Yuvacık Barajı ve Gerçekler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,910

mogzilla

Toys4BigBoys
Yer
Istanbul
Web
www.canpeyzaj.com
5 milyar dolarlık baraj kurudu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sorunun kısa vadede çözümünün imkansız olması sebebiyle dışarıdan su almaya başladı. Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, kentin ihtiyacını şimdilik İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanlığı'ndan (İSKİ) su alarak gidecereklerini söyledi.

242774.jpg

Bugüne kadar adı hep yolsuzluklarla gündeme gelen ve 4,7 milyar dolarlık maliyeti ile ülkenin sırtında kambur olan Yuvacık Barajı'nda, su seviyesi dibe vurdu. Yapılan hesaplamalara göre, şu anda baraja kaynaklardan gelen su miktarı günlük 158 bin metreküp. İSU'nun barajdan aldığı günlük su miktarı ise 344 bin metreküp. Barajda 2,5 milyon metreküp su kaldığı dikkate alındığında barajın, kentin ancak 10 günlük su ihtiyacını karşılayacağı görülüyor. Barajın susuz kaldığı da çıplak gözle bariz şekilde görülüyor. Yağmur yağmaması durumunda baraj 10 gün sonra tamamen susuz kalacak. Barajda su kalmaması üzerine Kocaeli Belediyesi başka kaynaklardan su almaya başladı. İki gün önce Karamürsel ve Gölcük ilçelerinin su şebekesi Yalova Gökçedere'ye bağlandı. Gebze'nin su şebekesini de bu haftadan itibaren İSKİ besleyecek. İzmit'in suyu ise baraj kuruyana kadar Yuvacık'tan, buradaki su bitince de İstanbul'dan alınacak. Büyük bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirten İzmit Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, önlem almaya çalıştıklarını söyledi. Dışarıdan su alınmaması durumunda Kocaeli'nin susuz kalacağını belirten Şeker şöyle konuştu: "Bugünlük hali ile barajda 10 günlük, en fazla 15 günlük su rezervi kaldı. Daha önce İSKİ ile yapılan protokol vardı. Protokol çerçevesinde Gebze'yi beslemek için su almaya başlıyoruz. Burada sıkıntı olan konu, baraj yapılırken de DSİ'nin raporlarına göre barajın hiçbir zaman yılda 142 milyon metreküp su veremeyeceği açık ve net olarak görünüyor. Biz bu yıl yılda 128 milyon metreküp su almayı istemiştik; fakat şimdiye kadar bize 110 milyon metreküp su verildi. Su bittiği için de bundan sonra su verilmesi zor." Şeker, İSKİ'den alınacak suyun bedelinin belediye tarafından ödeneceğini belirtirken, "Daha sonra bu para anlaşma gereği barajı işleten İngiliz şirketi Thames Water'dan tahsil edilecek." ifadelerini kullandı.

Şirket, vaadini yerine getiremedi

Yıllardır barajı işleten İngiliz Thames Water şirketinin anlaşma gereği kente yılda 142 milyon metreküp su vermesi gerekiyor. Ancak bu rakama hiçbir zaman ulaşılamadı. Buna rağmen parasını belediyeden almayı sürdürdü. Belediye, bu yıl yaptığı çalışma ile suyu köylere kadar götürerek şirketten taahhüt ettiği suyu almaya talip olunca barajın suyu bitti. İlk kez yıllık 100 milyon metreküp su talebinin üzerine çıkan belediye, İngiliz şirketinden 130 milyon metreküp su talep etmesine rağmen ancak 110 milyon metreküp suyu vatandaşa ulaştırdı.

BARAJ İSTANBUL'A SU SATMAK İÇİN YAPILDI, KOCAELİ'NİN UMUDU ŞİMDİ İSTANBUL

Yuvacık Barajı'ında suyun bitmesi Kocaeli'de paniğe neden oldu. Barajdan su alan belediye başkanları, bölgeye akın etti. Barajın durumunu gören başkanlar, barajı yapanlara isyan etti. Şimdi başkanların tek umudu, İstanbul.

Yuvacık Barajı'nda Kocaeli'ye yetecek bir haftalık su kalması, vatandaşlarda ve yetkililerde şok etkisi yarattı. Gazete ve televizyonlarda suyun bittiğine dair haberlerin çıkması üzerine belediyeler de telefon yağmuruna tutuldu. Bunun üzerine belediye başkanları ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanlığı'nın (İSU) görevlileri Yuvacık Barajı'na akın etti. Barajdaki suyu gören belediye başkanları şoke oldular. Başkanların şimdi tek umudu İstanbul Büyükşehir Belediyesi.

Barajda inceleme yapan İzmit Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, dönemin belediye Başkanı Sefa Sirmen'in bu proje ile hayali bir ticaret yaptığını söyledi. Bugünkü para ile 300 milyon dolara mal olabilecek barajın, 5 milyar dolara mal edildiğini belirten Yenice, bunun hesabını birilerinin vermesini istedi. Yenice şöyle konuştu; "Ben inanıyorum ki, buranın müteahhidi bunun yılda 142 milyon metreküp su veremeyeceğini biliyordu. Zaten DSİ'nin kayıtlarında bu vardı, buranın bu kadar su veremeyecek olmasına rağmen böyle bir anlaşma yapıldı. Bence burada bir hayal ticareti yapıldı. Hayal tüccarı hayal ticareti yaptı. Bu Sefa Sirmen'in hayal ticaretinin bir ürünüdür. İstanbul'a su satacaktı. Bu suyu mu satacak. Bu hayal ticaretinin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. İyi ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ var. Onlar olmasaydı şimdi susuz kalacaktık."

Barajın içinde bulunduğu durumu tarihi bir olay olarak değerlendiren Yuvacık Belediye Başkanı Hikmet Karaaslan, suyun son noktaya ulaştığını söyledi. İlk defa suyu bu seviyede gördüğünü aktaran Karaaslan, "Ne zaman Kocaeli geneline su verilmeye başlayınca bu sıkıntı kendini göstermeye başladı. Hesaplanan hayaller gerçek olmaktan çıktı. Kurak yazlar çok oldu ama ilk defa barajda su bu seviyeye geldi. Suyun altında kalan evler ve yollar ortaya çıkmış. Barajın dibindeki balçıklar da görünüyor. Bu görüntü hepimizi şoke etti. Baraj yapılırken İstanbul'a su verilecekti şimdi tam tersine onlar bize su verecek. Bunu görünce artık Kocaeli için ikinci bir baraj duşunulmeye başlanması gerekiyor." dedi.

Barajı gören Alikahya Belediye Başkanı Sabri Gökbudak ise uzucu bir durumla karşılaştığını söyledi. Bu suyun sadece İzmit merkeze yetmeyeceğini belirten Gökbudak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin önlem alması nedeniyle vatandaşları paniğe neden olmamaları yönünde uyardıklarını söyledi.

4.7 milyar dolara mal olan barajda Sirmen'in imzası var

Yuvacık Barajı'nın yapımına 1987 yılında başlandı. Barajın yap-işlet-devret modeliyle inşa edilmesi fikrine Devlet Su İşleri karşı çıktı. Hazırlanan olumsuz rapora rağmen projenin ihalesi dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sınıf arkadaşları Erol Üçer ve İdris Yamantürk'ün şirketlerine verildi. Şu anda CHP milletvekili olan dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, İngiliz Thames Water şirketiyle uygulama ve su satış anlaşması imzaladı. İhaleyi alan İngiliz şirketine su bedelini ödeme garantisi verildi. Baraj 1998'de bitti. Ancak 864 milyon dolar olarak belirlenen yatırım maliyeti 942 milyon dolara çıktı. Böylece projenin toplam maliyeti 1,5 milyar doları buldu. Satın alımı sözleşmesi sebebiyle Hazine'nin kullanılmayan suya verdiği bedelle birlikte maliyet 4,7 milyar dolara ulaştı. Konuyla ilgili araştırma başlatılırken, Yuvacık Projesi'nin aynısı olan İzmit Tahtalı İçme Suyu Projesi'nin maliyetinin ise 115,7 milyon dolar olduğu görüldü. AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından Meclis'te 'İzmit İçmesuyu Projesi' için araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon, 11 Temmuz 2003'te dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın ile bakanlar hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını istedi. Komisyon ayrıca, Sefa Sirmen ve bazı belediye yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 11 bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunmayı karara bağladı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, barajı inşa eden Gama Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Güriş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk, eski İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu ile 6 bürokratı, 'devlet alımına fesat karıştırmak' suçundan 5'er yıl hapse çarptırdı. Kamu zarara uğratıldığı için sanıkların cezası 7 yıl 6'şar aya çıkarılırken, duruşmadaki iyi halleri dikkate alınarak ceza 6'şar yıl 3'er aya düşürüldü.

MEHMET GÜLER / ZAMAN

Mogzilla ' nın notu : YAZIKLAR OLSUN !!!!!!!!!!!!

Etiketler
Ynt: Yuvacık Barajı ve Gerçekler

Su sıkıntısı var olduğunu kendi ağızlarından söylüyorlar ama yağmur yağarken sokak yıkamaktan, gereksiz yere yolları tankerlerle habire ıslatmaktan, sıcak yaz günlerinde Güneş tepede iken yeşil alan sulamaktan kendilerini alamıyorlar. Bu yaz İzmit' i zor zamanlar bekliyor. Gerçekten zor zamanlar.. Su kıtlığı yaşanırken de, insanlar susuzluktan kırılırkende acaba gereksiz su harcamaları yapabilecekler mi?

Susuzluktan Kavrulan Kocaeli'ne İSKİ Yetişti

4.5 milyar dolara malolan baraj Kocaeli'ni susuz bırakınca sanayicinin imdadına İSKİ ve İSU yetişti. Sanayiciye her gün ihtiyacının yarısı olan 3 bin metreküp su verilecek.

46BA24CF4F718E4D9C4FBCEDb.jpg

Yuvacık Barajı'nda su kalmaması üzerine Gebze ve çevresinde yerli yabancı birçok firmanın üretimlerini durdurma noktasına gelmesi, 4.5 milyar dolara malolan Yuvacık Projesi'ni yeniden tartışmaların odağına oturttu. Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet üyeleri ve AK Partili Kocaeli Belediyesi bütün oklarını eski başkan CHP'li Sefa Sirmen'e yöneltti. Öte yandan, Gebzeli sanayicilerin imdadına İSU aracılığıyla İSKİ'den gelecek su yetişti. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Genel Direktörü Okan Çağlar, dün İSU Genel Müdürü ve yetkilileriyle biraraya gelerek, susuzluk sorunu için çözüm önerilerini tartıştıklarını söyleyerek, "Vardığımız anlaşmaya göre İSU, her gün İSKİ'nin gönderdiği 3 bin metreküp suyu GOSB'ye gönderecek" dedi.DSİnin olmaz demesine karşın yapılan Yuvacık Barajının olduğu nehir de artık kurudu.Çağlar, bu miktarın ihtiyaçlarının yarısını karşılayacağını belirterek, kalan su ihtiyacı için de İSU'nun kendilerine tanker önerdiklerini dile getirdi. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu miktarla, biz de üretimimizi yarıya indirmek durumundayız. Sanayicilerin bir kısmı kalan ihtiyacını tankerle karşılayacak. Ancak tankerlerle gelecek olan su kuyulardan gelecek. Başka yolu yok. Bu nedenle, P&G, Ülker gibi temizlik ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren sanayiciler kuyu suyuyla üretim yapamaz. Onların akar suya ihtiyacı var. Onlar üretimi yarıya indirmek zorunda. Diğer sektördekiler de tankerlerle su getirmeye çalışacak. Yani buraya geçici hayat suyu verildi. İSU bu akşamdan (dün) itibaren su verecek. Bu suyu,
Susuzluk nedeniyle üretimin durduğu haberini SABAH böyle duyurmuştu.
hiçbir firmaya öncelik tanımadan dağıtacağız. Çözüm yağmur yağıp şartlar normalleşinceye kadar sürecek."

C5D316663DFD164A82931556b.jpg

AKMAYAN SUYA PARA
Çağlar, İSU ile zaten 5 yıllık sözleşmeleri olduğunu dikkat çekerek, "Çözüme özel bir ödeme durumu olmayacak" dedi. DSİ tarafından yaptırılan Yuvacık, 217 milyon dolara mal edilebilecekken işletmeye açıldığı 1998'de revize yatırım maliyeti 891 milyon dolar oldu. Yap-işlet-devret modeliyle, Hazine garantili yapılan proje için 15 yıl boyunca kullanılmasa da su alım taahhüdü var. Bu çerçevede kullanılmayan su için Hazine son 8 yılda 336 milyon dolar ödeme yaptı. 2013'e kadar ödeme 2.4 milyar doları aşacak ve maliyet 4.5 milyar doları bulacak.

Herkes Kan Ağlıyor O İftihar Ediyor

Gebze'de 90 tesis su yok diye üretimi durdurdu. İmzaladığı anlaşma ile, kuruduğu halde Yuvacık Barajı için İngilizlere para ödeten Sefa Sirmen ise "Projemle iftihar ediyorum" dedi.

E9841026CD9217408C2EA2E1b.jpg

Sirmen: "Vicdanen çok rahatım"
Halen CHP milletvekili olan Sirmen, su akmasa bile yapımcı İngiliz şirketine milyarlarca dolar ödenmesini zorunlu kılan anlaşma için, "Siyasi oyun peşindeler. Yuvacık, kesinlikle, iftihar ettiğim bir proje. Vicdanen rahatım" dedi. Bu arada bölgedeki sanayi tesisleri çalışsın diye İSKİ Kocaeli'ne su vermeye başladı.

255C47D2C78B7B4BB213AF7Db.jpg

Tartışmaların odağındaki isim Sefa Sirmen ise Danıştay'ın soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdiğini belirterek "Bugünkü yönetim barajı lekelemek için siyasi oyun peşinde. Yuvacık, kesinlikle, iftihar ettiğim bir proje. Susuz bir şehir aldım, su kesilmeyen bir şehir bıraktım. Vicdanen rahatım" dedi. Sirmen sorunun Başbakan Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğu dönemde verdiği su alım sözünü tutmamasından kaynaklandığını söyledi. Sirmen, barajın susuz kalması ile ilgili olarak da "Suyu bitirebilmek için 600 noktadaki arıza giderilmedi ve su boşa akıtıldı. Gebze'deki susuzluğu bile bana bağlamışlar. O dönemde bize bağlı değildi. Bu kadar da olmaz" dedi.

Biraz evvel Alem Fm 17.00 haberlerinde Kocaeli eski ve yeni belediye başkanları Yuvacık konusunu tartıştılar.
Ne anladığımı sizlere özetleyeyim : Bla,bla,bla,bla,bla............
Bu konudaki en iyi kararı Kocaeli halkı verecektir.Çünkü susuz kalan onlar.

Yalçın DOĞAN
Bu sudan bir mesele değil

KOCAELİ’nde su parasını, Belediye adına Hazine ödüyor, ayda on milyon dolar.

Ama, Belediye halktan yine de su parası topluyor.

Siz böyle bir şey duydunuz mu?

Kocaeli bugün susuz. Halk ve sanayi susuzluktan kırılıyor. Yuvacık Barajı’nda su kalmıyor. Yuvacık Barajı zincirleme reakisyon gibi, çevresinde bin türlü akıl almaz işler dönüyor. Mutlaka alavere, dalavere gerekmiyor. Belki o da var. Ama, asıl belediyenin becereksizliği. Bunun belgeleri var.

Kocaeli’nde su bağlantılı ne olup bittiğini anlamak için, adım adım gitmek gerek. Skandal boyutlu, TV dizisi gibi.

ACİL PLAN

Yuvacık Barajı’ndan gelen suyu arıtan, borulara aktaran ve dağıtan bir şirket var. İzmit Su A.Ş. adındaki bu şirket yabancı sermayeli. Yirmi yıldan beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

Şirket, kuraklık ihtimaline karşı, geçen yıl Kuraklık Acil Önlem Planı hazırlıyor. Bir yıl önce.

Arabaların bu suyla yıkanmasının önlenmesi, bahçe sulamalarına ara verilmesi, halkın suyu tasarruflu kullanmaya çağrılmasıyla başlayan bir dizi önlem.

Planı uygulaması için, Belediye Başkanlığına beş kez yazı yazılıyor. Burası Türkiye, normaldir, plan rafa kalkıyor. Sonuç susuzluk.

Dün planı hazırlayanlarla konuşuyorum. Söyledikleri ibretlik:

"Eğer Temmuz’dan bu yana, bu plana uyulsaydı, bugün barajda en az yüzde 10 seviyesinde su vardı".

Siyasetle ilgisi olmayan, salt teknik değerlendirme bu.

HAZİNE İLE MAHKEMELİK

Olayı kazdıkça, maden gibi, içinden çıkmayan yok.

Baraj yapılırken, Hazine garantisi var. Kocaeli Belediyesi, yabancı ortaklı İzmit Şu A.Ş.’ye arıtma, dağıtma parasını ödemiyor. Hazine kefil olduğu için, parayı şirkete Hazine ödüyor, ayda on milyon dolar.

Oysa, Belediye halktan ayda tam bu kadar para topluyor, ayda on milyon dolar. Şirketin parasını ödeyebilir, ama ödemiyor. Nedeni belirsiz.

Bu arada Hazine su gibi para ödemekten yoruluyor, İzmit’te önce müfettiş gönderiyor, ardından şirkete, "kur farkını ve faiz farkını geri ver, ben sana fazla para ödemişim" diyor ve ayda ödediği on milyon doların bir milyon dolarını kesiyor.

Yabancı ortaklı şirket de, şimdi Viyana’da tahkime gidiyor. Yani, Hazine ile şirket mahkemelik.

Nereden tutarsanız, elinizde kalan, 32 kısım tekmili birden traji komik bu skandallar dizisi, bugün halkın çektiği su sıkıntısı gidermiyor. Sadece, bir baraj örneğinden hareketle, nasıl yönetildiğimizi gösteriyor.

Belediye başkanının müjdesi

OLAYDA çok fazla aktör var, ancak günümüzde sıkıntıda başrolü oynayan Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu (AKP). Dün beni arıyor. Hayli sıkıntılı:

"Gökçedere Barajı bize bağlıydı, o tarihte Yalova’da su sıkıntısı vardı, onun için su hakkını onlara devretmiştik, ama şimdi o hakkımızı yeniden kullanmaya başladık".

Ben göz göre göre gelen susuzluğa karşı, önerilen acil planlara neden uymadığını soruyorum. Yanıt:

"Kısa vadede kaynak sularını devreye soktuk. İSKİ ile anlaşma yaptık, Sapanca’dan da hat çekeceğiz, ayrıca yeni bentler yapıyoruz. Uzun vadede ise, Karamürsel’de DSİ yeni bir baraj planlıyor".

Ben cevap hakkına her zaman saygılıyım. Başkanın özetle söylediği bu. Ancak, beni hiç tatmin etmiyor. Geliyorum, diyen susuzlukta, kötü yönetim halkı perişan ediyor, sanayide üretim durma noktasında.

Ama, Başkanın müjdesi var! Yeni baraj yapılacak. Bir baraj Türkiye ölçülerinde yedi, sekiz yılda tamamlandığına göre, telaşa gerek yok, yedi, sekiz yıl sonra su sıkıntınız kalmayacak!

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,054
Kayıtlı Üye Sayımız
166,798
Kaydolan Son Üyemiz
VifoOBB

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR