.
Paneliniz şu anda piyasada olan en kapasiteli yapısıyla, parçalı gölgelenmeye karşı diyot korumalı, 5 yerine 9 buslu ve son teknik yarım hücreli tarzıyla Doğu Avrupa montajlı bir Alman firmasının ürünü. Yazılanlara %20 üzeri olan tesirini de ekleyince, kalitesi üzerine başka söylenecek söz kalmıyor.
Fakat bu panel Residensiyal denen cins olarak aslında ev ve bina çatıları için üretiliyor ve ikiye bir metre üzeri boyutuyla, araç titreşimlerinde oluşacak gözle görülmeyen boyuttaki mikro çatlaklara açık bir yapıda.
Bu mikro çatlaklar zamanla kapasite kaybına sebep olmaktalar.
Karavanlar için aslında 12V sınıfı küçük boyuttaki paneller ilk tercih olmalıydı.
Bu durumda tek bir panel olduğu için MPPT yerine, beklenenden daha az kayıbıyla, bendeki gibi PWM regülatör bile bağlanabilirdi.
Bence de arkadaşlar regülatörünüzün kapasitesi için kaygılanmalarında haksız değiller. Regülatörünüzün sıcak ve güneşli günlerde tam gaz çalışma durumu göz önüne alınırsa kapasitesini %20 daha fazla seçmek yanlış olmazdı. Biliyorsunuz, ısı elektronik aletlerin ömrünü orantısız kısaltmakta.
Sizinki bence de ucu ucuna bir çözüm gibi gözüküyor.
Fakat sonuçta sadece regülatörü değiştirmek de yeterli olabilir. Paneller artık eskisi kadar pahalı değiller. Ben on sene evvel kalın çerçeveli ve tuza dayanıklı 90 Watt karavan panelim için sizinkinden fazla ödemiştim..
Tabi durum çoklu bağlantı noktalarıyla da belki çözüme kavuşturulabilir.
Hangi marka regülatör tercih ettiniz diye sorabilir miyim ? MPPT olduğu için çok fazlı dolum da yapabileceğini tahmin ediyorum.
Aküleriniz de sanırım VRLA sınıfından olmalı ?
Daha fazla meşgul etmeyeyim.
Keyifli çalışmalar.