Yediemin Borcundan Kim Sorumlu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan makara60 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,414
Bu sizin yorumunuz mu yoksa bildiğiniz bir kanun ya da yönetmelik maddesi var mı? Çünkü dilekçeye yazılacak her cümlenin bir dayanağı olması gerekiyor.
 

Bu sizin yorumunuz mu yoksa bildiğiniz bir kanun ya da yönetmelik maddesi var mı? Çünkü dilekçeye yazılacak her cümlenin bir dayanağı olması gerekiyor.



Lisanslı Yediemin depoları yönetmeliği'nin Madde 29 4. fıkrasında "Depo hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında meydana gelen zararlar lisans sahibi tarafından giderilmediği takdirde teminattan karşılanır."
Yedieminlik görevini suistimal suçu yeni Türk Ceza Kanunu md. 289 da düzenlenmiş.
Muhafaza görevini kötüye kullanma ile ilgili madde:
(1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir.

(2) Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması halinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beşte dördü indirilir.

(3) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan malın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaybolmasına veya bozulmasına neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır.

(4) Bir suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma kapsamında elkonulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Yedieminliği susitimal suçunda suçtan zarar görenin Savcılığı şikayet etmesi gerekir. Buna göre açılacak kamu davasıda Sulh Ceza Mahkemesi görevlidir.
Daha detaylı bilgi için bir avukata danışın,yanlış yönledirmiş olmmayayım sizi.
 

Bu konuda yüzde yüz haklı olduğumu düşünüyorum.Araştırıp savcılığa dilekçe vericem.
 

Yetki itirazında bulunduğumdan bu yana dört ay geçti ve halen ses seda yok.Bu arada trafiğe gidip motorun polisler tarafından tam olarak nerede bulunduğunu öğreneyim dedim.Polisler bana yediemin senin motorunu teslim etmiş dediler.Teslim ettikleri kişi benim noter satışı yaptığım kişi,ancak ben satışı 30/11/2017 tarihinde yaptım,bunlar motoru ruhsat halen benim üzerimdeyken 20/11/2017 tarihinde teslim etmiş göstermişler.Benim anlamadığım sorular 1)Motor halen yedi eminde ve pratikte teslim alma verme yok,bu nasıl olabilir? 2)Ben daha satışı yapmadan satacağım kişiyi nasıl bildiler de ona teslim edilmiş gösterdiler? 3)Madem resmi olarak teslim edildi gözüküyor,bana bu borcu nasıl çıkarttılar?Ben trafikten motorun teslim edildiğine dair resmi evrakı alıp yeni gönderecekleri tebligatı beklemeye geçtim.Tek korkum tebligatın elime geçmeden muhtarlıkta kaybolması,acaba yetki itirazından sonra yeni tebligat göndermenin belli bir süresi var mı?