Ynt: willys çok yakıyor,yardım
Ben de şu çekik gözlü Japonların Jeep görünüşünde, LPG uygulanabilir dizel motorlu bir Mobblyette icat etmesini dört gözle bekliyorum ama adamlarda henüz tık yok. ;D
Üzerinde 1.9 motordan söz ediyorsunuz;motor ruhsata böyle mi işlenmiş? yoksa 2400CC motor olması gerekirken 1.9 başka bir motor mu var?
Düşük hacim düşük güç demektir ve bu da o aracı yola götürebilmek için hep olması gerekenden küçük vites ve daha yüksek motor devri( gaza sürekli sonuna kadar basma)anlamına gelir.
Yok şayet motor kendi motoru ise;kompresör ve vakum değerlerini ölçtürdünüz mü?
Düşük değerler varsa silindirler,eksoz-emme sübapları ,conta kaçağı gibi problemin nedeni tesbit edildi mi?
Sübap ayanlarına bakıldı mı?
Platin ve bujiler ne durumda? Platin ve buji tırnak aralıkları normal ölçüsünde mi?
Buji kabloları yerlerinde sıkı şekilde oturuyor mu? Gevşeklik var mı?
Distribütör kapağı üzerinde ,buji kablolarının oturduğu kulelerin içleri temiz mi?
Distribütör içerisinde avans ağırlıkları rahat açılıp kapanıyor mu? yoksa geçen zamanın oluşturduğu bir takım tortu,pas vs nedeniyle sıkışma varmı.
Hava filtresi sık sık temizlenip yağı değiştiriliyor mu?Özellikle arka kısmındaki hava giriş delikleri temiz ve açık mı? yoksa yağ ve toz karışımı(bulamacı) ile tamamen tıkalı mı?
Karbüratör iç aksamı ne durumda?Gaz kelebeği mili veya milin içerisine geçtiği yuvada ovalleşme var mı?
Karbüratör contalarından ve filtreden gelen havaya ilaveten üst kısımda biryerlerden ayrıca hava alıyor mu?
Hava/benzin karışım oranı(hava ayarı) normal mi?
Fren ayarları sıkı ve sürtünme fazla mı?
Altında daha geniş jant ve büyük çaplı lastik var mı?
Hiç kimse ucunda bir yıldız olan sihirli bir deynek ile bu araçlardan bir çırpıda süper ekonomik birer araç yaratma hayaline kapılmasın.Yapılacak şey sadece olması gereken en üst düzey veya buna yakın verimi sağlayacak noktalara önem vermektir.Bizde kendi kendine mühendislik yapan çok adam olduğundan ardından gelecek olumsuzlukları düşünmeden orasını burasını değiştirip / modifiye edip ondan sonra da sürekli olarak şikayetlenip dururlar.
Bu LPG/GAZ işine aklım ermez,ama sağlıklı bir jeep sağlıklı bir Harikan motor ile yol,hava ve yük koşullarına göre;
1Litre benzin=6-8Km demektir.