24v 200a Lifepo4 Aldım, 115 Amper Çıktı !!!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ozgun35bucuk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,199

ozgun35bucuk

Yeni Üye
Mesajlar
14
Tepkime Puanı
10
Merhabalar herkese,
Gezenbilir'i takip ediyorum, ilk defa bir konu açmak istedim ve bu vesileyle yeni üyeliğimi yaptım. Biraz acemiyim bu konuda, hatalarım olursa kusura bakmayın.

Başım şöyle bir olay geçti ve geçmeye devam ediyor. Çözüm konusunda takıldım kaldım ve bilgi konusunda yardımınıza ihtiyacım var. destek verirseniz memnun olurum.

8 ay kadar önce Mexxsun marka 24v 200a Lifepo4 akü aldım, karavanda kullanıyorum. Fakat 200 amperi kullanabildiğimi hissedemedim, emin olmak istedim. Bunu yapmak için öncelikle bataryayı tam doldurdum. Ardından sabit güç tüketen bir cihazla (invertör vasıtasıyla) aküyü boşalttım, boşaltırken ne kadar sürede boşalttığımı kaydederek kaç amper tükettiğimi hesapladım. Tabi asıl amacım tamamen boşken full doldurduğumda kaç amper içine yükleniyor onu ölçmekti. Ama nasıl olsa boşaltacağım kaba da olsa bir ölçüm yapayım dedim. Bu ölçümde değer 120 amper civarı çıktı. Komşu esnaf abim elektronikçi, bana 24v için kapasite ölçer verdi, ve onunla boş bataryamı doldurdum, sonuç 117 Amper doldurdu, yani kapasitesi 117 amper olduğu ortaya çıktı, bir daha emin olmak için aynı işlemi yaptım, çok yakın değerler çıktı 119 amper. Görseli ekledim. Bataryanın üzerinde yazanları da ekledim.
Bunun üzerine aldığım yere bunu ilettim ve getir bakalım dediler. Götürdüm bıraktım aküyü, 1 hafta sonra gel al dediler. Gittim tamam sıkıntı yok dediler. Gittim tekrar test ettim - maalesef sonuç aynı. Tekrar iletişime geçtim, tekrar getir dediler, götürdüm Yektiki Servis Uşak daymış, yanımda telefonla konuştular, yetkili teknik kişiye durumu anlattım tane tane, yaptığım işlemleri, kapasitesinin üstünde yazandan çok farklı olduğunu dediğimde hak verdi, hatta kendisi "neredeyse yarısı kadar" yorumunu yaptı. Sonra başka bir yetkiliyle konuşuldu, değiştirelim ama o ürünün aynısından artık yok dedi, daha kaliteli ve üst modeli SAKO marka varmış ellerinde ve bir fiyat farkı tutar çıkartarak değişim yapabileceklerini söylediler. Hatta alternatif olması için ellerinde 12v 200a varmış - 2 tane verelim dediler. Fakat benim sistem 24v ve bu bataryalar seri bağlanamıyor, bu sefer invertörü değiştirmem gerek, 12v olarak tam sinüs akıllı invertör sıkıntısı var, neyse sistemimden memnunum ve macera aramıyorum, ondan 12v 200a seçeneği olmaz, fark tutar konusunda fikrimce cazip değil, çünkü 8 ay önce altığım rakamın neredeyse yarı tatarını fark istiyorlar. Belki de değer fakat bütçem de müsait değil açıkçası... Olay nereye vardı peki, o gün gıda çarşısında meşhur ata elektronik tamircisi varmış, onu aradılar - abi şu bataryaya bakar mısın diye. Oraya 2 arka sokaktaydı, birlikte götürdük aldığım yerde çalışan elemanla. Ata abiye de tane tane anlattım durumu, anladı ve biraz zaman alacağını söyledi. aradan 1 hafta geçti ve cevap geldi, Ata abi BMS yi kontrol etmiş, tek tek her hücre bloğuna giden voltajı filan, BMS de sıkıntı yok, bataryaları da kontrol etmiş, onlarda da sıkıntı yok. İlginç sonuç şöyle denildi, bu bataryalar 0% bittiğinde ölüyormuş - bunun olmaması için koruma amaçlı kesiciler devreye giriyormuş ve 80-85 amper kısmı koru amaçlı boşalmıyormuş, yani bu akünün 115-120 amper kısmı sadece kullanılabiliyormuş ve bunun normal olduğunu bana anlattı. Fakat bu durum bana hala inandırıcı gelmiyor. Tamam koruma amaçlı kesme mantıklı, da Akü kapasitesinin 40% - 45% ini bloke etmesi akıl alır gibi değil. Hadi 10% olsun 20amper yapar - kullanıma 180 amper kalır, hadi en kötü 15% olsun 30 amper yapar, kullanıma 170 amper kalır razıyım. Fakat çok fark var arada. Şimdi bana gel al bataryayı diyorlar, hiç bir sıkıntı yokmuş, normalmiş diyorlar. Bu olayla 2 aydır uğraşıyorum, canım iyice sıkılmaya başladı.

Biraz uzun yazdım, Fikirlerinize ihtiyacım var. Benden başka Mexxsun marka 24v 200a Lifepo4 akü alan var mı onu da çok merak ediyorum, aslın o kişilere ulaşabilsem çok faydası olabilir. Son bir ekleme yapacağım, bu markanın aynı değerlerdeki ilanlarında özellikler kısmında Tam dolu şarj voltajı : 28,8 v - 30v diyor.. Benim bataryada tam dolu voltaj 26,4 v oluyor.

Şimdiden teşekkür ediyorum ilginiz için. Bu hafta sonuna kadar aküyü almaya gideceğim, gelişmeleri aktarırım sizlere de. Dilerim çözülür. Tavsiyem akü alırken kullanılabilir kapasite hakkında net cevaplar aldıktan sonra karar verin, hatta kapasite ölçüm belgesi filan olursa şahane olur..

WhatsApp Image 2023 02 23 at 105019


WhatsApp Image 2023 03 28 at 182628


WhatsApp Image 2023 04 10 at 232725


WhatsApp Image 2023 04 10 at 232739


WhatsApp Image 2023 04 10 at 232756
 

.
Hoş olmayan bir sebep yüzünden olsa da foruma hoş geldiniz. 😋

LFP akülerin kapasitelerinin %90 oranında kullanılması düşünceniz kesinlikle doğru. Zaten bu onların en önemli avantajı durumunda.
Aşağıda internetten sorununuzla ilgili güvenilir olduğunu düşündüğüm bazı bilgilerin çevirileri bulunmakta. Umarım yararlı olur ?
12V baz olarak alınan değerlerin iki katını almanız ise malumun ilamı olmalı..


Bir LiFePO4 akü hangi voltajda doludur ?

Bu değer, dolu bir LiFePO4 için 13,3 - 13,6 volttur. Şarj cihazının bağlantısını kestikten sonra akünün sonuçta bu voltaja düşerek gelmesi ise biraz zaman alır. Voltajdaki 14,6 volttan 13,3 - 13,6 volta düşüşü kolayca gözlemleyebilirsiniz.


LiFePO4 aküler nasıl şarj edilir?

Bir LiFePO4 aküyü şarj ederken LiFePO4 şarj cihazı kullanın. LiFePO4'ün gerektirdiğinden daha yüksek bir voltajda bir şarj cihazı kullanmadığınızdan emin olun.
Voltaj ayarları LiFePO4 akülerin kabul edilebilir parametreleri dahilinde olduğu sürece kurşun-asit akü dolum cihazı da kullanabilirsiniz. Sadece bu aletlerin akü canlandırma işlevi olmadığına dikkat etmelisiniz.
LiFePO4 aküler için önerilen şarj voltajı 14,3 V-14,6 V'tur.


Şarj Cihazı Kontrolü

Bir LiFePO4 şarj cihazını kullanmadan önce, şarj cihazınızın kablolarının yalıtılmış ve kırılmamış olduğunu kontrol edin. İyi bir bağlantı ve optimum iletkenlik sağlamak için şarj cihazı konektör fişleri temiz olmalı ve akü terminalleriyle düzgün bir şekilde eşleştirilmelidir.



Şarj yönergeleri

LiFePO4 aküler tamamen boşalmamışsa, her kullanımdan sonra şarj edilmeleri gerekmez. LiFePO4 aküler kısmi şarj durumunda (PSOC) bırakılırsa zarar görmez. LiFePO4 akülerinizi her kullanımdan sonra veya %80 DOD (%20 SOC) değerine kadar boşaldıklarında şarj edebilirsiniz. Akü yönetim sistemi (BMS) düşük voltaj (voltaj <10,6 V) nedeniyle akü bağlantısını keserse, yükü kaldırın ve hemen bir LiFePO4 akü şarj cihazı ile şarj edin.



Şarj sıcaklığı

LiFePO4 aküler 0 °C ile 55 °C arasında güvenle şarj edilebilir. LiFePO4 aküler, sıcak veya soğuk sıcaklıklarda şarj edilirken voltaj için sıcaklık kompanzasyonu gerektirmez. LiFePO4 akülerin onları düşük ve yüksek sıcaklıklardan koruyan dahili BMS’leri vardır. Battery Manegement System düşük sıcaklık nedeniyle bağlantıyı keserse, BMS'nin yeniden bağlanması ve şarj akımını kabul etmesi için akünün ısınması gerekir. BMS yüksek sıcaklık nedeniyle bağlantıyı keserse, bu sefer de BMS'nin aküyü şarj etmeyi kabul etmesi için akünün soğuması gerekir.



LiFePO4 aküleri kurşun-asit şarj cihazı ile şarj etmek

Çoğu kurşun-asit akü şarj cihazı, uygun voltaj yönergelerini karşıladıkları sürece LiFePO4 akülerle kullanılabilir (LiFePO4 akümüz için önerilen şarj voltajı 14,3V-14,6V'tur). AGM ve Jel algoritmaları normalde LiFePO4 voltaj gereksinimleri dahilindedir. Sulu akülerin şarj algoritmaları için voltaj genellikle LiFePO4 için şarj gereksinimlerinden daha yüksektir ve BMS'nin bağlantısının kesilmesine neden olur. Bu durumda, genellikle şarj cihazınızı LiFePO4 şarj profiline sahip bir şarj cihazıyla değiştirmeniz önerilir. BMS aküyü koruduğu için kurşun-asit şarj cihazlarının kullanılması normalde aküye zarar vermez.
Bir kurşun-asit akü şarj cihazının, şarj cihazı LiFePO4 şarjı için kabul edilebilir şarj parametrelerine sahip olsa bile, düşük voltaj nedeniyle BMS bağlantısı kesilirse BMS'yi yeniden bağlamayabilir. Bunun nedeni, lityum akünün BMS bağlantısı kesildiğinde voltmetrede 0 V okuduğu için voltajını bilmemesidir, oysa kurşun-asit şarj cihazlarının şarjı başlatmak için aküden bir voltaj okuması gerekir. Akü 0 V gösteriyorsa, kurşun-asit akü şarj cihazı bir akünün bağlı olduğunu ve şarj işleminin başlaması gerektiğini algılayamaz. Bu durum bazı düşük kaliteli lityum şarj cihazları için de geçerlidir. Yüksek performans ve uzun ömürlülük sağlamak için her zaman yüksek kaliteli bir LiFePO4 şarj cihazına yatırım yapılması önerilmekte.


Lityum piller için dolum göstergesi

Kurşun-asit aküler için tasarlanmış voltaj tabanlı bir depo göstergesi kullanıyorsanız, LiFePO4 akülerin şarj durumunu (SOC) doğru şekilde ölçmeyecektir. Lityum demir fosfat akülerin şarj durumunu doğru bir şekilde ölçmek için dolum ölçerinizi voltaj yerine akım ölçen bir dolum ölçer ile değiştirmeniz gerekmekte.


Konusu açıldığından bir ilave yapayım.

LiFePO4'ün alternatör ve DC'den DC'ye şarj cihazları ile şarj edilmesi

Alternatörün kalitesine bağlı olarak, LiFePO4 aküleri modifikasyon olmadan şarj etmek için iyi çalışabilir. Ancak, zayıf voltaj regülasyonuna sahip düşük kaliteli alternatörler BMS'nin LiFePO4 akülerin bağlantısını kesmesine neden olabilir. BMS akülerin bağlantısını keserse alternatör hasar görebilir. LiFePO4 akünüzü ve alternatörünüzü korumak için, lütfen uyumlu yüksek kaliteli bir alternatör kullandığınızdan veya bir voltaj regülatörü taktığınızdan emin olun. Yaşam aküleri de dahil olmak üzere akülerinizi güvenli ve etkili bir şekilde şarj etmek için DC'den DC'ye şarj cihazı da kullanabilirsiniz. Alternatör ile lityum şarj ederken DC'den DC'ye şarj cihazı diğer adıyla şarj güçlendirici takılması zaten önerilen bir seçenektir.



Tüm değerlerin doğru ölçüldüğünden eminseniz, benim gibi meslekten olmayanın birinin spekülasyon sayılabilecek bir birine bağlı iki tahminini de izninizle yazmak isterdim.

* Çin mallarının B kalite adıyla az kullanılmış bir sınıfı var. Bu durum akü içindeki dört prizmatik hücrenin (bitişik montajları yüzünden görülmesi zor olsa da) yüzeylerinin az çok kabarık olmasından anlaşılabilir. Fakat bu düşüncemin çok yüksek çevrim özellikli bir akünün kapasitesinin yarısına kadar azalmasını yeteri kadar açıklayabileceğinden de pek emin değilim..

* Bu dört LFP hücresi fabrika çıkışı olsa bile minimal gerilim farkları yüzünden gayet düşük akımla ancak birkaç gün süren eşitlenme işlemi sonunda beraberce montaj edilmekteler. Bu cins kullanılmış akü birimlerinin ise farklı kullanım ve karmaşık sırayla montajlanabileceği düşünülürse ki buna özellikle meşakkatlı gerilim dengeleme işlemlerinin de yapılmamış olması belki durumu daha iyi açıklayabilirdi ?
Çünkü bu şekilde en zayıf birim, hepsi için belirleyici olmakta..


Mağaza, depo, etiketleme(?) ve merkez büro olarak kullanılan yer olmalı ?

Alibaba’da benzeri ürünlerden hedefinizdekini bulmak deli işi. Sadece sizinkine benzer yüzlerce akü var..
Yanlış anlaşılmasın Çin’de verilen paraya da bağlı olarak gayet kaliteli ve tanınmış aküler var. Araştırma-geliştirme ve buluşda da önde geliyorlar.
 
Son düzenleme:

.
Hoş olmayan bir sebep yüzünden olsa da foruma hoş geldiniz. 😋

LFP akülerin kapasitelerinin %90 oranında kullanılması düşünceniz kesinlikle doğru. Zaten bu onların en önemli avantajı durumunda.
Aşağıda internetten sorununuzla ilgili güvenilirolduğunu düşündüğüm bazı bilgilerin çevirileri bulunmakta. Umarım yararlı olur ?
12V baz olarak alınan değerlerin iki katını almanız ise malumun ilamı olmalı..


Bir LiFePO4 akü hangi voltajda doludur ?

Bu değer, dolu bir LiFePO4 için 13,3 - 13,6 volttur. Şarj cihazının bağlantısını kestikten sonra akünün bu voltaja düşerek gelmesi ise biraz zaman alır. Voltajdaki 14,6 volttan 13,3 - 13,6 volta düşüşü kolayca gözlemleyebilirsiniz.


LiFePO4 aküler nasıl şarj edilir?

Bir LiFePO4 aküyü şarj ederken LiFePO4 şarj cihazı kullanın. LiFePO4'ün gerektirdiğinden daha yüksek bir voltajda bir şarj cihazı kullanmadığınızdan emin olun.
Voltaj ayarları LiFePO4 akülerin kabul edilebilir parametreleri dahilinde olduğu sürece kurşun-asit akü dolum cihazı da kullanabilirsiniz. Sadece bu aletlerin akü canlandırma işlevi olmadığına dikkat etmelisiniz.
LiFePO4 aküler için önerilen şarj voltajı 14,3 V-14,6 V'tur.


Şarj Cihazı Kontrolü

Bir LiFePO4 şarj cihazını kullanmadan önce, şarj cihazınızın kablolarının yalıtılmış ve kırılmamış olduğunu kontrol edin. İyi bir bağlantı ve optimum iletkenlik sağlamak için şarj cihazı konektör fişleri temiz olmalı ve akü terminalleriyle düzgün bir şekilde eşleştirilmelidir.



Şarj yönergeleri

LiFePO4 piller tamamen boşalmamışsa, her kullanımdan sonra şarj edilmeleri gerekmez. LiFePO4 piller kısmi şarj durumunda (PSOC) bırakılırsa zarar görmez. LiFePO4 akülerinizi her kullanımdan sonra veya %80 DOD (%20 SOC) değerine kadar boşaldıklarında şarj edebilirsiniz. Akü yönetim sistemi (BMS) düşük voltaj (voltaj <10,6 V) nedeniyle akü bağlantısını keserse, yükü kaldırın ve hemen bir LiFePO4 akü şarj cihazı ile şarj edin.



Şarj sıcaklığı

LiFePO4 aküler 0 °C ile 55 °C arasında güvenle şarj edilebilir. LiFePO4 piller, sıcak veya soğuk sıcaklıklarda şarj edilirken voltaj için sıcaklık kompanzasyonu gerektirmez. LiFePO4 akülerin onları düşük ve yüksek sıcaklıklardan koruyan dahili BMS’leri vardır. Battery Manegement System düşük sıcaklık nedeniyle bağlantıyı keserse, BMS'nin yeniden bağlanması ve şarj akımını kabul etmesi için akünün ısınması gerekir. BMS yüksek sıcaklık nedeniyle bağlantıyı keserse, bu sefer de BMS'nin aküyü şarj etmeyi kabul etmesi için akünün soğuması gerekir.



LiFePO4 aküleri kurşun-asit şarj cihazı ile şarj etmek

Çoğu kurşun-asit akü şarj cihazı, uygun voltaj yönergelerini karşıladıkları sürece LiFePO4 akülerle kullanılabilir (LiFePO4 akümüz için önerilen şarj voltajı 14,3V-14,6V'tur). AGM ve Jel algoritmaları normalde LiFePO4 voltaj gereksinimleri dahilindedir. Sulu akülerin şarj algoritmaları için voltaj genellikle LiFePO4 için şarj gereksinimlerinden daha yüksektir ve BMS'nin bağlantısının kesilmesine neden olur. Bu durumda, genellikle şarj cihazınızı LiFePO4 şarj profiline sahip bir şarj cihazıyla değiştirmeniz önerilir. BMS aküyü koruduğu için kurşun-asit şarj cihazlarının kullanılması normalde aküye zarar vermez.
Bir kurşun-asit akü şarj cihazının, şarj cihazı LiFePO4 şarjı için kabul edilebilir şarj parametrelerine sahip olsa bile, düşük voltaj nedeniyle BMS bağlantısı kesilirse BMS'yi yeniden bağlamayabilir. Bunun nedeni, lityum akünün BMS bağlantısı kesildiğinde voltmetrede 0 V okuduğu için voltajının olmamasıdır, oysa kurşun-asit şarj cihazlarının şarjı başlatmak için aküden bir voltaj okuması gerekir. Akü 0 V gösteriyorsa, kurşun-asit akü şarj cihazı bir akünün bağlı olduğunu ve şarj işleminin başlaması gerektiğini algılayamaz. Bu durum bazı düşük kaliteli lityum şarj cihazları için de geçerlidir. Yüksek performans ve uzun ömürlülük sağlamak için her zaman yüksek kaliteli bir LiFePO4 şarj cihazına yatırım yapılması önerilmekte.


Lityum piller için dolum göstergesi

Kurşun-asit aküler için tasarlanmış voltaj tabanlı bir depo göstergesi kullanıyorsanız, LiFePO4 akülerin şarj durumunu (SOC) doğru şekilde ölçmeyecektir. Lityum demir fosfat akülerin şarj durumunu doğru bir şekilde ölçmek için tank ölçerinizi voltaj yerine akım ölçen bir dolum ölçer ile değiştirmeniz gerekmekte.


Konusu açıldığından bir ilave yapayım.

LiFePO4'ün alternatör ve DC'den DC'ye şarj cihazları ile şarj edilmesi

Alternatörün kalitesine bağlı olarak, LiFePO4 aküleri modifikasyon olmadan şarj etmek için iyi çalışabilir. Ancak, zayıf voltaj regülasyonuna sahip düşük kaliteli alternatörler BMS'nin LiFePO4 akülerin bağlantısını kesmesine neden olabilir. BMS akülerin bağlantısını keserse alternatör hasar görebilir. LiFePO4 akünüzü ve alternatörünüzü korumak için, lütfen uyumlu yüksek kaliteli bir alternatör kullandığınızdan veya bir voltaj regülatörü taktığınızdan emin olun. Yaşam aküleri de dahil olmak üzere akülerinizi güvenli ve etkili bir şekilde şarj etmek için DC'den DC'ye şarj cihazı da kullanabilirsiniz. Alternatör ile lityum şarj ederken DC'den DC'ye şarj cihazı diğer adıyla şarj güçlendirici takılması zaten önerilen bir seçenektir.



Tüm değerleri doğru ölçüldüğünden eminseniz, benim gibi meslekten olmayanın birinin spekülasyon sayılabilecek bir birine bağlı iki tahminini de izninizle yazmak isterdim.

* Çin mallarının B kalite adıyla az kullanılmış bir sınıfı var. Bu durum akü içindeki dört prizmatik birimin (bitişik montajları yüzünden görülmesi zor olsa da) yüzeylerinin az çok kabarık olmasından anlaşılabilir. Fakat bu düşüncemin çok yüksek çevrim özellikli bir akünün kapasitesinin yarısına kadar azalmasını yeteri kadar açıklayabileceğinden de pek emin değilim..

* Bu dört LFP birimi fabrika çıkışı olsa bile minimal gerilim farkları yüzünden gayet düşük akımla ancak birkaç gün süren eşitlenme işlemi sonunda beraberce montaj edilmekteler. Bu cins kullanılmış akü birimlerinin ise farklı kullanım ve karmaşık sırayla montajlanabileceği düşünülürse ki buna özellikle meşakkatlı gerilim dengeleme işlemlerinin de yapılmamış olması belki durumu daha iyi açıklayabilirdi ?
Çünkü bu şekilde en zayıf birim, hepsi için belirleyici olmakta..
Selamlar, hoşbuldum 🙂 Gezenbilir Forumu kesinlikle çok başarılı. Bazı konulara yapılan yorumlarla adete beyin fırtınası yaşanıyor. Keyifle takip ediyordum, bu vesileyle bundan sonra benimde katkılarla devam etme imkanımın önü açıldı üyelikle ile...
Cevabınız için teşekkür ederim. Çok yararlı bilgiler paylaşmışsınız. Ayrıca bir cevap gelmesi de insanı çok mutlu ediyor 🤗 Kapasitesinin 60% ını sadece kullanabilmenin, özellikle de aldığım lifepo4 batarya için mantıklı bir açıklaması yok. Aldığım yer Bana bunun normal olduğunu sindirmeye çalışıyorlar maalesef. Dün gece mexxsun un info mail adresine de konoyu anlattım. Bugün de telefon edeceğim. Dilerim çözülür.
 

.
Cevabınızdan sonra yukarıdaki yazıma iki web sayfası yükledim.

Mexxsun kendi web sayfasında üretici olduğunu yazmıyor. Yani yasa karşıtı bir durum yok. Uygun ülkelerde üretilen aletlerin etiketlenerek başka ülkelerde satılmasının yaygın bir yöntem olduğunu zaten biliyoruz. Sanırım etiketlenmesi bile o ülkelerde yapılıyor olmalı ?
Örnek olarak ayni branşdan sıklıkla bahsedilen Victron’u verebiliriz.
Victron cihazlarının üretimi* Hindistan, Malezya, Çin ve Hollanda'daki nitelikli şirketlerde yapılmakta. Victron’un Amsterdam’daki, Mexxsun’dan en fazla iki misli büyüklükteki merkezinde ise sadece ürün geliştirme, pazarlama ve satış ile müşteri hizmetleri verilmekte. Google ve internetten bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Mexxsun’un kendi ürünlerini geliştirip geliştirmediğini bilmesek de en azından yasalarca sattıklarının arkasında olması gerekmekte !
Eğer sorunun üzerine çapraz yatacaklarını sezinlerseniz, olası mahkeme, avukat ve bilirkişi harcamalarını hatırlatmanız belki yerinde olabilirdi ?
Hatta forum ve benzeri web sayfalarından bile bahsedebilirsiniz.



* Victron’un jel akülerinin kutup başlarına Avrupa’dan çok Alibaba sayfalarında rastlanıyor.
1681201998456

Kutupların bile değiştirilmemiş olması, aküler için sadece kalite kontrolü (?) yaptıkları izlenimini vermekte..

Alibaba’da aynisini bulsam ısmarlardım diyeceğim ama ayni cihaz kutusunu kullanan başka üreticiler de olabileceğinden korkuyorum..🥴
 
Son düzenleme:

.
Cevabınızdan sonra yukarıdaki yazıma iki web sayfası yükledim.

Mexxsun kendi web sayfasında üretici olduğunu yazmıyor. Yani yasa karşıtı bir durum yok. Uygun ülkelerde üretilen aletlerin etiketlenerek başka ülkelerde satılmasının yaygın bir yöntem olduğunu zaten biliyoruz. Sanırım etiketlenmesi bile o ülkelerde yapılıyor olmalı ?
Örnek olarak ayni branşdan Victron’u verebiliriz.
Victron cihazlarının üretimi* Hindistan, Malezya, Çin ve Hollanda'daki nitelikli şirketlerde yapılmakta. Victron’un Amsterdam’daki, Mexxsun’dan en fazla iki misli büyüklükteki merkezinde ise sadece ürün geliştirme, pazarlama ve satış ile müşteri hizmetleri verilmekte. Google ve internetten bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Mexxsun’un kendi ürünlerini geliştirip geliştirmediğini bilmesek de en azından yasalarca sattıklarının arkasında olması gerekmekte !
Eğer sorunun üzerine çapraz yatacaklarını sezinlerseniz, olası mahkeme, avukat ve bilirkişi harcamalarını hatırlatmanız belki yerinde olabilirdi ?
Hatta forum ve benzeri web sayfalarından bile bahsedebilirsiniz.



* Victron’un jel akülerinin kutup başlarına Avrupa’dan çok Alibaba sayfalarında rastlanıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 641663
Kutupların bile değiştirilmemiş olması, aküler için sadece kalite kontrolü (?) yaptıkları izlenimini vermekte..

Alibaba’da aynisini bulsam ısmarlardım diyeceğim ama ayni cihaz kutusunu kullanan başka üreticiler de olabileceğinden korkuyorum..🥴
Teşekkür ederim,
Şöyle bir gelişme oldu, bugün Mexxsun web sitesindeki Teknik destek telefonunu aradım. İlgili kişiye durumu anlattım tane tane, ki zaten 2-3 aydır uğraştığım için konuyu biliyorlardı az çok. Mexxsun un 24v200a bataryasında kendini koruma amaçlı 40% ını yedekte tutmasının normal olduğunu söyledi, artık Sako marka 24v200a bataryaların satışını yapıyorlarmış, 10bin gibi bir rakama Sako ile değiştirebiliriz dediler. Bende aynı şekilde Sako da bu kapasite sorunuyla karşılaşacağım dedim, Sakolarda bu olayı çözmüşler 20% hatta daha az oluyormuş korumaya ayrılan miktar. Birde mexxsun için fiyatlarının piyasaya göre daha uygun olmasının sebebinin, bu kapasite kullanımının 60% olmasından da kaynaklı olduğunu söyledi. Dün ve bu sabah aldığım akünün aynısını satan iki firmayla görüştüm, sanki alıcıymışım gibi. Ve iki firma da Koruma olur dediler ama en fazla 20% olur dediler, fazlası olmaz dediler. Ortada ciddi bir bilgilendirme eksiği var maalesef. Satış için her çaba gösterilirken bazı gerçekleri söylemek atlanabiliyor, yada böyle bir şeyin varlığından bir haber satış yapılıyor. ki bendeki durum bu. Yine maalesef ki çoğu kullanıcı aldığı akünün ne kadar amperini kullanabildiğini bilmiyor, etiketinde yazan kapasite miktarı kullanılamıyor. Bu arada görüştüğüm iki satıcı bana kapasitenin en az 80% ini kullanabilirsin demişti, bende bununla ilgili bir test sonucu yada belge istedim. Yok dediler, ancak aldıktan sonra kendin ölçümünü yapacaksın. Sorun çıkarsa uğraş dur. Satış için sözde ürünün arkasında duruyorlar en az 80% ini kullanabiliyorsun diye. Ama bilmiyorlar ancak 60% kullanılabiliyor.
Ve son durumu özetleyeyim. Mexxsun firmasının teknik destek ilgili kişisi, etikette 200a yazan akünün sadece 120a i kullanılabilir olduğunu kabul etti ve bu amperin etiket değerine göre çok az olduğu konusundaki fikrimi de çok doğal olarak karşıladı, bir neyi hak verdi.
iki seçenek sundu.
1) Sako marka 24v200a lifepo4 ile değişim (tabi arada 10bin gibi bir fark söz konusu) Sakonun çevrim sayısı 5000 ve üstü, çok daha uzun ömürlü ve bu aküde 80% hatta fazla kapasite kullanılabilirliğini gerçekleştirmişler.
2) Ürün iadesi. Ben 8 ay önce 1.075 $ a almıştım ürünü, tabi o gün TL ye çevrilip ödemesini yapmıştım. Bugün iade konusunda nasıl bir tutar uygulanacak ve iade için Mexxsun la mı yoksa izmir'de satınaldığım enerji firmasıyla mı çözüm olacak diye sordum. Satışcı arkadaşlar daha hakim dedi ve onlara soracağını söyledi. Öğleden sonra tekrar iletişime geçeceğim.
Not: Genel olarak Mexxsun çalışanları oldukça ilgili yaklaştılar ve olaya gerçekçi bir yaklaşım sergileyerek olabilecek çözüm seçeneklerini paylaştılar. Gelişmeler oldukça paylaşacağım.
 



.
Içi açıldığında prizmatik hücrelerin etiketi veya QR kodu görülüyor muydu ? Ben sizin akünün 4 prizmatik hücresi olabileceğini tahmin ettiğimden söylüyorum.

Bir Alman LFP satıcısı da B sınıfı için şöyle yazıyor. (Sanırım ikinci el oldukları tam doğru bir öngörü değil)

B sınıfı hücreler, normalde üretici tarafından A sınıfı olarak sınıflandırılmamış hücrelerdir. Bunun nedeni optik kusurlar, daha yüksek kendi kendine deşarj, daha düşük kapasite ve/veya daha yüksek iç direnç olabilir. Ne yazık ki üreticiler, belirli bir hücrenin B sınıfı olarak etiketlenmesinin nedeninin hangi yönler veya sorunlar olduğu hakkında hiçbir şey söylemiyor Birkaç tane sattık ve nadiren olumsuz geri bildirim alıyoruz Birkaç tane B sınıfı test ettik ve birinde yaklaşık% 2 daha düşük kapasite vardı, diğerlerinde A sınıfı hücrelere göre bir fark bulamadık. Yüksek performanslı elektrikli araçlar için B sınıfını tavsiye etmiyoruz ancak evde enerji depolama için iyi çalışıyorlar. Düşük kapasite, yüksek kendi kendine deşarj veya hızlı aşınma gibi diğerlerinden önemli ölçüde daha düşük performans gösteren bir tane alırsanız, onu değiştireceğiz. Tek bir hücrenin basit bir testine çok fazla güvenmediğimizi unutmayın. 16 hücre satın alıp test ederseniz ve hepsi beklenenden %6 daha düşük çıkarsa, testiniz düşük sonuçlar verecektir. Eğer 16 hücre satın alır ve 15'ini test ederseniz, %100 ve bir hücre %5 daha düşük sonuç verir, o zaman birini değiştiririz. Hücreler satın alındığında voltaj ve iç direnç açısından test edilirler. Ayrıca, her partiden birkaçı kapasite için test edilir ve biri %100'den az kapasite verirse, tüm partiyi test eder ve kötü olanları atarız veya partiyi hiç satın almayız. Çin'deki birçok satıcı B sınıfı hücreleri satın alıyor, test ediyor, hatta QR kodlarını değiştiriyor ve iyi görünen ve performans gösteren A sınıfı hücreleri satıyor. B sınıfı hücrelerimizin, orada iyi bir üne sahip tanınmış satıcılar da dahil olmak üzere Çin'den gelen birçok A sınıfı hücreyle aynı olduğuna inanıyoruz. Bu hücreler için düzenli bir garanti (en az 2 yıl) veriyoruz.
 
Son düzenleme:

.
Içi açıldığında prizmatik hücrelerin etiketi veya QR kodu görülüyor muydu ? Ben sizin akünün 4 prizmatik hücresi olabileceğini tahmin ettiğimden söylüyorum.

Bir LFP satıcısı da B sınıfı için şöyle yazıyor. (Sanırım ikinci el oldukları tam doğru değil)

B sınıfı hücreler, normalde üretici tarafından A sınıfı olarak sınıflandırılmamış hücrelerdir. Bunun nedeni optik kusurlar, daha yüksek kendi kendine deşarj, daha düşük kapasite ve/veya daha yüksek iç direnç olabilir. Ne yazık ki üreticiler, belirli bir hücrenin B sınıfı olarak etiketlenmesinin nedeninin hangi yönler veya sorunlar olduğu hakkında hiçbir şey söylemiyor Birkaç tane sattık ve nadiren olumsuz geri bildirim alıyoruz Birkaç tane B sınıfı test ettik ve birinde yaklaşık% 2 daha düşük kapasite vardı, diğerlerinde A sınıfı hücrelere göre bir fark bulamadık. Yüksek performanslı elektrikli araçlar için B sınıfını tavsiye etmiyoruz ancak evde enerji depolama için iyi çalışıyorlar. Düşük kapasite, yüksek kendi kendine deşarj veya hızlı aşınma gibi diğerlerinden önemli ölçüde daha düşük performans gösteren bir tane alırsanız, onu değiştireceğiz. Tek bir hücrenin basit bir testine çok fazla güvenmediğimizi unutmayın. 16 hücre satın alıp test ederseniz ve hepsi beklenenden %6 daha düşük çıkarsa, testiniz düşük sonuçlar verecektir. Eğer 16 hücre satın alır ve 15'ini test ederseniz, %100 ve bir hücre %5 daha düşük sonuç verir, o zaman birini değiştiririz. Hücreler satın alındığında voltaj ve iç direnç açısından test edilirler. Ayrıca, her partiden birkaçı kapasite için test edilir ve biri %100'den az kapasite verirse, tüm partiyi test eder ve kötü olanları atarız veya partiyi hiç satın almayız. Çin'deki birçok satıcı B sınıfı hücreleri satın alıyor, test ediyor, hatta QR kodlarını değiştiriyor ve iyi görünen ve performans gösteren A sınıfı hücreleri satıyor. B sınıfı hücrelerimizin, orada iyi bir üne sahip tanınmış satıcılar da dahil olmak üzere Çin'den gelen birçok A sınıfı hücreyle aynı olduğuna inanıyoruz. Bu hücreler için düzenli bir garanti (en az 2 yıl) veriyoruz.
İçini kendim hiç açmadım garanti konusunda sıkıntı yaşamamak için, ondan dolayı tam bilmiyorum. Ama mexxsun teknik destek bana 2 adet 4 hücre grubu olduğunu söyledi diye aklımda kaldı.
 


Sayın admin, ilk defa konu açtığım için tecrübesizliğimden dolayı aynı konuyu 2 yerde açtım. Diğer konu veri kirliği olmasın diye kapatayım dedim ama yapamadım. Linkini paylaşıyorum. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Merhabalar herkese,
Gezenbilir'i takip ediyorum, ilk defa bir konu açmak istedim ve bu vesileyle yeni üyeliğimi yaptım. Biraz acemiyim bu konuda, hatalarım olursa kusura bakmayın.

Başım şöyle bir olay geçti ve geçmeye devam ediyor. Çözüm konusunda takıldım kaldım ve bilgi konusunda yardımınıza... Lifepo4 Batarya Aldım, Kapasitesinin 60% Inı Kullanabiliyorum !!!
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst