küçük araç olduğu için icabında şehiriçinde de kullanabilmeliyim.
benim pikap bazen çok büyük geliyor. bizim buralarda geniş caddeler yok
genelde caddeler bile sokak kadar yani 1 şerit.
1303'ün 4x4 yapılanlarını inceledim. genelde willys yada cj şasesi üzerine oturtulmuş kasadan ibaret.
sadece bir tane gerçek 4x4 kaplumbağa gördüm. o da brezilyada yapılmış.
ayrıntılı videosu vardı youtubeda. ama arazi şanzumanının nasıl bağlandığını falan göstermiyordu.
arkadan motorlu ve 4 tekeri de patinaj çeken bir kaplumbağaydı. yapılabilir mi bilmiyorum.

Merhaba....Fikriniz çok güzel....Yakın bir örneğini yıllar önce İsoff un kurucularından olan Turan usta yapmıştı....Yukarıda resmi olan araç gerek burundaki kesintisiyle gerek diğer görünümüyle en uygun dizayn ki ...başka memleketlerde bildiğiniz gibi bu dizayn yapıldı ve kullanılmakta....Ben size alt yapı olarak lada niva Şasesiz(monoblok) bildiğiniz gibi...yada suzukı samurai kullanmanızı tavsiye ederim....Hafif olması açısından tabiki..Sanırım araştırıldığında kaportası bitik vaziyette uygun bir araç( alt yapı için) bulunabilecektir .. Heleki perte çıkmış bir subaru alt yapısı bulabilirseniz dehşet bir şey olur...İsoff da yarışan bir adet buggy tarzı araç var subaru mekanikli.. Yani komple bir alt yapının üstüne kaportayı monte etmeyi düşünürseniz uyum sorunu olmaz bence...Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim....Müthiş bir proje olacaktır hayata geçtiğinde ...hoşçakalın....

ilginize kendi adıma teşekkür ederim üst yapı belli alt yapı araştırmalarım yavaş yavaş netleşmeye de başladı

Merhaba Ali Bey,
subaru motorlu çok altyapılı çok vosvos gördüm gerçekten vosvos ile uyumlu fazla emek istemeden monte edilebilir yapısı var subarunun.
sanırım motorunun vosvostan kopyalanarak yapılması ve geliştirilmesinin rolü büyük.
benim amacım fazla maliyet ortaya çıkarmadan üzerinde fazla oynamadan, sadece yükseltip at veya mt lastik takıp
arazide kullanabileceğim, sürttüğümde, çizdiğimde yada tostuğumda beni üzmeyecek
aynı zamanda ilk arabam da vosvos olduğu için dilinden iyi anladığım basit bir araç ile bu işe çözmek :smiley:
madem yurtdışında bunu yapabiliyorlar, biz niye yapamıyoruz diye düşünüyorum.
selamlar

Merhaba,yillar once Izmir'de lacivert bir tane vardi.
Uzerinde dort tane 31 inch lastikle hic degisiklik yapilmamis sekilde dolasiyordu.
Alti bayagi yuksekti.Bombe camli olan modellerdendi.
Bir kac yil gordum sonra ortadan yok oldu.
Asfalta yatsaniz degmeden ustunuzden gececek kadar yuksekti.
Teknik detaylarini inceleyecek kadar ilgilenemedim.
Gelelim buggy yapmaya.Hafiflik en onemli artilaridir.
Sadece iki ceker olsa bile cok aracin gecemedigi yerden gecer.
Yine burda Izmir'de bir arkadas dag bayir bizle her yere geliyor.
Bombe camlardan,coluk cocuk birde malzemeler dolu aracta.
Cok nadiren takilirsa birileri onun strabini takiyor cekiveriyor.
Arkadas strabi araziye cikarken bagli ve gorunur halde tasiyor zaten.
Torsiyon cubuklar yukseltme icin bir cok teferruati ortadan kaldiriyor.
Ancak gerildigi kadar sertlesiyor ve konfor azaliyor.
Bir de sert hareketlerden korkar hale geliyorsunuz,kirilir mi diye.
Sonucta zemberek gibi dusunuyorum,siki kurdukca kirilmasi artar gibi.
Ayrica bozuk zeminde sertlik pek istenmeyen bir denge problemi yaratabilir.
Motorla ilgili olarak mumkunse 1.6 olani tercih edin.
Guc sizinle olsun,yakit fazla ama arazide birkac beygir her zaman onemli.
Dort cekeri ve arazi sanzimani yoksa fazla gucle hoplaya ziplaya engel asabilmeli.
S.hibinden sitesinde 2-3 liraya Samurai sase hurdasi vardi bir zamanlar.
Antalya civari bu konuda zengin,hurdasida parcasida oralarda bulunuyor.
Son olarak fikir cok guzel,cizilse de,kirilsa da problem olmayan arac sart.
Fikrini hayata gecirmede her iki arkadasa da basarilar dilerim.
Sahsi fikirlerim ve tecrubelerimdir,yardimci olmasini umarim.

Merhabalar,
sanırım bahsettiğiniz aracı hatırlıyorum.
95'li yıllarda söke sanayinde görmüştüm, metalik lacivert renkteydi. çok güzel bir duruşu vardı aklımda kalan.
daha sonra aynı aracı izmirde bir daha gördüm, amerikan araçları gibi beyaz şerit çekilmişti.
projem baya netleşti. sadece netleşmeyen ayna mahruti oranına göre tabloda görünen lastiği takarsam motoru yakarmıyım?
yada devamlı olarak debriyaj mı yakarım? malum motor aynı cc'deki diğer araçların nerdeyse yarısı gücünde.
selamlar

Tekrar merhaba..Anladığım kadari ile tamamen buggy tarzı 2 itişli vw sistemine sadık kalarak bir araç yapmak istiyorsunuz......Sadece yüksetlme ve arazi lastiği uygulamalı bir araç olacak o halde...Tabiki maliyet düşük olacaktır....Off road tarzınına yakın olsada beach buggy kum aracı olacak bu durumda...Ağır off road yapmaya pek uygun olmıyacaktır tabiki 4x4 olmıyacağından...Yinede keyifli bir araç olacaktır....kolaylıklar dilerim...Merakla çalışma fotolarını bekleriz...Hoşçakalın....

Merhaba Ali Bey,
kesinlikle haklısınız 4x2 yani arkadan itişli 4 kişinin seyahat edebileceği.
ağır olmayan offroad ve asfalatta kullanılabiliecek bir araç benim düşündüğüm.
en fazla önüne bir vinç eklemeyi düşünürüm, zorlu yerlerde kullanabilmek adına.
selamlar

Tahminen ayni aractan bahsediyoruz.
Birde madem birseyler yapacaksiniz cift elfrenini de dusunun.
Vinc kesinlikle uygun bir dusunce bence de.
Big (1600) motorlu olanin gucu yine de yabana atilmaz.
Tercih edilmeli diye oneririm.
Bende Ali bey gibi merakla calismalarinizi bekliyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.