Zeytindostu 1. Uluslararası Fotoğraf Yarışması - 2009

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Mezzy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,683

Mezzy

Gezenbilir Fotoğraf Grubu
Mesajlar
642
Tepkime Puanı
0
Yer
Taksim
Web
www.mustafaeraslan.com
ZEYTİNDOSTU 1.ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI / 2009

•YARIŞMANIN KONUSU: “Zeytin ve Zeytinyağı”’dır.

•Zeytin ağacı çok eski çağlardan beri kutsal bir ağaç olarak kabul edilmiştir.
•Nuh tufanının bittiğini ağzındaki zeytidalı ile bildiren güvercin ümidin ve barışın simgesi olmuştur.
•Piramitlerdeki süslemelerde Tutankamon'un başındaki zeytin yapraklarından yapılmış taç adaleti simgelemektedir.
•Grek mitolojisinde zeytin ağacı bereket ve barışı simgeleyen tanrıça Athena'nın armağanıdır ve kutsal zeytin ağacının altında doğmak asaletin simgesi olmuştur. Roma imparatorluğunun kurucuları Romus ve Romulus’un zeytin ağacının altında doğduğuna inanılmıştır.
•Kuran'ı Kerim, İncil ve Tevrat gibi kutsal kitapların çoğunda zeytin ağacı ve zeytinyağı kutsallığın, refahın, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, bilgeliğin, aklın, arınmanın, yeniden doğuşun simgesidir.
•Antik çağlarda özgür ve modern bir insan beslenmek için 20 lt, günlük kişisel bakım ve güzellik için 30 lt, kandilleriyle aydınlanmak için 3 lt, dini ayinlerinde 2 lt, ilaç yapımında 0,5 lt olmak üzere her yıl 55,5 lt zeytinyağı tüketir.
•Tıbbın babası Hipokrat insanlara vücutlarını zeytinyağı ile ovmalarını önerir. Antik çağda kadınlar yumuşak, parlak ve canlı bir tene sahip olmak ve güzel kokmak için zeytinyağı ile yapılmış karışımlar kullanırdı. Zeytinyağı ile yanan kandiller evlerin değişmez eşyalarındandır.
•Eski olimpiyatlarda kazanan yarışmacılar zeytin dallarından yapılmış taçlarla onurlandırılırlar ve Akropolis'in kutsal ağaçlarından elde edilmiş zeytinyağı ile ödüllendirilirlerdi. Atletler, yarışmacılar, güreşçiler kaslarını zeytinyağı ile parlatırdı. Günümüzde de örnekleri görülmektedir.
•Zeytinyağı eski çağlarda ticareti en çok yapılan maddelerdendir. Anforalar ile saklanır ve taşınırdı. Antik çağın binlerce yıllık batık teknelerinde, anforalarında zeytinyağının varlığını hissedebilirsiniz.
•Geçmişten günümüze zeytinyağı elde etmek için değişik birçok ilkel alet kullanılmıştır. Arkeolojik kazılarda zeytinyağı ile ilgili birçok buluntu çıkar. Birçok müzede bunları görebilirsiniz. Belki de halen köylerimizde ilkel aletlerle, ilkel yöntemlerle zeytinyağı elde edilmektedir.
•Zeytin tanelerinden zeytiyağı elde edilmesi görülmeye değerdir. Eskiden granit taşlarla, şimdi ise teknolojik makinelerle ezilen zeytin taneleri altın renkli bir sıvıya dönüşür. Bu yağ saftır, doğaldır, temizdir, besleyicidir, sağlıklı ve uzun yaşamanın kaynağıdır ve eşsiz tatlar elde etmek için birçok yiyeceğimizin üstünde, içinde, kenarında kullanılır.
•Uzun ve sağlıklı yaşamış yaşlı bir Akdeniz insanının sofrasına baktığınızda kesinlikle zeytin ve zeytinyağı vardır. Zeytin ve zeytinyağını bir yaşam biçimi ve beslenme alışkanlığı edinmiş mutlu, güler yüzlü bu insanların yüzünde zeytinyağının saflığını, doğallığını görebilirsiniz.
•Medeniyetlerin gelişmesine mutlak etkisi olmuştur. Bugün bile antik çağın en muhteşem şehirlerinin kalıntılarına vizörünüzle bakarsanız çerçeveye mutlaka zeytin ağacı girecektir.
•Zeytin ağacı tufana bile direnen ölümsüz bir ağaçtır. 2000 yıl yaşayabilir. Gövdesine baktığınızda derin çizgilerde birçok kuşağa hizmet etmiş bilgelik gizlidir. Öldüğünü sandığınızda köklerinden yeni bir ağaç doğar.
•Zeytin hasadı bir festivaldir. Renk renk geleneksel giysileriyle hasada giden köylüler sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar zeytin dallarının arasında, ağaçların üstünde, dibinde, şarkılar, fıkralar, kahkahalar ile size sıcacık pozlar verebilir. Salınan ağaçlar, taneleriyle rüzgarda savrulan dallar festivale eşlik eder.
•Sonuç olarak zeytin ve zeytinyağı antik çağlardan beri içinde ölümsüzlük, asalet, adalet, bilgelik, bereket, güç, zafer, mistisizm, dinsellik, kutsallık, arınma, yeniden doğuş, temizlik, saflık, doğallık, güzellik, sağlıklı yaşam biçimi, gibi insanlığın en değerli özelliklerini barındırır. Bir kültürdür Zeytin ve Zeytinyağı . Eski çağlardan günümüze aktarılmış çok değerli bir kültürdür.

•Yarışma FIAP (International Federation of Photographic Art) ve TFSF (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından desteklenmektedir.

•Yarışma FIAP ve TFSF yönetmeliklerine ve kurallarına göre yürütülecektir.

•Yarışma seçici kurul yakınları dışında amatör- profesyonel tüm fotoğrafçılara açıktır.

•Yarışma “Renkli Baskı” kategorisinde gerçekleştirilecektir.

•Katılımcılar en fazla 4 (dört) eser ile katılabilir.

•Baskı boyutları kısa kenar minimum 18 cm, uzun kenar maksimum 45 cm olacaktır.

•Fotoğrafların arkasına 6 (altı) rakamdan oluşan rumuz, fotoğrafın adı ve sıra numarası katılım formuyla eşleşecek şekilde yazılacaktır. Fotoğrafların 1600x4000 pixel aralığında ve 100 dpi’dan az olmayan sayısal kopyaları bir CD’ye kaydedilip, üzerine rumuz yazılarak, fotoğraflarla aynı şekilde adlandırılacak ve katılım formu ile bir zarf içine konulup üzerine rumuz yazılarak fotoğraflarla birlikte aynı paket içinde gönderilecektir.

•Gönderilen fotoğraflar hasar görmemesi için özenle paketlenmelidir.

•Sonuçlar www.zeytindostu.org ve www.tfsf.org.tr sitesinde 17 Mart 2009 tarihinde duyurulacaktır. Ayrıca ödül kazanan fotoğrafçılar e-mail, faks yoluyla bilgilendirilecektir.

•Ödül töreni ve sergileme 17-19 Nisan 2009 tarihinde düzenlenecek olan 3. Anatolive Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Prosesleri Fuarı ve Kongresi etkinliği çerçevesinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacaktır.

•Katılım ücretini ödemiş katılımcılara, ödül almış ve sergilemeye değer görülmüş eserlerden oluşan bir katalog gönderilecektir.

•Posta ve kargodaki gecikme, kaybolma ve hasardan Zeytindostu sorumlu olamaz.

•Ödül alan eserler TFSF Almanak 2009 kataloğunda yayınlanacaktır.

•Ödül alan ve sergilemeye değer görülen eserlerin kullanım hakkı kurumumuza ve eser sahibine ait olacaktır. Bu eserlerin reprodüksiyonları kurumumuza ait yayımlarda (aylık dergi, takvim, broşür, vs.) tanıtım amaçlı olarak eser sahibinin adı ile birlikte kullanabilecektir. Bunun için ilave herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Ödül alan ve sergilemeye değer görülen eserler yurtiçi ve yurtdışında sergilenebilecektir.

•Katılım formunun eksiksiz doldurulması yarışmaya kabul için gereklidir.

Lütfen katılım formunu eksiksiz doldurarak fotoğraflarla birlikte belirtilen adrese gönderiniz.



KATILIM ÜCRETİ

•Türkiye’den katılım: 20 YTL.
•Yurtdışından katılım: 15 Euro.

Lütfen katılım ücretini fotoğraflarla birlikte gönderiniz. Posta çeki veya banka havalesi kabul edilmeyecektir.

GEÇERSİZ VE KABUL EDİLEMEYECEK BAŞVURULAR

Aşağıda belirtilen şartlardaki başvurular kabul edilmeyip değerlendirilmeyecektir.

- İnternet yoluyla başvuru,
- Düzensiz veya hasarlı paketlenmiş başvurular.
- Katılım formu olmayan başvurular veya eksik doldurulmuş katılım formu ile başvuru,
-Katılım ücreti olmayan başvurular.(Fotoğraflar değerlendirilmeye alınmayıp, geri iade edilmeyecek, katılımcıya katalog da gönderilmeyecektir.)

ÖDÜLLER

•FIAP Altın Madalya
•FIAP Gümüş Madalya
•FIAP Bronz Madalya
•FIAP Mansiyon
•Zeytindostu Onur Ödülü.
•Sponsor Özel Ödülleri

SEÇİCİ KURUL

Metin ÖlkenZeytindostu Derneği Başkanı
Ömer BakanFotoğraf Sanatçısı
Tahir ÜnAFIAP
Tayfun KocamanFotoğraf Sanatçısı
Yusuf TuviFotoğraf Sanatçısı


YARIŞMA TAKVİMİ

Son Teslim Tarihi: 06 Mart 2009.
Seçici Kurul Değerlendirmesi: 15 Mart 2009
Sonuçların Açıklanması: 17 Mart 2009
Sergileme ve Ödül Töreni: 17 Nisan 2009

Katalog ve Çalışmaların İadesi: Haziran 2009 (iade işlemlerinin başlangıç tarihidir.) Katalog fotoğraflarla birlikte gönderilecektir.

Adres:

Zeytindostu Derneği
1375 Sokak. K.3 No:25 Cumhuriyet İş Mrk.
35220 Alsancak İzmir -TURKEY

İletişim:

Zafer Özer
Tel:+90 232 422 01 02
GSM:+90 532 787 01 09

E-Mail
izmirzafer@gmail.com

Website:
www.zeytindostu.org

Yarışmamız FIAP (International Federation of Photographic Art) ve TFSF (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından desteklenmektedir.
Yarışma süresince TFSF temsilcisi bulunacaktır.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,032
Mesajlar
1,527,477
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst