Yüzme Bilmeli miyim? Dalış İçin Sağlıklı mıyım?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,367

özlem

Kamp III
Yüzme bilmeli miyim? Dalış için sağlıklı mıyım?:

Yüzme bilmek gerekiyor mu?

En çok sorulan ve tartışmalı konulardan birisi yüzme bilmeyen kişinin dalıp dalamayacağıdır. Bu konu, öncelikle bir eğitim sisteminin önkoşulla­rı içinde yer alıp almadığına bakar. Eğitim sistem­lerinin tamamına yakını bunu bir çeşit ön şart ola­rak benimsese de, dalış öğrenmek için yüzmeyi bilmenin şart olmadığını savunan birçok eğitmen vardır. Gerçekten de bunun birçok örneği mevcut­tur. Daha önce suya ayağını hiç sokmamış, yüzme bilmeyen birçok kişi başarıyla dalışı öğrenmiştir. Bu, öncelikle bir tercih ve metot meselesidir. Ayrı­ca, şunu da vurgulamak gerekir ki aletli dalış do­natısı, kişinin suda daha rahat ve zahmetsizce ka­lıp, kolayca ilerleyebilmesine olanak vermektedir. Bu bakımdan dalışın bir parçası olan aletli yüzme işlemi, daha güvenilir ve konforlu olabilmektedir. Yine de sonuç olarak şu­nu söylemeliyiz ki, scuba dalıcılık için yüzme bil­mek önkoşulu, kişinin suyla daha tanışık olma­sı bakımından, hem öğ­renmeyi hızlandırır hem de işin başında dalıcı adayının güvenlik şemsi­yesini genişletir. Bunun da ötesinde, dalışla doğ­rudan ilişkili olmamakla birlikte Türkiye'de ulusal örgütlenmesi Sualtı Sporları Can kurtarma ve Palet­li Yüzme Federasyonu tarafından yürütülen Can kurtarma Kursları'na katılmış olmak, sizin kadar başka dalıcılar için de bir güvencedir. Bu bakımdan tıbbi ilkyardım konularıyla birleştirilmiş suda can kurtarma kurslarına katılıp başarılı olmak tavsiye edilir.

Sağlık kontrolü

Bazı kişilerin, birtakım sağlık nedenleriyle, dalış yapmalarında sakınca görülebilir. Sağlık durumu elvermemesine rağmen bu konuda ısrar edilmesi ya da bazı noktaların gözden kaçırılması, üzücü sonuçlar doğurabilir. Sizi sevenlere karşı sorumlulu­ğunuz olduğunu unutmamanız gerekir. Sportif ve rekreasyonel amaçlı etkinliğinin başarılı bir güvenlik geçmişi vardır. Bu güvenlik düzeyini ve istatistiğini koruyabilmek için bir dizi sağlık yoklaması uygun görülmüştür. Bu sağlık yoklamasının kapsamı ve ayrıntıları ülkeden ülkeye de­ğişmekle birlikte, temel­de aynı ilkeler üzerine kurulmuş olup belli bir standartlaşmaya ulaş­mak üzeredir. Dalıcıla­rın, sualtında kendilerini tehlikeye sokabilecek bazı sakıncalı fiziksel yetersizliklerinin saptana­bilmesi için, dalıcı ada­ylarının, sağlık tarama­sından geçirilmesi, onla­rın yaşamı ve bu etkinliği konforlu biçimde yapa­bilmeleri için önemlidir. Ticari, endüstriyel ve as­keri dalgıçlar için çok ayrıntılı bir sağlık yokla­ması gerekir. Oysa sportif ve rekreasyonel dalıcıların bu etkinliği sürdüreçekleri dalış koşullarının daha kolay ve baş edilebilir olması nedeniyle, gereken ön şartlar minimal düzeyde tutulmuştur. Amatör scuba dalıcılarının tıbbi muayenesi, vücut sistemlerinin (dolaşım ve solunum sistemleri, KBB, mide ve bağırsak sistemi, sinir sistemi, salgı ve hormon sistemi, kan kimyası, ortopedi, davranış sağlığı) kontrolü ve fiziki muayeneyi içerir. Mu­ayeneler sırasında karşılaşılan bazı belirtiler, dalı­şı kesin engelleyici durumlar olarak adlandırılır­ken, dalıcıyı ölüm veya ciddi sakatlıklar gibi yük­sek riskli durumlara sokabilecek durumlar olarak değerlendirilir. Göreceli engelleyici durumlar ise, zaman içinde uygun tıbbi tedavi ile düzeltilebilir­ler. Sonuçta, uzman tıp doktorları, dalıcı adayın (ya da hastanın) kendi durumu hakkındaki bilgisi paralelinde fiziksel durumunun scuba dalışlarına katılmasının yeterli olup olmadığına karar verirler.

Etiketler
Ynt: Yüzme Bilmeli miyim? Dalış İçin Sağlıklı mıyım?

Bence yüzme bilmelidir, ve bildiğim kadarıyla eğitim sistemlerinin tümünde önkoşul olarak aranır.
Teorik olarak yüzme bilmeyen kişi dalabilir denir, doğrudur ben de bir çok yüzme bilmeyen insana deneme dalışı yaptırdım ancak iş eğitim almaya geldi mi yüzmeyi öğrenmek şarttır. Çünkü eğitimin en hassas konularindan acil durum pratikleri yüzme bilmeyi gerektirir. Açıkçası dalışta karşılaşabileceğiniz acil durumlar da yüzme bilmeyi gerektirir. En basiti suyun yüzeyinde scubayı çıkarıp giyme pratiğinde yüzme bilmek gerekecektir ;) Bu durumda hocam ben çıkarmıyım boğulurum deme gibi bi lüksünüz yoktur ;D Kaldı ki yüzme bilmeyen birinin acil bir durumdaki panik halini siz düşünün, böyle bir şeye izin vermek cinayete eşdeğerdir bence :mad:
Yüzme bilmeyenler için dalış yapmak önerilebilir ancak sadece eğitmen gözetiminde deniz korkusunu yenmesi için deneme dalışı yapması uygundur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,944
Kayıtlı Üye Sayımız
166,713
Kaydolan Son Üyemiz
selikme01

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.