Ynt: World GIS Day / Dünya CBS Günü
“CBS GÜNÜ” / GIS DAY
15 KASIM 2006
İnsanoğlu yaşamı boyunca çevresiyle olan ilişkilerinde öncelikle bulunduğu mekânı tanıma gereksinimi duymuştur. Çağlar boyunca mekân ve insan arasındaki bu iletişim bağını kuran en önemli araç hep “harita” olmuştur. Haritalar, geleneksel yer gösterimi yanında, kırsal ve kentsel alan planlaması, mülkiyet, tarım, altyapı, risk yönetimi, iletişim, turizm, sağlık, güvenlik, ulaşım vb birçok mesleki alanda önemli bir bileşendir. Bu önem sürekli bir şekilde artarak günümüze kadar gelmiş ve bugün harita olgusu coğrafi bilgi teknolojisine bağlı olarak çok daha etkin bir bilimsel alana dönüşmüştür.
Bilişim teknolojisinde hızlı gelişmelere tanıklık eden çağımızda, her türlü bilgiyi toplamak, işlenebilir hale getirmek ve bilgiyi toplum yararına paylaşmak en önemli değerler olmuştur. Bu anlamda, tüm bilgilerin %80’ini oluşturan harita bilgilerinin, elektronik ortamda yönetilmesinde etkin bir araç haline gelen Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), bugünün ve geleceğin en önemli bilgi teknolojisi sayılmaktadır. Üçüncü bin yıla girilen günümüzde CBS teknolojisinin insanlık hizmetine sunulması ve bu teknolojinin yaşamın her alanında kullanılması daha mutlu bir gelecek için büyük önem taşımaktadır. Özellikle mikro düzeyden makro düzeye kadar gerekli her türlü planlama sürecinde, doğru kararlara ulaşabilmek, coğrafi bilgilerin etkin analizini gerektirmektedir. Bugün artık CBS ile birlikte Harita ve Kadastro Mühendisliğinin planlamadan turizme, tarımdan çevreye, arkeolojiden sağlığa ve enformasyona kadar her alana girdiği görülmektedir. Nitekim coğrafi bilgi, kamu yönetiminin önemli bir bileşeni olarak sosyo-ekonomik politikalar için de temel bir altyapı olup, vatandaş, kamu ve özel sektöre sağladığı somut yararlardan dolayı toplumsal önem arz etmektedir.
CBS olanakları ile, haritalandırılan her detay diğer bir deyişle arazi nesneleri, artık elektronik ortamda coğrafi veri olarak ifade edilmekte, işlenmek ve paylaşılmak üzere veritabanlarında saklanmaktadır. Farklı kaynaklardan gelen yoğun mekansal, konumsal nitelikli verilerin çevre ve arazi yönetiminden ekonomik ve istatistik analizlere kadar birçok alanda etkin kullanımı olanaklı hale gelmiştir. Dolayısıyla CBS’nin önemli bir yönlendirici rolü de bulunmaktadır. Bu nedenle, toplumsal gelişim ve ülke kalkınması için bir altyapı gereksinimi haline gelen coğrafi bilgi teknolojisinden -bilgi toplumu olma yolunda- en üst düzeyde yararlanabilmek için tüm bireylerin CBS konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu anlamda, bütün dünyada aynı anda, Coğrafi Bilinçlendirme Haftası’nda bir gün “CBS Günü” olarak kutlanmaktadır. 1999 yılında başlatılan bu etkinlik ile, tüm dünyada 100’ü aşkın ülkede, binlerce kamu kurum ve kuruluşunun katılımıyla, milyonlarca kişinin CBS’ den haberdar edilerek eğitilmesi sağlanmaktadır.
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GÜNÜ kısaca “CBS GÜNÜ”, kutlamaları ülkemizde de 2000 yılından itibaren Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tüm birimleri ve üyelerince hayata geçirilmektedir. Kutlama etkinlikleri kurum ve kuruluşlara, meslek disiplinlerine ve kamu oyuna duyurulmaktadır. Etkinlik, coğrafi bilgi teknolojisi, CBS uygulamaları ve bu teknolojinin günlük yaşantımızdaki yeri ve öneminin öğrencilere, gelecek kuşaklara, farklı meslek gruplarına ve halka anlattığı anlamlı bir olgudur.
Bu yıl, 15 Kasım 2006 tarihinde birçok dünya ülkesinde ve ülkemizde Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü - “CBS GÜNÜ” kutlamaları aynı anda gerçekleşecektir. “CBS Günü” Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası şube ve temsilciliklerinde meslek disiplinleri, kamu kurumlarının, öğrencilerin ve duyarlı kişilerin katılımıyla büyük bir coşku ile kutlanacaktır.
CBS kullanıcıları, uzmanlar ve akademisyenler çalışmalarını etkinlikler kapsamında sunarak toplumsal bilgi paylaşımına büyük katkı vereceklerdir. Özellikle CBS’nin Ulusal düzeyde tanıtımı, CBS bilincinin yerleştirilip, bu teknolojinin daha fazla yaygınlaştırılması, CBS ile henüz tanışamamış, öğrenci, toplumsal kuruluşlar, meslek disiplinleri ve kamu yöneticilerine tanıtılması, hem Harita ve Kadastro Mühendisliği hem de ülkemizin çağdaş geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Teknik ve sosyal bir bilim alanı olan Harita ve Kadastro Mühendisliğini özgörevi, öngörüsü, mesleki etik, mesleki davranış ilkeleri ile birlikte Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri ile ilgili çalışma alanları, sosyal, kültürel ve toplumsal süreçteki yeri ve çalışmaları da özetle bu etkinliklerde üyeleri, diğer katılımcılar ve kamuoyu ile paylaşılması gündeme gelecektir.
Özellikle Harita ve Kadastro Mühendisliği yönünden büyük değer taşıyan CBS; Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5215 sayılı Belediye Kanunu, 5304 sayılı Kanunla değişik 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nda kendine yasal zemin bularak, ülkemiz ve mesleğimiz açısından artık zorunlu hale gelmiştir. Uzun yıllardan beri yapılan etkinliklerle birlikte Harita ve Kadastro mesleğinin önemli bir uğraş alanı olarak CBS konusu sürekli gündemimizde olmuştur. Akademik çevrelerimizin yoğun faaliyetleri yanında, 1997 yılında Coğrafi/Kent Bilgi Sistemlerine yönelik Odamızca ulusal düzeyde bir sempozyum düzenlenmiş, ayrıca 2002 yılında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına sekreteryası odamızca yürütülen Uluslararası CBS sempozyumu gerçekleştirilmiştir.
CBS etkinliklerinin sürekli bir etkinlik halini almasının gerekli ve yararlı olacağı düşüncesi ile 2007 yılı içerisinde sekreteryası yine Odamızca yürütülen TMMOB bünyesinde “ULUSAL CBS/KBS KONGRESİ” yapılması kararlaştırılmıştır.
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin yaşama geçirilmesi, kurulması ve yaşatılması sürecinde Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak mesleki sorumluluğumuz çerçevesinde çalışmalarımız kesintiye uğramadan devam etmektedir. Bu nedenle Coğrafi Bilgi Sistemlerine, meslek alanımızdan, bilgi birikimimizden, yetki ve sorumluluklarımızdan hareketle gerekli önemi vererek bu olguyu yaygınlaştırmanın önemli bir görev olduğu bilincini taşımaktayız.
Bu amaçla, 15 Kasım 2006 günü ve etkinlik haftası içersinde ülkemizin her bölgesinde Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Merkez ve Şubelerinde “CBS Günü” kutlama etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Kutlama etkinliklerine kurum ve kuruluşları, belediyeleri, eğitim birimlerini, üniversiteleri, bilim insanlarını ve uygulayıcıları, uzmanları, meslek kuruluşlarını, demokratik ve sivil toplum kuruluşlarını katılım sağlayarak destek vermeye davet etmeyi kamusal bir görev olarak görüyor, şimdiden teşekkürlerimizi sunmayı bir borç biliyoruz.
Saygı ve sevgilerimizle,
A.Fahri ÖZTEN
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası
Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı