Ynt: Yapmayı Planladığımız Doğu Karadeniz Turu
barbecue' Alıntı:
Beyler,
Ben daha işin başında oduğumdan konuyu dağıtacağım ama çadır konusunda tavsiyelerimize ihtiyacım var.
Uyku tulumu konusunda kendimce karar verebilir bilgi seviyesine ulaştım. Bayağı yerli yabancı makale okudum bu konuda.
Çadır konusunda ise bir türlü düşünce mantığımı oturtmadım. 3 kişi olmamamıza rağmen alımda 4 kişilik bir çadır almak var, 4 mevsim konusunda hemfikirim, mümkünse Husky aklıma yattı ama bu model içinde de bir çok alternatif mevcut ve farklarını çok açıkça anlayamadım.
Bu konuda tavsiyeleriniz nedir?
Emre Bey, sizin gib ağaçtan düşmeyelim diye şişme mat konusunda önereceğiniz bir marka model var mı?
Alkim Bey, kaba bir bütçelere ile çadır mat tulum 1000 tl yi hallice geçiyor, sakıncası yoksa ister buradan ister özelden bana aklınızda olanlarla ve modelleri iletebilirmisiniz lütfen.
Selamlar, sevgiler...
Burak Dirican
iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Burak Bey,Merhaba haklısınız bu mevzuu o kadar derin ve genişki piyasada pek çok farklı marka ve model ve pek çok fiyat var 100 Tl ye de çadır var 1000Tl ye de, tümüyle kullanım amaçlı olarak değişiyor tercih meselesidir. Piyasada bana göre Marka fiyatı yüzünden çok uçuk fiyatlara ekipmanlarda var aynı ya da benzer özelliklere sahip daha az bilinen ama daha ucuz ekipmanlar da var. Ben 98 senesinden beri izcilik ve kampçılık yapmaktayım bu süre zarfında farklı koşullarda farklı malzemelr kullanma imkanım oldu. tabiki elimden geldiğince yardımcı olurum,amacımız bu zaten. Bizim izcilere birkaç ayda öğrettiğimiz malzeme seçimi konusunu özetle size geçmek gerekirse: Öncelikle Çadırlar hakkında ufak bir bilgi,
- nerede hangi hava sıcaklıklarında ne amaçla kullanacağınız. Dağcı çadırları farklı Avcı Çadırları farklı İzci Çadırları farklı, Dome çadırlar lar, Alpine düşük profil çadırlar var, yaz çadırları, kış çadırları, 5 mevsim çadırlar (yaz, kış ilkbahar,sonbahar,fırtına), 2 pollü 4 pollü.. say da say, hepsinin teknik özellikleri farklı, kimi daha fazla havalandırma içeriyor kimi yağmura karşı daha dayanıklı branda, kimi alimünyum alaşımlı pol (çadır direği) kimi plastik... hepsi de kullanım amacına göre iş görür önemli olan size uygun çadırı bulabilmekte. Çadır fiyatları dediğim gibi çok değişkenlik gösteriyor,
- Çadırlarda fiyata etki eden temel birkaç konu var bunlar Çadırın teknik özellikleri (Malzemesi) , Boyutu (Kaç kişilik olduğu),Kullanım alanı (dağ,plaj, orman) ve Ağırlığı. Misal Ağırlık ve boyut normalde çok önemli bir konu, sır çantasına bağlandığı zaman uzun yürüyüşlerde en önemli şey haline geliyor ve performansı sabit tuttuğumuzu varsayarak bir çadırın ağırlığı ne kadar azalırsa, fiyatı da o kadar artıyor. Bu mesela bence sizin için avantaj çünkü araç ile gideceksiniz heryere sırçantasına çadırı bağlayıp uzun yürüyüşlere çıkacağınızı sanmıyorum, o yüzden aynı özelliklere ve korumaya sahip ama daha ağır bir çadırı yarı fiyatına alabilirsiniz. Yukarıda belirttiğiniz HUsky Marka çadır misal, güzel çadırdır özelliklerini not edin bir kenara ancak bence sizin için daha uygun çadırlar olacaktır. emin olun size verdiğim fiyat dahilinde 1000TL söylediğim tüm ekipmanları alabilirsiniz. Hayır çadır kampını ilk defa deneyeceğinizden belki çok hoşlancaksınız belki de hiç hoşunuza gitmeyecek bu yüzden özellikle marka ve pahalı ürünler alıp gereksiz maliyetlere katlanmanızı istemem. hoşunuza giderse zaten ileride geliştirisiniz ekipmanınızı,bana göre size lazım olan bu yapacağınız geziye uygun sizi ve ailenizi sıcak tutacak uygun fiyatlı bir çadır ve tulum seti.
Temmuz-Ağutsosa ayında ki karadeniz yayla sıcaklıklarını düşünürsek genel olarak 3 yada 4 mevsim çadır işiniz görür. ben 3 yaz çadır kurdum doğu karadeniz yaylarında, 1 tanesi (ilki) yazlık çadırla kurdum sadece o biraz soğuk oldu ancak neyseki tulumum iyiydi sıkıntı çekmedim. fazla iyi bir çadır ve tulum alırsanız da bu sefer, çok sıcaklama veya aşırı ağırlık vb sıkıntılarınız olmaya başlar bu yüzden dengeli bir çadır ve tulum bulmak önemli. BU arada hazır değinmişken pek çok 3 kişilik çadır rahat 4 kişi ve 4 kişilk çadır da 5 kişiyi alabilir içine. Çadırın taban ölçülerine bakın bunun için. Kendi piyasa bilgilerim dahilinde size uygun olacağını düşündüğüm fiyat aralıklarını verebilirm en başta, unutmayın pahalı demek kaliteli demek değildir sadece iyi araştırmak gerek.
3 yada 4 mevsim Çadır : 250-450 TL
-5C Tulum: 100-150 TL x3 = 450 TL
Sünger Mat: 30TLx3= 90 TL
veya Şişme Mat: 80TL x3 =240
Thermal içlik ALtÜst set: 70x3 = 210TL
Çadır alırken dikkat edebileceğiniz hususlar,
Kişi sayısı ve Ağırlık
Yükseklik, eni boyu
Pol saysısı ve malzemeleri(plasitik mi metal mi alaşı mı)
taban kalınlığı ve malzemesi ( kim çadırların altı çok ince, kimilerin ki kalın hatta kimilerinde kendinen şişmeli mat gibi hava tabanı var)
Havalandırma durumu
Branda ve Çadırın Yağmur ve Su geçirmezliği kaç Mm
Rüzgar dayanıklılığı.
Bir önceki mesajınızda en uygun ne zaman alınmali diye sormuşsunuz, açıkçası tam bir sezonu yok bu işin evet kış malzemelerini yazın yaz malzmenelrini kışın daha ucuza bulursunuz ama beni tavsiyem yaz kış farketmez, indiirmlerin peşini kovalayın biraz sabır ve iyi araştırma ile markaların yaptıkları kampanyalar sayesinde yarı fiyatına alabilirsniz, misal ben botumu kış sonunda aldım 380 tl lik sezon fiyatı olan botu 210 tl ye aldım, ama aynı şekilde yazın sezon içindeyken başka bir ayakkabımı da %40 indirmli almıştım dediğim gibi değişkenlik gösteriyor, outlet ve markaların bu tarz ürünlerde sürekli kampanyaları olur takip etmek gerek. şimdilik en azından araştırmanız da çerçeve oluşturacak birşeyler çizmeye çalıştım size, ilerleyen zamanlarda marka model üzerinde de yorumlarda bulunabiliriz. Bir anda çok fazla bilgi verip de sizi bunaltmak istemiyorum çünkü ağırdan alın hem daha yaza kadar vaktiniz bol.
Saygılar.
Alkım.